Opiskelijoille on vielä soluasuntoja vapaana Tampereella ja näillä vinkeillä saat asunnon - Tampere - Aamulehti

Opiskelija löytää vielä asunnon Tampereelta – Yksiöihin on jopa vuoden jono, mutta soluasuntoja on vielä vapaana: Tässä täsmävinkit etsintään

Yleinen asumistuki on lisännyt yksiöiden kysyntää ja nostanut samalla vuokratasoa vapailla markkinoilla.

Suosituimpiin Tampereen keskustan, Kalevan ja Hervannan yksiöihin voi joutua jonottamaan jopa vuoden. Kuvassa Toasin Espantorni Tammelan Esplanadilla.

9.8.2019 7:03

Aamulehti

Toistaiseksi ei ole pelkoa siitä, että uusi opiskelija ei saisi kattoa päänsä päälle Tampereella.

Tampereen opiskelija-asuntosäätiön Toasin toimitusjohtajan Kirsi Kosken mukaan tilanne on nyt hieman parempi kuin viime syksynä, vaikka hakemuksia oli heinä-elokuun vaihteessa sisällä yli 4 000 eli yhtä paljon kuin vuosi sitten.

– Soluasunnoissa on vielä joitain kymmeniä paikkoja vapaana, kun viime syksynä ihan jokainen paikka oli varattu.

Vapaita solupaikkoja on Lukonmäessä ja Hallilassa. Ne ovat kahden tai kolmen huoneen asuntoja, joissa asukkailla on yhteinen keittiö ja kylpyhuone. Solua voi hakea myös yhdessä tutun kaverin kanssa.

Toasilla soluasunnon vuokra on noin 300 euroa kuukaudessa ja yksiön noin 500 euroa kuukaudessa.

– Jos asunto on vielä haussa, kannattaa aluksi ottaa soluasunto ja laittaa yksiö hakuun. Näin pääsee ainakin johonkin asuntoon kiinni.

Asuntopaikkoja on Toasilla kaikkiaan 10 000. Vaihtuvuus asunnoissa on suurta.

– Muutamassa kuukaudessa tilanne voi muuttua. Vuoden vaihteessa moni opiskelija lähtee vaihtoon, ja asuntoja vapautuu ainakin muutamaksi kuukaudeksi.

Yksiöt kysyttyjä

Suosituimpiin keskustan, Kalevan ja Hervannan yksiöihin voi joutua jonottamaan jopa vuoden.

– Kun opiskelija onnistuu pääsemään yksiöön, siinä viihdytään usein koko opiskeluaika.

Yksiöiden kysyntä on entisestään kasvanut sen jälkeen, kun opiskelijat tulivat yleisen asumistuen piiriin elokuussa 2017.

– Raha puhuu. Yksiöön opiskelija saa enemmän tukea ja pääsee itselleen mieluisampaan asuntoon.

Pirkan opiskelija-asuntojen (Poasin) jonossa on tällä hetkellä 900 opiskelijaa. Poasilla on kaikkiaan noin 2 200 asuntoa.

– Muutamia kahden hengen soluasuntoja on edelleen vapaana Hervannassa ja Ruotulassa, kertoo Poasin toimitusjohtaja Timo Jokinen.

Sijainti ratkaisee

Yksityisillä markkinoilla vuokra-asuntoja on vielä tarjolla, mutta parhaat on jo viety päältä.

– Kesäkuussa oli vielä varaa valikoida, mutta elokuussa pitää tyytyä siihen, mitä on jäljellä tai vasta vapautumassa, toteaa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Heinäkuu oli perinteiseen tapaan vuokramarkkinoilla kaikkein vilkkain kuukausi.

Metsolan mukaan opiskelijoiden kannattaisi olla hereillä nykyistä varhemmin. Asunnonhaku on aikaistunut, kun opiskelijavalinnat tehdään yhä useammin todistusten perusteella.

– Aiemmin opiskelupaikat varmistuivat pääosin heinäkuun puolivälin tienoilla, joka oli samalla lähtölaukaus vuokramarkkinoilla. Nyt suuri osa sai tiedon jo kesäkuussa.

Moni kuitenkin lykkää asunnon varaamista, koska ei halua maksaa vuokraa turhista kuukausista.

– Ei siitä mitään haittaa ole, että on ajoissa liikkeellä. Jo kesäkuussa on tarjolla asuntoja, jotka vapautuvat vasta elokuussa.

Asunnoista kilpaillaan

Metsolan mukaan monella on turhan ruusuisia kuvitelmia vuokra-asuntojen tarjonnasta.

– Kun asuntoja katselee netissä, voi näyttää siltä, että tarjontaa on yllin kyllin. Samoista asunnoista kuitenkin kilpailee useita hakijoita, heitä on keskimäärin 15 näyttöä kohden.

Metsolan mukaan tänä kesänä Tampereella ainakin yhdellä näytöllä oli yli sata katsojaa.

Tampereella yksiöiden vuokrapyynnöt ovat viime vuosina jakautuneet selvästi sijainnin mukaan. Keskustan tai Kalevan yksiöistä voidaan pyytää jopa yli 700 euron kuukausivuokraa, kun taas lähiöstä saattaa löytää uudenkin asunnon 500 eurolla.

Helsingin halutuimmilla paikoilla yksiöistä pyydetään jopa yli 900 euron vuokria.

Yleinen asumistuki on nostanut vuokria myös yksityisillä markkinoilla.

– Noin 60 prosenttia kaikista vuokra-asunnoissa asuvista on asumistukien piirissä. Kun maksukykyä tuetaan, hintataso nousee.

Yksin asuva opiskelija saa nykyisessä järjestelmässä entistä enemmän tukea. Kimppa-asunnossa asuva taas joutuu todistelemaan Kelalle, ettei ole suhteessa asuinkaverinsa kanssa.

Näin nappaat unelmiesi vuokra-asunnon

1. Toimi nopeasti. Haku kannattaa aloittaa heti, kun opiskelupaikka on varmistunut. Jos asunto on vielä löytymättä, niin älä enää vitkastele.

2. Hae asuntoja useilta eri alueilta. Näin löydät sopivan asunnon helpommin. Vaatimuksiaan ei kannata rajata liian tiukoiksi, vaan pitää olla valmis joustamaan.

3. Tee muistiinpanoja asunnoista. Voit joutua hakemaan kymmeniä asuntoja, jotta yksi tärppäisi. Jos asuntoa tarjotaan sinulle, muistat paremmin, millainen se oli.

4. Täytä asuntohakemus huolella. Puutteellisesti täytetty hakemus sivuutetaan helposti kokonaan. Voit täyttää hakemuksen jo valmiiksi osoitteessa www.asuntohakemus.fi

5. Älä ole vaatimaton. Jos olisit mielestäsi vuokranantajalle hyvä vuokralainen, kerro se arkailematta. Yleensä vuokranantaja hakee pitkäaikaista ja maksukykyistä vuokralaista.

6. Keskustele vuokranantajan tai välittäjän kanssa esittelyssä. Jos hän saa sinusta hyvän kuvan ja erotut eduksesi, jäät paremmin mieleen. Tämä voi parantaa mahdollisuuksiasi.

7. Pukeudu kuin olisit menossa työhaastatteluun. Siistit vaatteet ja suihkunraikkaus kertovat, että pidät itsestäsi ja todennäköisesti myös asunnosta hyvää huolta.

8. Pyydä vanhempasi takaajaksi. Tämä herättää luottamusta vuokranantajissa. Opiskelijan voi olla vaikeaa pärjätä kilpailussa jo valmistuneiden työssä käyvien vuokralaisten kanssa.

9. Ole ajoissa paikalla. Näin aikaa jää sekä asunnon katsomiseen että asuntohakemuksen viimeistelyyn. Varsinkin pienten asuntojen esittelyt ovat usein hyvin lyhyitä tapahtumia.

10. Harkitse kimppakämppää. Jos yksiöt tuntuvat liian kalliilta tai hankalilta saada, harkitse kimppa-asumista. Voit saada paremman sijainnin, keittiön ja kylpyhuoneen.

Lähde: Vuokraturva

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos