Atanas Aleksovski on jälleen rikostutkinnan kohteena - Tampere - Aamulehti

Tamperelainen demarivaikuttaja Atanas Aleksovski on jälleen rikostutkinnan kohteena

Atanas Aleksovski valittiin Finnpark oy:n hallituksen puheenjohtajaksi huhtikuussa 2018. Tällöin häntä oli jo kuultu luottamusaseman väärinkäytöstä epäiltynä Kotilinnasäätiön tontinsiirtokiistassa.­

6.2.2019 20:22 | Päivitetty 6.2.2019 20:57

Tamperelainen demarivaikuttaja ja Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja Atanas Aleksovski on jälleen rikostutkinnan kohteena. Sisä-Suomen poliisin rikosylikomisario Juha Siljamäki vahvistaa, että poliisi on käynnistänyt esitutkinnan, joka kytkeytyy kaupungin omistaman Finnpark oy:n hallituksen puheenjohtajan valintaan.

Esitutkinnassa rikosnimikkeiksi on kirjattu petos ja virkavelvollisuuden rikkominen.

–Voin vahvistaa nyt kun erikseen kysytään, että ilmoitus poliisille on tehty ja esitutkinta on aloitettu. Kuulusteluihin tai tutkinnan sisältöön en ota vielä sen enempää kantaa, koska tutkinta on vasta niin alkuvaiheessa, Siljamäki sanoo

Poliisi alkoi selvittää asiaa tutkintapyynnön perusteella ja päätti aloittaa esitutkinnan tämän vuoden alussa.

Siljamäen mukaan Aleksovski on tietoinen tutkinnasta. Tällä hetkellä poliisilla ei ole asiassa muita rikoksesta epäiltyjä.

Aleksovski kielsi rikosepäilyn sähköpostissa

Aamulehden tietojen mukaan tutkinnassa on kysymys siitä, onko Aleksovski antanut väärää tietoa häneen kohdistuneesta rikosepäilystä Kotilinnasäätiön tontinsiirtokiistassa, kun hänet on valittu huhtikuussa 2018 Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi.

Aleksovski valittiin Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi kaupunginhallituksen konsernijaoston kokouksessa 10.4.2018. Asian esittelijä oli Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

Aamulehdellä on hallussaan Aleksovskin samana päivänä lähettämä sähköposti Yli-Rajalalle ja Tampereen kaupunginlakimiehelle Jouko Aarniolle, jossa Aleksovski kirjoittaa näin:

En ole ilmoittanut julkisuudessa enkä lehdistössä, että olen rikoksesta epäiltynä. Eivätkä viranomaiset ole myöskään ilmoittaneet, että olen rikoksesta epäiltynä. En ole myöskään itse lukenut missään minun nimeni alta, että olisi joku rikosepäilynimike olemassa. Minua vastaan ei ole nostettu myöskään syytettä enkä ole saanut mitään rangaistusta.

Kotilinnasäätiön tontinsiirtokiistan esitutkinta on aloitettu tammikuussa 2018. Esitutkintapöytäkirjasta käy ilmi, että Aleksovskia on kuultu ensimmäisen kerran luottamusaseman väärinkäytöstä epäiltynä jo 18. tammikuuta.

Aleksovski tuomittiin tammikuun alussa Pirkanmaan käräjäoikeudessa seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä Kotilinnasäätiön tontinsiirtokiistassa. Tuomio ei ole lainvoimainen. Aleksovski ja Kotilinnasäätiö aikovat valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Lue lisää: Atanas Aleksovski sai seitsemän kuukauden ehdollisen tuomion luottamusaseman väärinkäytöstä – aikoo todennäköisesti valittaa hovioikeuteen

Juristi ihmettelee tutkintaa

Aamulehden tavoittama Aleksovski ei ehtinyt keskiviikkona iltapäivällä itse kommentoida asiaa, mutta pyysi kääntymään juristi Kari Uotin puoleen.

Uotin mukaan Aleksovski ei oman näkemyksensä mukaan ole syyllistynyt rikokseen. Uoti pitää esitutkinnan aloittamista kaiken kaikkiaan omituisena.

–Sen perusteella, mitä nyt tiedän asiasta, niin siinä ei ole järjen hiventäkään. Minun on hirveän vaikea ymmärtää, mikä on se väärin tekeminen, minkä päämieheni olisi tässä asiassa tehnyt.

Uoti ihmettelee, minkä rikoksen tunnusmerkistö asiassa voisi täyttyä.

–Miten joku voi syyllistyä rikokseen, jos jättää kertomatta esimerkiksi sen, että on epäiltynä rikoksesta? Tai miten kenellekään voi tulla siitä taloudellista vahinkoa? Jos hän on ollut hallituksen jäsenenä, hän on saanut korvauksen vaivannäöstä eli asioiden hoitamisesta. Hän on silloin tehnyt työtä. Kukaan ei ole kärsinyt vahinkoa, koska työhän on tehty.

Onko Aleksovski myöntänyt, että hän on jättänyt kertomatta rikosepäilystä?

–Sekään ei ole niin. Siinä on vähän se, että mitä on kysytty. Siinä on ollut jonkinlainen ilmeinen ymmärryksen virhe. Jos tutkinta jatkuu, ja kun saamme aineiston, tulemme hyvin perusteellisesti vastaamaan tähän ja osoittamaan koko asian järjettömyyden.

Aleksovski siis itse näkee, ettei hän millään tavalla peitellyt tietoa rikostutkinnasta?

–Se on juuri näin.

Muokkaus 6.2. kello 20.57: Korjattu Kari Uotin titteli juristiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?