Tampere: kaupungin sijoitukset tuottivat 18,8 prosenttia - Tampere - Aamulehti

Tampereen kaupunki teki sijoituksillaan parhaimman tuloksen kymmeneen vuoteen – arvo koheni 4,1 miljoonaa euroa

Kaupungin sijoitusten tuotto oli 18,8 prosenttia, ja sijoitusten arvo nousi 4,1 miljoonalla eurolla. Vuoden lopussa sijoitusten arvo oli 28,9 miljoonaa euroa.

Tampereen kaupungin sijoitusraportti kertoo hyviä uutisia.

28.2.2020 7:29

Aamulehti

Tampereen sijoitukset tuottivat enemmän kuin kertaakaan kymmeneen vuoteen. Kaupunki kuvailee sijoitusraportissaan vuotta loistavaksi sijoittajille.

Tampereen kaupungin sijoitukset kasvoivat vuonna 28,9 miljoonaan euroon. Määrä kasvoi vuonna 2019 4,1 miljoonalla eurolla. Sijoituksen tuottoprosentti oli 18,8. Esimerkiksi vuonna 2018 sijoitusten tuotto oli miinuksella 7,6 prosenttia.

Tampereen kaupungin sijoituskatsauksessa hyvin kuluneen vuoden syiksi analysoidaan se, että sijoitusten pääpaino on osakkeissa. Lisäksi osakerahastot kehittyivät hyvin. Yhdysvaltoihin sijoittava rahasto tuotti 32,6 , Eurooppaan, 28,4, kehittyville markkinoille 22 ja Suomeen 19,4 prosenttia.

Myös muiden sijoitusten tuotto oli hyvä, ja kaikki omaisuuslajit olivat plussalla. Yhdistelmärahastojen tuotto oli 16,5 ja pitkien korkosijoitusten 7,2 prosenttia.

Tampereen kaupungin sijoituksissa osakkeissa on 47,4 prosenttia, pitkissä koroissa 34,5 ja muualla 17,7 prosenttia. Summissa tämä tarkoittaa osakesalkun suuruudeksi 13,7 miljoonaa, pitkien korkojen osuudeksi 5,2 ja muiden sijoitusten 10,1 miljoonaa euroa. Osakesijoitukset koostuvat kuudesta osakerahastosta.

Tampereen kaupunki päivitti sijoitusperiaatteensa viime vuonna. Tavoite on saavuttaa hyvä kokonaistuotto ja sijoitusten on oltava riittävästi hajautettuja. Kaupunki sijoittaa enimmäkseen sijoitusrahastoihin, ja edellyttää rahaston varainhoitajalta YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteiden noudattamista. Varoja voidaan sijoittaa myös erilaisiin suoriin instrumentteihin, kuten osakkeisiin tai joukkolainoihin.

Sijoituksista suurin osa on voitava muuttaa käteiseksi ripeästi.

Tampere arvioi sijoitustensa onnistumista vertaamalla tuottoa eläkeyhtiöiden tuottoihin. Näin arvioituna viime vuosi oli Tampereella selvästi parempi kuin eläkeyhtiöillä. Esimerkiksi Varman tuottoprosentti oli 12, Elon 13 ja Ilmarisen 11,8 prosenttia.

Tampereen kaupunginhallitus käsittelee sijoitusten vuosiraporttia kokouksessaan maanantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos