Tuska Tammerkoskella vaihtui hymyyn Ratinassa – lähes 600 juoksijaa sai kurvit suoriksi Tampereen maratonin uudella reitillä - Tampere - Aamulehti

Tuska Tammerkoskella vaihtui hymyyn Ratinassa – lähes 600 juoksijaa sai kurvit suoriksi Tampereen maratonin uudella reitillä

Tampereen maratonilla lähes 600 juoksijaa sukelsi ensi kertaa kaupungin ytimeen Tammerkosken rannoille, kisan uudella reitillä. Se näytti sunnuntaina puhtaimmillaan katsojille ja reitin varrelle sattuneille rullaavan askeleen ilon sekä viimeisten kilometrien raastavan tuskan.

Harri Tatti (oik.) juoksi jäniksenä vaimonsa Nina Tatin kanssa. He vetivät ryhmää, jonka tavoiteaika oli 4:15.­

30.8. 21:00

Aamulehti

Juoksijoille hienosti Näsijärven ja Pyhäjärven väliin rakennettu reitti oli hyvin ohjattu, mutta salakavalan raskas. Ratinan stadionilta juoksijat puikkelehtivat Näsijärvelle pettävän loivaa nousua. Paluu Pyhäjärven rannan kautta Ratinan stadionin kisakeskukseen oli laskettelua, jossa piti osata askeltaa tarkkana rotvallien ja mukulakivikatujen kautta.

Täyden maratonin saalistajat joutuivat ponnistamaan 10,5 kilometrin reitin neljä kertaa. Ykköseksi lentävällä askeleella ehtinyt Henrik Rantala piiputti viimeisellä kierroksella, joten kisassa kakkoseksi rullannut Jaakko Rapo pääsi kirimään reilun minuutin päähän.

Tässä Henrik Rantalalla kulki vielä kirkkaasti, mutta viimeinen kierros Ratinasta Näsijärven rantaan oli tuskaa.­

– Oli kyllä raskaat jalat lopussa, vaikka alku sujui hyvin. Reitillä on paljon teräviä mutkia, joista joutui aina kiihdyttämään vauhtiin takaisin, voittaja mietti.

Tampereen keskustan reitit hyvin tunteva Rapo totesi, että Amurissa puista tippuneet lehdet ja muu tavara tekivät väylän tosi liukkaaksi. Hän myönsi reilusti, ettei olisi kyennyt kiristämään kärkeä kiinni yhtään kovempaa.

– Kolme vuotta sitten juoksin 3.13 ja päätin, että alle kolmeen tuntiin on maratonin mentävä. Nyt se onnistui, Rapo myhäili.

Toista oli alle 40-vuotiaiden maestrolla Elias Viitakoskella, pitkänhuiskealla porilaisella, joka tuuppasi täyden maratonin kolmantena maaliviivalle. Viime tingassa puolikkaan täydeksi maratoniksi vaihtanut hirmu näytti tutisevia pohkeitaan, jotka viimeiset 10 kilometriä nykivät kuin horkassa. Suolatasapaino petti.

Maraton sai satoja juoksijoita Ratinaan, vaikka peruutuksiakin tuli kisaajien omien koronaepäilyjen takia.­

Kaksi terävää lenkkiä ja monia urheilulajeja ennen sunnuntaita harjoitelleet Pirkkalan pojat Elias Luhtaniemi ja Santtu Niinimäki päättivät sunnuntaina, että seuraavaksi lopettavat koko juoksemisen - tässä muodossa.

Jalkapalloilija Daniel Connell (vas.) näytti jo toista kertaa kestävyyttään varttimaratonilla.­

Suunnilleen maratonin viikoittain kisaava naantalilainen lähihoitaja Elina Junnila yllättyi Tampereen mäkisyydestä, pisteltyään naisten sarjan nopeimmaksi. Hän tokaisi, että aika 3.21.03 on tämän vuoden paras.

Elina Junnilan (vas.) askellus on tehokkaan taloudellista, kohta 200 maratonia on täynnä.­

Kahden tätä seuraavan ultramatkan jälkeen hänellä on enää yksi kisa täyteen 200 maratoniin. Se täyttynee Kankaanpäässä Petrin Maratonilla. Tai sitten Jyväskylässä, tai viimeistään Oulussa syyskuun lopulla.

– Olen juossut viisi maratonia Mumbaissa Intiassa, yhden Tokiossakin. Vastapainoksi minulla on Eurajoella kaksi lämminverihevosta, mössörehulla kulkeva Kasas Coltini on jo 35-vuotias (!) ja Labor Day 10 vuotta ”vanhaa rouvaa” nuorempi, Junnila kertoo elämäntavoistaan.

Mutta mitä mies ei tekisi hääpäivänä vaimonsa kunniaksi. Teuvalainen Markus Vaitiniemi treenasi vuoden ja toi vaimonsa Jennin Tampereelle. He pyyhkäisivät lähes käsikädessä puolimaratonin, treenattuaan talven lakeuden tuiskuissa. 17. hääpäivän juhla jatkui tamperelaishotellissa. Vaivan arvoista?

– On se, Jenni vakuuttaa.

Teuvalainen Markus Vaitiniemi pujotti vaimonsa Jennin kaulaan mitalin puolimaratonista ja juhli hänen kanssaan 17 vuoden avioliittoa­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?