Tampere aikoo sijoittaa tunnin rataan neljä miljoonaa euroa - Tampere - Aamulehti

Tampere aikoo sijoittaa tunnin rataan neljän miljoonan euron alkupaukun – Valtuusto päättää asiasta maaliskuussa

Valtion budjettirahoituksella ei kyetä toteuttamaan kalliita raideinvestointeja. Valtio sai Helsingin, Vantaan ja Tampereen innostumaan Suomi–rata-hankeyhtiöstä.

25.2.2019 20:21

Tunnin rata Tampereelta Helsinkiin on taas askeleen lähempänä toteutumistaan. Tampereen kaupunki aikoo lähteä neljän miljoonan euron sijoituksella mukaan Suomi-ratayhtiöön, joka tähtää pääradan kehittämiseen.

Tampereen kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan esittää valtuustolle, että Tampere merkitsee perustettavan Suomi-rata oy:n osakkeita enintään neljällä miljoonalla eurolla. Valtuusto käsittelee asiaa 11. maaliskuuta.

Pääradan kehittämisen kokonaiskustannukset ovat alustavien arvioiden mukaan noin 5,5 miljardia euroa. Tämä käsittää välin Tampereelta Helsinkiin Helsinki–Vantaan lentoaseman kautta.

Valtiolta 16 miljoonaa

Valtion täysin omistama emoyhtiö Suomen Rata oy pääomittaa Suomi-rata-tytäryhtiötä 16 miljoonalla eurolla.

Rahoitusneuvotteluja valtion kanssa ovat Tampereen lisäksi käyneet myös Helsinki ja Vantaa.

Alkuvaiheessa niiden sekä mahdollisten muiden omistajien sijoitus on yhteensä 14 miljoonaa euroa. Tästä Tampereen osuus on vuonna 2019 enimmillään neljä miljoonaa euroa. Yhdessä valtion kanssa Suomi-rata oy:n pääomitus on siis yhteensä 30 miljoonaa euroa.

Suomi-rataan on kiinnostusta osallistua myös muilla radanvarren vaikutuspiirissä olevilla kunnilla. Keskusteluja käydään muun muassa Akaan, Lempäälän ja Nokian kanssa.

Vasta suunnittelurahaa

Tampere sitoutuu tässä vaiheessa vain ratayhteyden ensimmäisen vaiheen eli yleissuunnittelun edellyttämään sijoitukseen.

Hankkeen suunnittelukustannukset ovat todennäköisesti korkeammat kuin 30 miljoonaa euroa, arviolta noin nelinkertaiset. Mahdollisesta Tampereen lisäpääomituksesta päätetään myöhemmin erikseen. Tarve riippuu siitä, paljonko kuntia ja muita osakkaita tulee mukaan.

Tavoitteena on hakea myös EU-rahoitusta heti uuden rahoituskauden alussa 2021. Valtion ja EU-rahoituksen lisäksi mukaan toivotaan myös institutionaalisia sijoittajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: