Poliisi: Tampereella liikkuu leikkirahaseteleitä ”järjestelmällisesti joka päivä” - Tampere - Aamulehti

Tampereen seudulla liikkuu nyt runsaasti hämmentävän aidon näköisiä leikkirahoja – Rikoskomisario: ”Tilanne on huolestuttava”

Poliisi tiedotti viime viikolla, että Tampereella on liikkunut elokuun aikana 20 euron leikkirahaseteleitä. Sittemmin leikkirahasetelitapauksia on tullut viranomaisten tietoon yhä enemmän. ”Pelkästään viime viikonlopun aikana seteleitä tuli tietoomme noin 800 euron edestä”, kertoo rikoskomisario Jussi Pilviö.

Sisä-Suomen poliisi tiedotti Tampereella maksuvälineinä käytetyistä leikkirahaseteleistä viime viikolla. Kuvassa 20 euron leikkirahaseteli, jossa näkyy englanninkielinen ”movie money” -teksti.

23.8.2019 6:30 | Päivitetty 23.8.2019 8:24

Aamulehti

Viimeisen viikon aikana Sisä-Suomen poliisille on toimitettu Tampereella maksuvälineinä käytettyjä leikkirahaseteleitä usean sadan euron edestä.

– Tilanne on huolestuttava. Ei näitä normaalisti ole näin paljoa tullut, vain silloin tällöin. Nyt seteleitä tulee ihan järjestelmällisesti joka päivä, kertoo rikoskomisario Jussi Pilviö.

– Pelkästään viime viikonlopun aikana seteleitä tuli tietoomme noin 800 euron edestä.

Poliisi tiedotti Tampereella elokuun mittaan liikkuneista, 20 euron leikkirahaseteleistä viime keskiviikkona. Silloin seteleitä oli tullut poliisin tietoon vajaa kymmenen kappaletta.

Sittemmin leikkirahaseteleitä on toimitettu poliisille entistä enemmän.

– Meille on toimitettu leikkirahaa ja myös ihan väärennettyjä seteleitä. Englanninkielisellä tekstillä varustettuja 100 euron leikkirahaseteleitä on tullut viikon aikana lähemmäs 1 000 euroa.

Satasen leikkirahaseteleissä on Pilviön mukaan lukenut englanniksi teksti ”souvenir” eli matkamuisto ja niitä on käytetty maksuvälineenä Tampereen keskustan ravintoloissa, hotelleissa ja ostoskeskuksissa.

Eivät mene läpi tarkastuslaitteesta

Toistaiseksi poliisi epäilee, että leikkirahoja levittää Tampereella useampi henkilö. Pilviö pitää todennäköisenä myös sitä, etteivät kaikki tapaukset liity toisiinsa.

– Meillä on tiedossa joitain mahdollisia epäilyjä tekijöistä. Kaikista emme kuitenkaan ole vielä saaneet valvontakamerakuvia. Asia on tutkinnan alla.

Nopeasti vilkaistuna väriltään, kooltaan ja yleismerkinnöiltään leikkirahasetelit muistuttavat ulkonäöltään aitoja seteleitä. Aidoista ne kuitenkin eroavat niihin painettujen, englanninkielisten tekstien ja paperityyppinsä vuoksi.

– Setelit eivät myöskään mene läpi tarkastuslaitteesta. Jostakin syystä näitä seteleitä ei ole tarkastettu laitteella ollenkaan.

Poliisi on tutkinut leikkirahatapauksia nimikkeellä väärän rahan käyttö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos