Tampereella kymmenkunta hammaslääkärin vakanssia täyttämättä – Syynä surkea palkkataso - Tampere - Aamulehti

Huutava työvoimapula hidastaa Tampereen hammashoitojonojen purkua, syynä surkea palkkataso: "Palkan pitäisi alkaa nelosella eikä kolmosella"

Tampereen hammashoitoloiden ajanvaraus ei onnistu tänään kello 11.30-23.

8.3.2019 7:34 | Päivitetty 8.3.2019 7:35

Tampereen hammashoidon jononpurkua haittaa huutava työvoimapula.

Tampereen kaupungin noin 75:stä hammaslääkärin toimesta on tällä hetkellä täyttämättä kymmenkunta.

Julkisia hakuja on järjestetty, mutta työsopimuksia ei ole syntynyt. Myös sijaisten saaminen on vaikeaa.

Johtavan ylihammaslääkärin Eeva Torppa-Saarisen mukaan syynä on huono palkkataso. Tampere maksaa satoja euroja pienempää palkkaa muihin Pirkanmaan kuntiin tai valtakunnan tasoon verrattuna.

Palkat alarajalla

Tampereen palkat ovat virkaehtosopimuksen alarajalla.

–Tampereella hammaslääkärin tehtäväkohtainen lähtöpalkka on 3 400–3 600 euroa, kun palkan pitäisi alkaa nelosella, jotta se kelpaisi. Meillä ei ole ollut siihen mahdollisuutta.

Lue myös:

Tampereen hammashoidon laiton tila ohi, kun jono saatiin lyhenemään neljään kuukauteen: "Patoutunutta kysyntää on edelleen paljon, joten tilanne ei hetkessä helpota"

Jononpurkua joudutaan siksi ostamaan yksityisiltä yrityksiltä kalliina vuokratyönä, vaikka kaupungin omana työnä se tulisi edullisemmaksi. Näin siitä huolimatta, että terveyskeskushammaslääkäreiden palkkoja hieman nostettaisiin.

–Vuokratyötä tehdään Tampereen kaupungin hammashoitoloissa korvaamaan oman toiminnan vajetta. Se tulee kalliimmaksi kuin oma työ tulisi hieman korkeammallakin palkalla.

Ostopalveluita luvassa

Kaupungilla on oman toiminnan lisäksi määräraha myös ostopalveluihin. Jononpurkuun onkin tätä kautta luvassa lisäkäsiä toukokuun alusta lähtien.

–Kaupunki on tehnyt tälle vuodelle kilpailutuksen ostopalveluista kahdeksi vuodeksi kahden vuoden optiolla. Hankimme kiireetöntä hoitoa 192 tuntia viikossa ja kiirehoitoa saman verran. Yhteensä siis lähes 400 tuntia viikossa.

Ostopalveluna hankittu hammashoito tapahtuu yksityisten palveluntuottajien vastaanotoilla. Jos kaupunki saa ostopalvelut toimimaan ja avoimet hammaslääkärin toimet täytettyä, vuokratyöstä voidaan luopua.

Toimien täyttämistä ostopalvelut eivät kuitenkaan helpota, sillä kaupunki ja yksityiset yritykset kilpailevat samoista hammaslääkäreistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos