Tuhannet ovat käyneet katsomassa Tampereen ratikan mallikappaletta Tampere-talossa. - Tampere - Aamulehti

Tampereen ratikan mallikappale on houkutellut Tampere-talolle ennätysyleisön – lähes 10 000 ihmistä käynyt katsomassa näyttelyä, pian maketti siirretään muihin tehtäviin

Näyttelyn jälkeen 16,8 metriä pitkä mallikappale katkaistaan kolmeen osaan ja siirretään lavetilla Rollikkahallille.

26.2.2019 8:00

Noin 3 000 uteliasta kävi sunnuntaina tutustumassa Tampereen ratikan mallikappaleeseen, sanoo Tampereen Raitiotie oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö.

Kyseessä on huima luku, jos sitä vertaa Muumimuseon kävijöihin, joita on laskennallisesti noin 300 päivässä, kertoo Tampere-talon hallintopäällikkö Marja Virta. Hänen mukaansa Tampere-talossa voi olla ruuhka-aikoina sunnuntain lukuja vastaavia määriä kävijöitä, jos kaikki salit ovat täynnä.

–Saranat ovat olleet kovalla kulutuksella viikonloppuna. Kuulin, että aula on ollut paikoin ihan täynnä, Virta sanoo.

Raitiotien kehitysohjelman projektipäällikkö Antti Haukka kertoo, että maanantaina kävijöitä oli noin 2 000. Hän arvioi, että 10 000 kävijän raja ylittyi maanantaina.

Myös muut tapahtumat ovat vetäneet väkeä.

–Oopperaa ennen näkyy isommat piikit kävijöissä, Haukka sanoo.

Suosittua näyttelyä ei jatketa tiistain jälkeen.

–Me ollaan oltu äärettömän tyytyväisiä, kiitokset tamperelaisille, että ovat ottaneet omakseen ja ovat käyneet katselemassa, Sirviö sanoo.

Muutakin kuin markkinoinnin ajuri

Mallikappale ei ole pelkästään markkinointia varten. Sirviön mukaan malli rakennettiin käytettävyyden ja muotoiluasioiden todentamiseen.

–Sitä kannattaa hyödyntää myös näin, että yleisölle näytetään, millainen siitä on tullut, Sirviö sanoo.

Sirviön mukaan mallikappaleelle ei ole olemassa omaa erillistä hintalappua, vaan se kuuluu 80 miljoonan euron hankintaan.

–Tarjouspyynnössä oli, että kaikki palveluntarjoajat joutuvat tarjoamaan makettipaketin konseptin. Maketin tekeminen on projektin työväline ja se kuuluu projektin kustannuksiin, Sirviö sanoo.

Projektipäällikkö Olli Kakkinen Transtechilta vahvistaa, että mallikappale on osa vaunujen tuotekehitystä ja niiden toimitussopimusta, mutta ei mainitse sille erillistä hintaa.

Mallikappaleelle ei ole olemassa omaa erillistä hintalappua, vaan se kuuluu 80 miljoonan euron hankintaan.

10 000 kävijän raja ylittyy maanantaina.

Maketti muuttaa Rollikkahallille

Näyttelyn jälkeen 16,8 metriä pitkä mallikappale katkaistaan kolmeen osaan ja siirretään lavetilla Rollikkahallille. Siellä avataan huhtikuussa näyttely, jonka konsepti ei ole Sirviön mukaan vielä valmis. Pyynikin näyttelyn on tarkoitus olla auki vuoden loppuun sakka.

Ohjaamon matka jatkuu ajosimulaattorina ja maketin keulaa ja pientä pätkää mallista käytetään myös muuhun koulutukseen.

Oulussa sijaitsevasta Skoda Transtech oy:n makettiverstaasta Tampereelle saapuneen mallikappaleen rakennustöissä on ollut mukana makettimestari, mestarin apuri sekä tilanteen mukaan 2–4 timpuria. Rakentamisen loppuvaiheessa mukana oli kaksi sähköasentajaa.

–Suunnittelussa on ollut mukana kymmenen asiantuntijaa tekniikan eri osa-alueilta. Lisäksi hankintoja tekemässä on ollut kaksi hankintatoimen ammattilaista, Kakkinen kertoo.

Ensiksi rakennettiin niin sanottu raakamaketti. Sen avulla tarkasteltiin vaunun tilojen tilankäyttöä ja ohjaamossa kuljettajan työergonomiaa.

Karkeasta puusta rakennuttu ensimmäinen versio arvioitiin myös kuuden tamperelaisen käyttäjäryhmän voimin keväällä 2018.

Tampereella nähty mallikappale valmistettiin marras–helmikuussa. Siinä on hyödynnetty saatua palautetta ja käytetty mahdollisimman paljon materiaaleja, joita käytetään tulevassa ratikassa.

Ratikka valmistuu jo Kainuussa

Skoda Transtech oy:n Otanmäen tehtaalla valmistetaan jo tulevaa oikeaa ratikkaa.

Vaunun teräskorin osavalmistus alkoi tammikuussa ja korin hitsaustyöt helmikuussa. Myös vaunun kokoonpano on aloitettu.

–Ensimmäinen kori on valmiina kesäkuussa. Korien varustelu tehdään syksyn 2019 aikana, Kakkinen kertoo.

Ensimmäinen vaunu saadaan Tampereelle vuoden 2020 alkupuolella, jonka jälkeen alkavat testit ja koeajot. Ensimmäinen käyttöönotto ja testaus tehdään kahdessa osassa sekä Otanmäessä ja Tampereella

–Vaunun ja ratainfran testijakso on kestoltaan noin 8 kuukautta ja päättyy kun voidaan ajaa kahden vaunun yhteiskäyttötesti lokakuussa, Kakkinen kertoo.

Näyttely loppuu tiistaina

Suurelle yleisölle avoin ilmainen näyttely on avoinna Tampere-talon Sorsapuistonsalissa vielä tiistaihin 26.2.2019.

Näyttely on avoinna kello 10–19.

Ratikan mallikappaletta kutsutaan myös maketiksi.

Mallikappale on pituudeltaan noin puolet oikeasta vaunusta. Se jäljittelee yksityiskohtaisesti oikeaa raitiovaunua, luonnollisessa mittakaavassa.

Malli mukailee tulevan ratikan ulko- ja sisäpuolta.

Näyttelyssä voi vaikka koeistua ratikan istuimet ja vierailla ratikan ohjaamossa.

Näyttelyssä voi myös äänestää istuinkuoseja ja kommentoida bussilinjastoa ratikka-aikana 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos