Tampereen ilmastosankarit saivat palkintonsa ja nyt heidän viestinsä leviää kaupunkiin – Jaana Ahoselle kasvisruoka jysähti Lontoossa vuonna 1986 - Tampere - Aamulehti

Tampereen ilmastosankarit saivat palkintonsa ja nyt heidän viestinsä leviää kaupunkiin – Jaana Ahoselle kasvisruoka jysähti Lontoossa vuonna 1986

Tampereen kaupunki palkitsi viisi ilmastosankaria pienistä ja suuremmista arjen teoista lauantaina.

Jaana Ahonen on ollut kasvissyöjä jo kolme vuosikymmentä. Hän sanoo, että jokainen tekee valintansa esimerkiksi ruuasta itse.

30.3.2019 20:38 | Päivitetty 30.3.2019 21:30

Aamulehti

Jaana Ahoselle kasvissyönti kolahti lopullisesti ja kokonaan Lontoossa vuonna 1986. Nykyään Tampereen Lentävänniemessä asuva ja lähihoitajana työskentelevä Ahonen lähti tuolloin koulun jälkeen au pairiksi. Suomessa esimerkiksi intialaisista ravintoloista ei tuolloin ollut vielä juuri tietoakaan. Uudet kasvispainotteiset ruokalajit ja itämaiset maut veivät Ahosen mennessään.

– En ollut innokas makkaran syöjä tuolloinkaan, mutta samaan aikaan minulle tuli tietoisuus esimerkiksi eläinten oikeuksista. Se meni oikeastaan niin, että liha ei maistunut vähään aikaan, ja se jäi lopulliseksi, Ahonen kertoo.

Hän on yksi Tampereen tuoreista ilmastosankareista. Kaupunki palkitsi ilmastosankarit arkielämän ilmastoteoista lauantaina museokeskus Vapriikissa. Kaupunki pyysi talven aikana yhdessä Ekokumppanien kanssa tamperelaisia kertomaan, millaisia ilmastotekoja he tekevät arjessaan. Vastauksia tuli noin tuhat.

Kaupungin ohjelmapäällikkö Pauli Välimäki sanoo, että se oli tavoite.

– Kaupunkilaiset kertoivat monisanaisesti, miten he pyrkivät pienentämään hiilijalanjälkeään arjessa. Tarinoita oli hieno lukea, Välimäki kertoo.

Kaikki olisi voinut palkita

Kaupunki halusi huomioida tarinansa kertoneiden joukosta mahdollisimman laaja-alaisesti arkisia valintojaan miettiviä. Välimäki sanoo, että periaatteessa kaupunki olisi voinut palkita kaikki.

Teot vaihtelivat taloyhtiön hiilijalanjäljen nollaamisesta, autottomiin valintoihin ja kierrätykseen.

– Haluamme olla edelläkävijäkaupunki ilmastotaistossa. EU:n tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2050, meidän tavoitteemme on vuosi 2030. Noin puoleen päästöistä voi kaupunki vaikuttaa omilla teoillaan, kuten vaihtamalla valaistukset led-valoihin, mutta puolet tulevat yritysten ja asukkaiden valinnoista, Välimäki sanoo.

Tampereen kaupunki tekee miljoonien investoinnin, kun katujen ja puistojen valot vaihtuvat led-tekniikkaan ennen vuotta 2030.

Tältä näytti viime vuonna, kun Tampere-talo sammutti valonsa:

Muovi huolena

Ahonen kirjoitti omassa tarinassaan kierrätyksestä ja varsinkin muovista. Ahosen mielestä on pysäyttävää, että pelkästä välinpitämättömyydestä ravintoketjuun voi tunkeutua muovia. Muovipakkaukset hän kierrättää aina, ja niin tekee iso osa Ahosen asumasta taloyhtiöstä.

– Tarvitseeko meidän saada ympäri vuoden tuoreita tomaatteja ja kurkkuja muoviin pakattuna, kun kaupat ovat täynnä maukkaita ja edullisia juureksia, Ahonen pohtii.

Viiden ilmastosankarin tarinat näkyvät Tampereen katukuvassa huhtikuun ajan. Muut Tampereen ilmastosankarit ovat luokanopettaja Kaisa Mattila, eläkeläinen Pertti Vesterinen, IT-asiantuntija Petri Järvenpää ja teollisuuden ympäristöasiantuntija Sanna Uolamo.

Mattilan viesti on, että hän pyöräilee päivittäin töihin ja välttää samalla liikenneruuhkat. Matkailu puolestaan kohdistuu kotimaahan ulkomaiden sijasta.

Järvenpään viestissä kerrotaan taloyhtiön energiaremontista ja siitä, että nyt lämpöä otetaan esimerkiksi jätevedestä, maasta ja auringosta.

Uolamo kertoo muun muassa lisäävänsä vaatteiden käyttöikää korjaamalla ja kierrättämällä.

Järvenpään perheessä kauppareissut hoituvat nykyään pyöräperäkärryllä, kun autosta perhe luopui viime vuoden syksyllä.

Ilmastosankarit palkittiin Earth Hour -päivänä.

Earth Hour sammutti valot

Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma.

Tapahtuman aikana useat ikoniset rakennukset sammuttavat valonsa tunnin ajaksi ympäri maailman. Tampereelta valot sammuivat muun muassa Tampere-talosta, Särkänniemestä, Näsinneulasta ja Naistenlahden voimalaitoksesta.

Earth Hourin tarkoituksena on esittää symbolinen ele huolesta ympäristön tilasta päättäjille. Tapahtuma ei ole energiansäästötempaus.

Earth Hour järjestettiin ensimmäistä kertaa Australian Sydneyssä vuonna 2007. Tuolloin tapahtumaan osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Viime vuonna mukana oli 188 maata ja aluetta sekä miljoonia ihmisiä ja yrityksiä. Suomessa tempaus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos