Pisara voi paljastaa paljon – Tampereella kehitellään testiä, jolla voidaan löytää nopeasti tieto huumausaineista, tekijät saivat suuren apurahan - Tampere - Aamulehti

Pisara voi paljastaa paljon: Tampereella kehitellään testiä, jolla saadaan nopeasti tieto huumausaineista – Tekijöille merkittävä apuraha

Biomensio oy saanut EU-rahoitusta 2,49 miljoonaa euroa

Biomensio oy:n kehittämän mittauslaitteen ydin on digitaalinen lukija ja siihen liitettävä mikrosiru-anturin sisältävä kasetti. Kasetilla voidaan suorittaa hyvin suuri määrä eri testejä yhdestä ainoasta näytteeksi otetusta pisarasta.­

18.4.2019 6:25

Tamperelainen Biomensio oy on saanut merkittävän apurahan Euroopan innovaationeuvoston puiteohjelmasta.

Biomensio saa EU-rahoitusta 2,49 miljoonaa euroa. Apuraha myönnetään vain noin neljälle prosentille hakijoista.

Apuraha on tarkoitettu innovatiivisille, nopeasti kasvaville pk-sektorin yrityksille, joilla on mahdollisuus skaalata liiketoimintansa globaalisti.

– Rahoituksen avulla nopeutamme huumeseulontaan tarkoitetun tuotteemme kehittämistä ja voimme saada sen koekäyttöön kenttäolosuhteissa ensi vuoden aikana, sanoo Biomension toimitusjohtaja Antti Sinisalo.

Yhtiön henkilöstön vahvuus on tällä hetkellä yhdeksän, mutta lisää työvoimaa tarvitaan. Avoinna on neljä työpaikkaa.

– Haemme mikroelektroniikan osaamista, nimenomaan sensoripuolen osaamista testaukseen prosessikehitykseen, sensorisuunnitteluun ja ohjelmistokehitykseen, Sinisalo sanoo.

Hän sanoo, että apuraha on merkittävä tunnustus yritykselle. Kilpailu pk-yritysten EU-innovaatioapurahoista on Sinisalon mukaan äärimmäisen kovaa.

Kaksi keihäänkärkeä

Biomension mittauslaitetta tullaan käyttämään muun muassa liikennevalvonnan huumeratsioissa, työpaikkojen kemikaaliturvallisuus- ja huumetesteissä, elintarvikkeiden turvallisuuden varmistamisessa ja vaikka urheilijoiden doping-testauksessa.

Ensimmäiset sovellukset on tarkoitus tuoda markkinoille vuonna 2021.

Keihäänkärkinä ovat huumetestaus ja elintarvikepuolen turvallisuus. Sen jälkeen seuraava askel on mennä kohti kliinistä terveydenhuollon testausta.

Biomension kehittämä laite tunnistaa nopeasti lukuisat eri huumausaineet testihenkilön antamasta sylkinäytteestä. Järjestelmän ydin on älypuhelimen kokoinen digitaalinen lukija, johon ohjelmoidaan halutut testit ja mittaukset.

Laitteessa on mikrosiru-anturin sisältämä kasetti. Samalla kasetilla voidaan suorittaa lähes rajaton määrä eri testejä yhdestä ainoasta näytteeksi annetusta pisarasta.

Tulokset nopeasti

Näytteen tiedot tallennetaan pilveen. Tämä mahdollistaa tulosten paikkatietopohjaisen analysoinnin.

Biomension mukaan pilvipohjainen analyysi tulee mullistamaan alan markkinat, koska aikaa vievien laboratoriokierrosten sijaan se antaa luotettava tulokset käyttäjälle muutamassa minuutissa.

Biomensio perustettiin vuonna 2016 Siemensin ja VTT oy:n spin-off-yrityksenä.

Yhtiön suurin omistaja on Siemens. Muita omistajia ovat VTT Ventures oy, enkelisijoittajat kotimaasta ja ulkomailta sekä Biomension henkilöstö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?