Jalankulkijoiden automaattivalvonta alkaa Tampereella - Tampere - Aamulehti

Jalankulkijoiden automaattivalvonta alkaa tänään Tampereella – ”Tämä on seuraava luonnollinen askel kansalaisten valvonnassa”

Jalankulkijalle tulee 170 euron rikesakkomaksu kotiin, jos hän ylittää suojatien punaisten valojen aikana. Komisario Pannis Destersteinin mukaan tämä on seuraava luonnollinen askel kansalaisten jokapäiväisessä valvonnassa. Tämä juttu julkaistiin Aamulehdessä aprillipäivänä 1.4.2019.

Jalankulkijoiden kameravalvonta alkaa tällä paikalla 1. huhtikuuta. Paikka on tunnettu siitä, että jalankulkijat kävelevät punaisilla yli, koska liikennettä on vähän. Valvonnan tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon rahaa tavallisilta ihmisiltä.

1.4.2019 5:30 | Päivitetty 1.4.2019 19:44

Poliisi aloittaa Tampereella tänään jalankulkijoiden automaattivalvonnan, joka laajenee vuodenvaihteessa koko maahan. Kaikille teille asennetaan valvontakamerat kuvaamaan jokainen jalankulkija, joka ylittää suojatien punaisella tai ylittää tien muualta kuin suojatien kohdalta. Rikkeestä lähetetään postitse 170 euron rikesakkomaksu.

– Autoilijoilla vastaava valvonta jo on, joten tämä on luonnollinen seuraava askel, kommentoi liikkuvan poliisin komisario Pannis Desterstein.

Kameroiden asentaminen aloitetaan tänään aamulla Tampereen Hämeenkadulla Pella’s Cafen edustalla sijaitseviin liikennevaloihin.

– Eihän tämä tällä paikalla kenenkään henkeä pelasta, mutta saamme sakkotuloja ja ketutusta sekä pääsemme moraalipätemään Twitterissä, Desterstein jatkaa.

Suojatien valotolpan päälle asennetaan kasvotunnistukseen kykenevä kamera ja laitteisto. Seuraavat tolpat asennetaan hiljaiselle Kauppakadulle, Hämeenkadun länsipäähän ja Tammelan puistokadun suojateille.

Kameravalvontaa asennetaan sellaisille kaduille, jotka ovat jo valmiiksi turvallisia, koska hankkeen tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon rahaa eikä parantaa turvallisuutta.

– Käytämme sijoittelussa samaa logiikkaa kuin kolmostien ja kehä ykkösen tolpissa eli eniten kameroita jo valmiiksi turvallisiin kohtiin. Oikeasti vaarallisiin risteyksiin näitä ei niinkään asenneta. Tärkeintä on sakkotulo ja mukava totalitaarinen fiilinki. Panet autiolla tiellä yöllä jalkaterän 10 senttiä väärään kohtaan, ja heti napsahtaa 170 euroa sakkoa. Upeaa, komisario Desterstein sanoo.

Kameroiden asennus ja yksiselitteisen valvontajärjestelmän luominen kaikille Suomen teille maksaa noin 300 miljoonaa euroa.

– Rahat hankkeeseen otetaan valtion budjetista veroja korottamalla, koska turvallisuus on tärkein asia tässä maassa. Turvallisuudella voidaan perustalla mitä tahansa hankkeita, kuten esimerkiksi Tampereen kaupungin asettamia 30 km/h nopeusrajoituksia asuinalueille, sanoo Poliisihallituksen totalitarismi- ja laskutusosaston johtaja, ylikomisario Sammin Pönttö.

– Perustelemme hanketta julkisuuteen turvallisuudella. Vetoamme geneerisiin ja vanhentuneisiin tutkimustuloksiin, ja hyvin menee läpi. Kehä ykkösen kameravalvonnassa esimerkiksi väitämme, että tutkimuksen mukaan kuolonkolarit vähenevät kameroiden ansioista. Tosin sillä tiellä ei kukaan ole ennenkään kuollut, joten tutkimus on täyttä roskaa, mutta Suomessa kansa uskoo mitä tahansa, kun poliisi sanoo, Desterstein kertoo.

– Meillä on liikkuvassa poliisissa kisa, kuka keksii tälle jalankulkijavalvonnalle paksuimman perustelun ja saa sen läpi mediassa, Desterstein sanoo.

Suojateillä käytettävä tekniikka on samanlaista kuin Kiina käyttää ihmisten valvomiseen ja urkintaan. Jokaisesta henkilöstä kertyy kasvokuvan pohjalle tiedosto, johon kirjautuu jokainen suojatienylitys. Jos suojatietä ei ylitä oikeaoppisesti, järjestelmä lähettää automaattisesti rikesakkomaksun henkilön kotiin.

– Odotin, että joku olisi vastustanut tätä, mutta kaikki päin vastoin haluavat lisää valvontaa. Ajattelin ensin, että Suomi on liberaali demokratia, mutta sitten huomasin, että sekä kansa että kaikki puolueet mukaan lukien oikeisto vastustavat yksilönvapauksia, joten laitteisto oli helppo myydä tänne, sanoo kameralaitteistot toimittavan yrityksen toimitusjohtaja George Orwell.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut