Viisi pointtia Tampereen budjettivaltuustosta: Hyväksytäänkö veronkorotus, nähdäänkö äänestysmaraton ja tuleeko valmista alle 10 tunnissa? - Tampere - Aamulehti

Viisi pointtia Tampereen budjettivaltuustosta: Hyväksytäänkö veronkorotus, nähdäänkö äänestysmaraton ja tuleeko valmista alle 10 tunnissa?

Viime vuonna Tampereen valtuuston talousarviokokous kesti 10 tuntia.

18.11.2019 6:18

Aamulehti

Tampereen kaupunginvaltuusto päättää tänään ensi vuoden talousarviosta. Kokous alkaa kello 9.

Tässä kokouksen etukäteen mielenkiintoisimpia kysymyksiä.

1. Veronkorotus. Etukäteen eniten keskustelua on herättänyt pormestarin talousarvioesitykseen sisältyvä kunnallisveron korotus. Veronkorotus näyttää johtavan nykyisen pormestarikoalition hajoamiseen, kun koalitioon kuuluneet perussuomalaiset ja Tapu poistuivat budjettisopua hakevista neuvotteluista. Mielenkiintoista on, löytävätkö isot ryhmät vielä viime hetkillä sovun korotuksesta. Lähes varmasti asiasta myös äänestetään, vaikka kompromissi syntyisi.

2. Säästöt ja tulojen lisäykset. Varsinkin sosiaali- ja terveysmenot ovat kasvaneet vauhdikkaasti kaupungin kasvun ja väestön ikääntymisen mukana. Aamulehden kyselyssä päättäjät olivat laajasti sillä kannalla, että veronkorotuksen lisäksi muitakin keinoja tarvitaan, jotta talous saadaan tasapainoon ja pysymään siinä.

3. Muutosesitykset ja ponnet. Budjettiehdotus perustuu pormestariohjelmassa sovittuihin linjauksiin ja kaupunginhallituksen ohjaamaan valmisteluun. Usein siitä huolimatta nähdään vielä viime hetken muutoksia tai vähintään ponsiesityksiä. Viime vuonna esimerkiksi 10 euron hoitajamaksu karsittiin vielä viime metreillä pois.

4. Keskustelun taso. Tampereen valtuuston keskustelu tunnetaan värikkäänä ja parhaimmillaan erittäin viihdyttävänä. Voi ennakoida, ettei sanoja säästellä tälläkään kertaa – ei määrässä eikä laadussa.

5. Kokouksen kesto. Budjettivaltuusto alkaa perinteiseen tapaan aamuyhdeksältä. Kokouksen kesto riippuu siitä, kuinka paljon puheita pidetään ja äänestyksiä tulee. Esimerkiksi toissa vuonna budjettivaltuustossa äänestettiin 22 muutosesityksestä. Kaikki äänestykset päättyivät äänin 66–1. Viime vuonna kokous kesti 10 tuntia, ja talousarvio saatiin hyväksyttyä iltaseitsemältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut