Tampereella liikkeellä leikkirahaa: Setelin etupuolella lukee ”movie money” - Tampere - Aamulehti

Tampereella liikkeellä leikkirahaa: setelin etupuolella merkintä – Huomaisitko eron?

Äkkiseltään katsottuna leikkirahasetelit näyttävät aidoilta 20 euron seteleiltä. Aidoista poiketen leikkirahaseteleissä on kuitenkin englanninkielisiä tekstejä.

Sisä-Suomen poliisi tiedotti Tampereella maksuvälineinä käytetyistä leikkirahaseteleistä viime viikolla. Kuvassa 20 euron leikkirahaseteli, jossa näkyy englanninkielinen ”movie money” -teksti.

14.8.2019 12:14 | Päivitetty 14.8.2019 15:33

Aamulehti

Tampereella on ollut liikkeellä kesän aikana leikkirahaseteleitä, kertoo Sisä-Suomen poliisi.

Poliisin mukaan sille on toimitettu parin viime viikon aikana vajaa kymmenen kappaletta 20 euron leikkirahaseteleitä, joilla on maksettu tai yritetty maksaa tuotteita kaupoissa ja kioskeissa.

– Viikon sisällä seteleitä on tullut huomattavasti enemmän kuin aiemmin, lähes päivittäin. Nyt niitä käytetään ja jostain syystä ne ovat myös menneet läpi, kertoo rikoskomisario Jussi Pilviö.

Äkkiseltään setelit muistuttavat ulkonäöltään aitoja 20 euron seteleitä. Leikkirahaseteleihin on kuitenkin painettu englanninkielisiä tekstejä.

Poliisin mukaan seteleissä lukee ”movie money” ja ”this is not legal, it is to be used for motion props” eli vapaasti suomennettuna ”elokuvaraha” ja ”ei laillinen, käytetään rekvisiittana”.

Pilviön mukaan setelit eroavat myös materiaaliltaan oikeasta rahasta.

– Leikkirahojen materiaali on aivan normaalia paperia eli ne ovat käteen hyvin erituntuisia kuin oikea raha. Väriltään, kooltaan ja muilta merkinnöiltään ne kuitenkin ovat aikalailla oikeanlaisia.

Leikkirahaa liikkeellä kesän mittaan jo aiemminkin

Poliisi tutkii setelitapauksia nimikkeellä väärän rahan käyttö. Toistaiseksi epäillyistä leikkirahojen levittäjistä ei juurikaan ole tietoa.

– Se tiedetään, että kyseessä on useampi henkilö. Leikkiseteleitä on käytetty eri puolilla Tamperetta ja eri liikkeissä. Kukin raha on toimitettu meille yksittäin.

Poliisin tietoon leikkirahatapaukset ovat tulleet sen jälkeen, kun käteistä rahaa yrityksille toimittava yritys on toimittanut leikkiseteleitä Sisä-Suomen poliisille.

Aiemmin kesällä poliisin tietoon on tullut Tampereelta myös muita leikkirahatapauksia.

Pilviön mukaan poliisille on toimitettu neljä 100 euron seteliä, joissa on ollut kyrillisin kirjaimin venäjänkielinen teksti, jonka mukaan kyseinen raha ei ole laillinen maksuväline. Lisäksi poliisille on toimitettu myös muutama 50 euron seteli, jossa on ollut kiinankielistä tekstiä.

– Aiempina vuosina ja vuosikymmeninä seteleistä on pyritty tekemään mahdollisimman aidon näköisiä. Joskus onnistuen huonommin, joskus vähän paremmin. Näissä uusissa tapauksissa kyse on kuitenkin nimenomaan leikkirahasta.

Leikkirahaseteleiden takapuolella lukee englanniksi ”this is not legal, it is to be used for motion props”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut