Tampereen kirjastojen kävijämäärät kesällä 2020 - Tampere - Aamulehti

Tampereen kirjastoissa on koettu koronakevään jälkeen poikkeuksellisen mukavia kohtaamisia: ”Kiitollisia asiakkaita on käynyt” – käynnit jäävät viime kesästä

Tampereen kirjastot palvelevat koronaviruskevään jälkeen jälleen lähes normaalisti.

Koronaepidemian vuoksi suljettu pääkirjasto Metso avautui kesäkuun alussa vasta osittain. Heinäkuun lopussa kirjastot toimivat Tampereella jo lähes normaalisti.­

29.7.2020 15:09

Aamulehti

Tampereen kirjastoissa on käynyt tänä kesänä lähes yhtä paljon asiakkaita kuin viime kesänä. Kesäkuussa kirjastoissa asioi 141 790 kävijää, mikä on 16,1 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Heinäkuun lukemaksi kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut arvioi tiistaina 151 821, mutta kyseessä on vasta arvio, josta puuttuvat loppukuun ja Hervannan kirjaston kävijät. Viime kesänä kirjastoissa vieraili heinäkuussa 187 862 kävijää.

Kirjastoja avattiin koronakevään jälkeen ensimmäisen kerran kesäkuun alussa. Nyt lähes kaikki kirjastojen palvelut toimivat jo normaalisti koronasulkujen jälkeen. Ainoastaan Koukkuniemen kirjasto on enää kiinni.

Osa Tampereen kirjastoista avaa nyt ovensa: Näin varausten noutaminen ja kirjojen palauttaminen käytännössä tapahtuu – Kirjastoilla on lainaajille ohjeiden lisäksi yksi toive

Tampereen kirjastoissa on käytössä vielä joitain poikkeusjärjestelyjä.

Asiakastietokoneita on käytössä tavallista vähemmän käytössä, ja pelihuoneet, -tabletit sekä irtolelut ovat toistaiseksi kokonaan pois käytöstä. Kirjastoissa ei järjestetä tapahtumia, eikä käteismaksuja oteta vastaan.

Poikkeuksellisen mukavaa

Elokuun alussa Messukylän, Koivistonkylän, Peltolammin, Kämmenniemen ja Terälahden kirjastojen omatoimiaukioloajat laajenevat. Sen jälkeen kirjastoissa voi asioida itsenäisesti myös viikonloppuisin.

Aluekirjaston johtaja Taina Sahlander kertoo, että turvavälejä ja hygieniasuosituksia on noudatettu kirjastoissa hienosti. Juuri siksi omatoimikirjastojen aukioloaikoja voidaan elokuussa laajentaa.

– Ei ole syytä olla laajentamatta, Sahlander sanoo.

Kirjojen lainaus alkoi Tampereen kirjastoissa – näissä tunnelmissa pitkään odotetut aarteet löytyivät hyllystä: ”Olen odottanut monta kuukautta”

Hän kertoo, että kirjaston asiakkaat ovat aina mukavia, mutta tänä kesänä kohtaamiset asiakkaiden kanssa ovat sujuneet poikkeuksellisen mukavissa merkeissä.

– Kiitollisia asiakkaita on käynyt, kun keväällä huomattiin, millaista on elää ilman kirjastoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?