Älä jäädy-talvilomaviikko: Nuorison valograffiteista syntyi kolmen minuutin installaatio. - Tampere - Aamulehti

Valograffitishow valaisi Tammerin puistoa perjantai-iltana: 90 pirkanmaalaisen nuoren ja kymmenen työpajan taide jalostui kolmen minuutin installaatioksi – katso video värikkäästä show'sta

Valograffiti-tapahtumassa yleisö sai tägätä nimensä Monitoimitalo 13:n seinälle.

1.3.2019 21:39

Sastamalalaisella Rasmus Korpelalla oli hyvä syy tulla perjantai-iltana Tampereelle Tammerin puistoon. Monitoimitalo13:n seinälle heijastettiin valograffti-installaatio, jonka tekemisessä hän oli mukana yhdessä 90 muun pirkanmaalaisen nuoren kanssa.

–En ole kyllä ihan varma, näkyikö oma työni siellä, Korpela sanoi installaation nähtyään.

Iida-Amalia Nikkilä, Markus Korpela ja Päivi Mäki-Kerttula tulvat Sastamalasta katsomaan videoinstallaatiota. Korpela osallistui sen tekemiseen työpajassa viime syksynä.

Valograffitityöpaja kiersi kaikkiaan kymmenellä paikkakunnalla. Korpela sano, että oli kiva tutustua, miten valograffiteja tehdään. Työpajassa hän teki valograffitin nimestään monella eri tavalla.

Työpajojen tulokset jalostuivat kolme minuuttia kestäväksi videotaideteokseksi. Työpajoja ohjasivat yhteisötaiteilija Elina Tiainen ja mediataiteilija Niko Tiainen, joka myös animoi valograffitit teokseksi ja sävelsi siihen musiikin.

Videolta näet, miltä installaatio näytti. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Käytännössä graffitit tehtiin piirto-ohjelman avulla, joka myös tallensi nuorten työt työvaiheineen. Installaatiossa oli käytetty avuksi live-piirtämistä, äänimaisemaa ja videomapping-tekniikkaa.

–Työpajojen ohjaaminen oli tosi siistiä. Nuoret olivat kiinnostuneita ja halusivat oppia. He olivat myös tosi lahjakkaita, Elina Tiainen kertoo.

Piirto-ohjelman peruskäyttö on yhtä yksinkertaista kuin kynällä paperille piirtäminen.

Työpajat kiersivät Pirkanmaalla syksyllä 2018. Niissä puhuttiin graffititaiteesta yleensä, valo- ja videotaiteen mahdollisuuksista. Pajoissa luotiin yhdessä taidetta piirto-ohjelman ja videoprojisointitekniikan avulla.

–Nuoret huomasivat, että käyttötarkoituksia on loputtomasti, sanoo tapahtuman tuottaja Johannes Rantanen sanoo.

Viisivuotias Aino Lehtonen kirjoitti nimensä. Niko Tiainen opastaa.

Perjantai-illan tapahtumassa Tammerin puistossa havainnollistui, miten videotägit syntyvät.

Telttaan oli tuotu paikalle piirto-ohjelma, josta kuvat heijastettiin viereisen auton takakontissa olleen kahden projektorin kautta reaaliajassa seinälle. Yleisön nimistä syntyi valotaidetta räppäreiden MdB ja Kaartiksen esitysten aikana taustalle.

Yksitoistavuotias Emil Holopainen piti valotaideteoksesta. Hän ja sisaret Rianna, Henni ja Julianna Holopainen kokeilivat niin ikään valograffitin tekoa.

Henni (vas) ja Julianna Holopainen kokeilivat valograffitin tekoa.

Valograffitiprojekti toteutettiin Tampereen kaupungin ja nuorisopalveluiden sekä Pirkanmaan kulttuurirahaston tuella. Tapahtuma oli osa Tampereen kaupungin liikunta- ja nuorisoyksikön järjestämää Älä jäädy -talvilomatapahtumaviikkoa. Mukana tapahtumassa olivat myös Tampereen Valoviikot.

Yleisön piirustukset heijastettiin seinälle reaaliajassa.

Korjaus 2.3.2019 klo 7.40: Elina Tiaisen lisäksi työpajoja ohjasi Niko Tiainen eikä tapahtuman tuottaja Johannes Rantanen, kuten jutussa alun perin kerrottiin.

Täydennys 2.3.2019 klo 7.40: Tapahtumassa olivat mukana myös Tampereen Valoviikot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos