Muuttaako Hatanpään lukio keskustaan? Lukiolaisten määrä kasvaa vauhdilla, ja siksi Tampere tarkastelee nyt lukioverkkoaan - Tampere - Aamulehti

Muuttaako Hatanpään lukio keskustaan? Lukiolaisten määrä kasvaa vauhdilla Tampereella, ja siksi kaupunki tarkastelee nyt kolmea eri vaihtoehtoa

Tampereen lukiot tarvitsevat lisää tilaa opiskelijamäärien kasvaessa. Lukioverkkoselvitys tarkastelee vaihtoehtoja tulevaisuuden lukioverkon järjestämiseksi.

Hatanpään lukion siirtäminen keskustaan on yksi vaihtoehto lukioverkkoselvityksessä.

5.12.2019 14:46 | Päivitetty 5.12.2019 16:00

Aamulehti

Tampereen lukiot tarvitsevat lisätilaa nopealla aikataululla, sillä lukiolaisten määrä kasvaa lähivuosina, selviää lukioverkkoselvityksestä.

Lukiokoulutuksen johtaja Jorma Suonio kertoo, että kaupungin lukioiden nykytilat riittävät arviolta 2020-luvun puoliväliin asti.

Näitä ratkaisuja tarkastellaan

1. Hatanpään lukion toiminnan siirtäminen keskustaan, peruskorjattavan Pyynikintie 2:n kiinteistöön.

2. Tampereen teknillisen lukion kasvattaminen nykyisessä kiinteistössä Tredun Hepolamminkadun kampuksella tai Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella.

3. Tilankäytön tehostaminen niin, että lukiopaikkojen lisääminen onnistuu nykyisessä tilaverkossa.

– Tällä kasvuvauhdilla meillä tulee haasteita 2020-luvun puoliväliin mennessä, oikeastaan jo sitä ennen, hän sanoo.

Lukioverkkoselvityksessä on tarkasteltu lukioiden nykytilojen käytön lisäämistä. Lisäksi selvitys tarjoaa kaksi muuta ratkaisukeinoa, jotka voitaisiin tarvittaessa toteuttaa myös yhtä aikaa.

Hatanpään lukion toiminnan siirtäminen keskustaan on yksi vaihtoehto. Ratkaisu mahdollistaisi kaupungin lukio-opiskelijoiden määrän kasvattamisen noin 400 opiskelijalla.

Selvityksessä on nostettu esiin myös Tampereen teknillisen lukion kasvattaminen joko nykyisessä kiinteistössä tai Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella.

Nykyisissä tiloissa lukion opiskelijamäärää voitaisiin kasvattaa tilankäyttöä tiivistämällä noin 180 opiskelijalla. Jos Tredun hallinto muuttaisi muualle ja vapautuvat tilat muutettaisiin opetustiloiksi, opiskelijamäärä voisi kasvaa vielä sadalla.

Hervannan kampuksella opiskelijamäärä voisi kasvaa 100-200 opiskelijalla. Tarkka määrä riippuisi vuokratilojen saatavuudesta.

Haetaanko lukioon vai ammattikouluun?

Tampereen kaupungin ylläpitämien lukioiden nuorisokoulutuksessa opiskelee tällä hetkellä liki 3 500 lukiolaista.

Suonio huomauttaa, että vaikka koko maassa puhutaan syntyvyyden laskusta, Pirkanmaa on pääkaupunkiseudun ja Turun seudun ohella näillä näkymin edelleen kasvualue.

Väestöennusteen mukaan 16-18-vuotiaiden ikäluokka kasvaa. Pelkästä väestöennusteesta ei kuitenkaan voi vetää suoria johtopäätöksiä lukioon hakevien määrästä.

– Jos ammatillisen koulutuksen suosio kasvaa, tilapaine lukioissa helpottaa, Suonio huomauttaa.

Toisen asteen koulutukseen voi hakeutua myös naapurikunnista. Se, miten moni nuori esimerkiksi Kangasalta tai Nokialta päättää hakea lukioon Tampereelle, vaikuttaa myös lukioiden lisätilojen tarpeeseen.

– Viime vuosina Tampereen ulkopuolisista kunnista hakeutuminen on kasvanut jonkin verran.

Lukioverkkoselvityksessä on katsottu vuoteen 2035 asti. Jo aiemmin kaupungin lukioissa on lisätty sisäänottoa viime vuosina muun muassa tilankäyttöä tehostamalla.

Kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunta käsittelee lukioverkkoselvitystä kokouksessaan ensi viikon keskiviikkona. Lautakunnalle esitetään, että lukiokoulutuksen palveluverkkoselvitys hyväksytään jatkovalmistelun pohjaksi.

Korjaus 5.12.2019 kello 15.54: Korjattu arkistokuvan vanha kuvateksti ja lisätty tieto siitä, että kuva on arkistokuva. Korjattu Hepolammintie Hepolamminkaduksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos