Tampereen Hämeenkadun paraatipaikalla sijaitseva Yhdyspankintalo saa kaksi lisäkerrosta ja sen toimistotiloja muutetaan asunnoiksi - Tampere - Aamulehti

Tampereen Hämeenkadun paraatipaikalla sijaitseva Yhdyspankintalo saa kaksi lisäkerrosta – myös toimistotiloja muutetaan asunnoiksi

Havainnekuvassa näkyy Hämeenkatu 24:n korotusosa etelän suunnasta. Vuonna 1939 rakennettu Yhdyspankintalo edustaa funktionalismia. Sen oikealla puolella Hämeenkadun ja Kuninkaankadun kulmassa sijaitsee arkkitehti Birger Federleyn suunnittelema jugendtyylinen Kansallispankintalo, jossa toimii nykyään Nordean konttori.

1.3.2019 16:31

Tampereen kaupunki haluaa lisää asumista keskustaan.

Hämeenkatu 24:ssä sijaitseva, kaupunkikuvallisesti merkittävä Yhdyspankintalo saa tuoreen asemakaavaehdotuksen mukaan kaksi lisäkerrosta. Myös nykyisiä toimistotiloja muutetaan asunnoiksi.

Hämeenkatu on kaupungin pääkatu, joka on muuttumassa kävelypainotteiseksi joukkoliikennekaduksi. Myös raitiotie tulee kulkemaan Hämeenkadun kautta.

Asemakaavaehdotus koskee Tampereen ydinkeskustassa osoitteissa Hämeenkatu 24 ja Kauppakatu 9 sijaitsevaa tonttia. Tontilla sijaitsee vuonna 1939 rakennettu asuin- ja liikekerrostalojen kokonaisuus, arkkitehti Jaakko Tähtisen suunnittelema Yhdyspankintalo.

Edustaa funktionalismia

Hämeenkadun puolella on kuusikerroksinen liike- ja toimistorakennus. Kauppakadun varressa sijaitsee kuusikerroksinen opiskelija-asuntola ja sisäpihalla yksikerroksinen entinen pankkisali.

Hämeenkadun puolella 1.–2. kerroksessa oli alun perin Yhdyspankin liike- ja toimistotiloja sekä 3.–6. kerroksessa henkilökunnan asuntoja. 1970-luvulla rakennus muutettiin kokonaan liikekäyttöön.

1990-luvulla pankkitoiminta loppui. Rakennus on siitä lähtien toiminut tavallisena liike- ja toimistotalona.

Entinen pankkisali ja muita kolmen alimman kerroksen tiloja muutettiin ravintolaksi 2008. Tiloissa toimii nykyään ravintola Gloria.

Yhdyspankintalo edustaa funktionalismia. Sen vieressä Hämeenkadun ja Kuninkaankadun kulmassa sijaitsee arkkitehti Birger Federleyn suunnittelema jugendtyylinen Kansallispankintalo, jossa toimii nykyään Nordean konttori.

Yhdyspankintalon Kauppakadun puoleinen rakennus rakennettiin pankin henkilökunnan asuinkäyttöön, ja katutasoon tuli liiketiloja. Vuosien varrella asuinhuoneistoja on muutettu toimistotiloiksi. Vuonna 2010 rakennuksen 2.–5. kerrokset sekä ullakko muutettiin opiskelija-asunnoiksi. Katutasossa on ravintola- ja liiketiloja.

Korotus ja asuntoja

Asemakaava laaditaan tontin omistajan aloitteesta. Tontin omistaa kiinteistö oy Tampereen Hämeenkatu 24.

Asemakaavamuutoksella mahdollistetaan Hämeenkadun puoleisen rakennuksen korottaminen sekä 3.–6. kerrosten toimistotilojen muuttaminen takaisin asunnoiksi. Talon ullakkokerros eli 7. kerros puretaan ja rakennetaan uudelleen, lisäksi rakennetaan kokonaan uusi 8. kerros. Kerrosalan lisäys on 400 neliömetriä.

Korotusosan rakentamiseen on tutkittu eri vaihtoehtoja. Kulttuuriympäristön kannalta parhaana pidetään ratkaisua, jossa 7. kerroksen ulkoseinä on samassa linjassa kuin nykyinen ullakon seinä. Ylimmän kerroksen ulkoseinä on viisto Kansallispankintalon katon mukaisesti.

Täydennysrakentamisen yhteydessä pyritään lisäämään viihtyisiä oleskelutiloja. Asukkaille rakennetaan vehreä oleskelupiha. Pysäköinti sijoitetaan ensisijaisesti maan alle.

Tontti muutetaan liikerakennusten korttelialueesta asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi.

1939 valmistunut asuin- ja liikekerrostalojen kokonaisuus suojellaan rakennustaiteellisesti, kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaana.

Korjaus- ja muutostöiden pitää olla sellaisia, että rakennuksen kaupunkikuvan kannalta merkittävä luonne säilyy.

Kuusi kommenttia

Asemakaavan valmisteluaineistosta saatiin nähtävilläoloaikana kuusi viranomaiskommenttia.

Pirkanmaan maakuntamuseon mielestä jatkosuunnittelussa tulee harkita korotusosan maltillistamista.

Pirkanmaan ely-keskus totesi, että lähtökohtaisesti Hämeenkadun rakennuksia ei koroteta, mutta ullakko voidaan muuntaa asuin- tai toimistokäyttöön.

Kaupunkikuvatoimikunnan mukaan korotus on mahdollinen mutta edellyttää huolellista suunnittelua.

Palautteen perusteella Hämeenkadun puoleisen korotusosan massoittelua on muutettu paremmin arvoympäristöön sopivaksi.

Yhdyskuntalautakunta käsittelee asemakaavaehdotusta tiistain kokouksessaan ja päättää sen asettamisesta nähtäville.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos