Tampereen tulos parani reilusti, mutta on yhä tappiolla: verotuloissa suurten kaupunkien kovin kasvu - Tampere - Aamulehti

Tampereen tulos parani reilusti, mutta on yhä tappiolla: verotuloissa suurten kaupunkien kovin kasvu

Tampere näyttää karistaneen isoimmat tappiovuodet taakse. Tasapainottamista riittää silti edelleen.

Pormestari Lauri LYlyn mielestä tiukka talousohjelma alkaa purra. Tekemistä riittää silti.

5.2.2020 14:57

Aamulehti

Tampereen kaupungin tilinpäätöksen tulos vuodelta 2019 on jäämässä ennakkotietojen mukaan 18 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, kaupunki tiedottaa. Tulos on merkittävästi parempi kuin edellisenä vuonna (-59 miljoonaa) ja myös 2019 vuosisuunnitelmaa parempi (-29 miljoonaa). Ennakkotietojen perusteella Tampere on tiedottaa olevansa saavuttamassa kaikki talouden tasapainottamisohjelmassa vuodelle 2019 asetetut tavoitteet.

Taloutta paranteli hyvä verokertymä. Verorahoitusta kertyy 5,5 miljoonaa euroa ennakoitua enemmän. Verotulot kasvavat edellisvuoteen verrattuna 60 miljoonalla eurolla eli 6,6 prosenttia. Verotulojen kasvu on suurten kaupunkien vahvinta.

Peruspalvelujen valtionosuus kasvoi, koska valtio päätti budjettiriihen yhteydessä aikaistaa kunnille maksettavan kertaluonteisen 237 miljoonan euron valtionosuuksien lisäyksen ensi vuodelta tälle vuodelle. Tästä syystä Tampereen valtionosuudet ovat ylittymässä vuosisuunnitelmasta 12 miljoonalla eurolla. Ilman tätä valtionosuudet olisivat olleet vuoden 2018 tasolla.

Tampereen pormestarin Lauri Lylyn mukaan on jatkettava toimintatapojen uudistamista, vaikka tilanne on nyt parantunut.

Tuttu ylittäjä

Tilinpäätöksen ennakkotietojen mukaan suurimmat ylitykset ovat sosiaali- ja terveyslautakunnalla, jonka toimintakate on 14,9 miljoonaa euroa vuosisuunnitelmaa huonompi. Ylitykset johtuvat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin palvelutilauksesta sekä vammaispalvelujen ja lastensuojelun sijaishuollon palveluiden ostoista.

Sivistys- ja kulttuurilautakunnan ylitys on 1,9 miljoonaa euroa. Ylityksen syinä ovat muun muassa perusopetuksen henkilöstökulut, palvelusetelipäivähoidon laajentaminen, oppilaskuljetuskustannukset sekä työterveyden kulut.

Nettoinvestointien arvioidaan toteutuvan 80,6 miljoonaa euroa valtuuston hyväksymää tasoa pienempänä. Investoinnit alittuvat erityisesti talonrakennushankkeiden aikataulumuutosten vuoksi.

Vuosikate-ennakkotieto on 90,4 miljoonaa euroa, mikä kattaa 59 prosenttia tilinpäätöksen ennakkotietojen nettoinvestoinneista. Lainakanta on tilinpäätöksen ennakkotietojen mukaan 794,8 miljoonaa euroa, mikä on 124,3 miljoonaa euroa edellisvuotta suurempi. Tampereella on lainaa asukasta kohti 3 337 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: