Tampereen Ratikan kuosisuunnittelijaksi Laura Gröndahl, yleisön niukka suosikki oli Helena Hyvönen: liki 10 000 äänesti - Tampere - Aamulehti

Tampereen ratikan kuosisuunnittelijaksi valittiin Laura Gröndahl – yleisön suosikiksi nousi niukalla erolla Helena Hyvönen

Muotoilija Laura Gröndahl valittiin Tampereen ratikan kuosisuunnittelijaksi. Lopullisen kuosin suunnittelu jatkuu. Yhtenä työnäytteenä valintaprosessissa oli ehdotus Matkalla.

13.3.2019 8:16 | Päivitetty 13.3.2019 11:03

Tampereen Ratikan kuosisuunnittelijaksi on valittu muotoilija (AMK) Laura Gröndahl. Kuosisuunnittelijan valinta tehtiin sekä juryn äänien että verkossa ja Tampereen Ratikan Maketti-näyttelyssä annettujen yleisöäänien perusteella, Tampereen Raitiotie oy kertoo.

Yleisön suosikiksi nousi Helena Hyvönen ja myös hänet palkitaan. Yleisöäänien painoarvo oli valinnassa 20 prosenttia.

Tampereen Ratikan kuosisuunnittelijaa lähdettiin etsimään avoimella haulla syksyllä 2018. Hankkeeseen nimetty kahdeksanhenkinen jury valitsi osallistujista jatkoon kolme suunnittelijaa: tekstiilitaiteen emerita professori Helena Hyvösen, muotoilija (AMK) Laura Gröndahlin ja kuvataiteilija Pasi Niinisen.

Laura Gröndahl nousi tuomariston suosikiksi omaperäisen ja raikkaan, tulevaisuuteen suuntaavan tyylinsä ansiosta. Tässä työnäyte Palaset-kuosista.

–Tuntuu todella hyvältä saada tunnustusta työlleni suunnittelijana ja saada oma kuosi osaksi isoa ja pitkäikäistä hanketta. On suuri kunnia tulla valituksi todella ammattitaitoisesta porukasta. Taustani on muodin parista, joten on mahtavaa haastaa itseni tekemään kuosi, jonka tulee kestää aikaa ja joka tulee osaksi monen eri ihmisen arkea, Laura Gröndahl sanoo tiedotteessa.

"Omaperäinen ja raikas tyyli"

Suunnittelijat työskentelivät ratikan kuosien parissa lokakuun puolivälistä alkaen juryn ohjauksessa. He valitsivat lopulta kaksi laatimaansa kuosiehdotusta mukaan suunnittelijaäänestykseen, joka oli yleisölle avoinna 21.–26.2. Tuomaristo antoi äänensä suunnittelijoille tutustuttuaan valintaprosessin ajan sekä heidän osaamiseensa että toimittamiinsa materiaaleihin ja työnäytteisiin.

–Valintaprosessi oli mielenkiintoinen, mutta haastava. Laura Gröndahl nousi tuomariston suosikiksi omaperäisen ja raikkaan, tulevaisuuteen suuntaavan tyylinsä ansiosta, sanoo Tampereen Taidemuseon johtaja Taina Myllyharju.

–Tuomaristo kävi ehdokkaiden kanssa läpi pitkän valintaprosessin, jossa haettiin tasapaino kuosisuunnittelun ja vaunun muotoilun välillä. Samalla varmistettiin kuosin valmistettavuuden ja vaunun teknisten vaatimusten toteutuminen. Tuomariston äänten painoarvo valinnassa oli sen vuoksi 80 prosenttia. Yleisön mielipide on meille kuitenkin ensiarvoisen tärkeä ja siksi sille annettiin yksittäistä tuomariston edustajaa korkeampi painoarvo. Gröndahl vei koko kisan voiton, kun juryn äänet ja yleisöäänet laskettiin yhteen, kalustopäällikkö Ali Huttunen Tampereen Raitiotie oy:stä selventää.

Tekstiilitaiteen emeritaprofessori Helena Hyvönen sai yleisöäänestyksessä eniten ääniä. Tässä Hyvösen ehdotus HipHeiHurraa.

Yleisö antoi äänensä suunnittelijoille kuosiehdotusten perusteella. Yleisöäänestyksessä annettiin lähes 10 000 ääntä.

–Yleisön suosikiksi nousi niukasti noin 36 prosentilla ääniosuudella Helena Hyvönen. Palkitsemme Hyvösen 500 euronlahjakortilla ratikkakatujen liikkeisiin, Huttunen kertoo.

Äänestyksen tuloksessa oli varsin pieni hajonta. Erot kilpailijoiden välillä olivat 2–4 prosenttiyksikköä.

Tampereen ratikan lopullisen kuosin suunnittelu jatkuu Laura Gröndahlin ja Tampereen Raitiotie oy:n yhteistyönä. Kuosi nähdään raitiovaunuissa, kun Tampereen ratikka aloittaa liikennöinnin.

Lopullinen kuosi nähdään valmiissa vaunussa liikenteen alkaessa 2021.

Korjaus 13.3. kello 8.31: Valinnasta kertoo Tampereen Raitiotie oy, ei Raitiotieallianssi, kuten jutussa ensin luki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos