Tampere harkitsee Kämmenniemen terveysasemasta luopumista – selvityksessä ei suositella keskustan terveysasemien vähentämistä - Tampere - Aamulehti

Tampere harkitsee Kämmenniemen terveysasemasta luopumista – selvityksessä ei suositella keskustan terveysasemien vähentämistä

Kämmenniemen terveysaseman yhteydessä toimii muun muassa äitiys- ja lastenneuvola sekä hammashoitola. Arkistokuva on vuodelta 2015.

1.3.2019 13:53 | Päivitetty 1.3.2019 13:57

Tampereella on selvitetty mahdollisuuksia terveysasemaverkon tiivistämiseen kaupungissa ja erityisesti keskustassa. Selvityksen mukaan Kämmenniemen terveysasemakiinteistöstä on mahdollista luopua. Kiinteistöön kohdistuu 660 000 euron korjausvelka.

–Selvityksessä ei oteta kantaa siihen, onko Kämmenniemessä lääkäriä vai ei, vaan on tuotu esiin korjausvelka, joka Kämmenniemen kiinteistöä koskee. Joka tapauksessa terveysaseman alueella asuu 4 500 ihmistä ja on selvää, että he tarvitsevat palveluja, summaa kehittämisjohtaja Petri Leiponen Tampereen kaupungilta.

Selvitys tehtiin sosiaali- ja terveyslautakunnan toimeksiannosta. Sen taustalla on talouden tasapainottamisohjelmaan liittyvä ehdotus luopua Kämmenniemen terveysasemasta, jonka vaihtoehtona sosiaali- ja terveyslautakunta on halunnut selvittää mahdollisuutta luopua jostain keskustan alueen terveysasemasta.

Kaupunginhallitus käsittelee selvitystä maanantaina. Pohjaesityksenä on, että selvitys hyväksytään jatkosuunnittelun pohjaksi.

Kämmenniemen palveluissa suuntana on hyvinvointikeskus- ja lähitorimalli, joka perustuu siihen, että hyvinvointikeskuksessa on laajemmat palvelut ja lähitorilla suppeammat. Kämmenniemeä lähin hyvinvointikeskus sijaitsee Koilliskeskuksessa Linnainmaalla.

Lähitorien palveluvalikoima vaihtelee. Osassa niistä on terveyspalveluja ja osassa ei, mutta Kämmenniemen lähitorin osalta linjauksia ei ole tehty.

–Katsotaan ensin, onko tämä jatkosuunnittelun pohja. Jos Kämmenniemessä ei jossain vaiheessa enää olisi terveysasemapalveluita nykyisessä kiinteistössä vaan turvauduttaisiin lähitoriratkaisuun, silloin on mietittävä, mikä on tarkoituksenmukaista suhteessa palvelutarpeeseen ja mikä on työnjako Linnainmaan terveysaseman ja lähitorin kesken, sanoo avopalvelujohtaja Anniina Tirronen Tampereen kaupungilta.

Myös muualla korjausvelkaa

Myös Hatanpään ja Tammelakeskuksen terveysasemien kiinteistöissä on korjausvelkaa, mutta selvityksessä katsotaan, että keskustan alueen terveysasemaverkon tiivistämisellä ei saavuteta hyötyjä suhteessa siihen, mitä riskejä tiivistämiseen liittyy. Suurimmaksi riskiksi arvioidaan se, että asiakkaat valuvat kalliimpiin palveluihin.

Lisäksi väestösuunnitteen mukaan kaupungin väestö kasvaa etenkin keskustassa ja Hervannan suunnalla.

Selvityksessä tuodaan esiin myös se, että terveysasemapalvelujen osuus koko isosta sote-kakusta pieni ja menoylitysten uhat syntyvät muualla kuin terveysasemapalveluissa.

Sote-palvelujen menot ovat Tampereella noin 3 500 euroa asukasta kohti vuodessa, ja tästä summasta terveysasemien vastaanottopalveluihin menee noin 120 euroa. Terveysasematoiminta on selvityksen mukaan noin 3,5 prosenttia kaikista sote-menoista.

Kaupunginhallituksen jälkeen selvitys menee sosiaali- ja terveyslautakuntaan, jossa asiaa käsitellään 11. huhtikuuta.

Terveysasemat

Tampereen kaupungilla on yhteensä 11 terveysasemaa, joista kahdeksan palvelut tuotetaan omana tuotantona.

Lisäksi Tampereen kaupunki järjestää Oriveden terveysaseman palvelut.

Tampereen kaikkien terveysasemien väestöpohja on keskimäärin 21 000 asukasta / asema. Selvityksen mukaan terveysasematoiminnon optimikoko on 20 000–40 000 asukkaan väestöpohja.

5–10 vuoden aikana kaupungin asukasmäärä lisääntyy yhden terveysaseman väestöpohjan verran.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut