"Raitiotien lisäksi alueelle tulee huhujen mukaan jopa kampaamo Tampere" – Kansi ja areena -hankkeen epäviralliset nettisivut herättävät kummastusta - Tampere - Aamulehti

"Raitiotien lisäksi alueelle tulee huhujen mukaan jopa kampaamo Tampere" – Kansi ja areena -hankkeen epäviralliset nettisivut herättävät kummastusta

Kansiareena.fi-sivustoa voisi ensinäkemältä luulla viralliseksi sivustoksi hankkeesta.

27.1.2019 16:46

Jos kirjoittaa netin hakukoneeseen Kansi ja areena, saattaa löytää jotain hämmentävää. Hankkeen virallisen, päätoteuttaja SRV:n ylläpitämän verkkosivuston lisäksi hakutuloksiin nousee verkkosivusto www.kansiareena.fi, joka ei ole aivan sitä miltä näyttää.

Ensikatsomalta sivusto vaikuttaa viralliselta ja kaikki näyttää olevan kohdillaan: Etusivulle on nostettu kuva kiekkohallista, ja kuvan alta löytyy tietoja muun muassa hankkeen kustannuksista ja yhteiskuntavaikutuksista.

Tarkemmin sivustoon perehtyvä huomaa siinä kuitenkin erikoisia piirteitä.

Sivusto on kieliasultaan kömpelö, eikä sieltä myöskään löydy minkään Kansi ja areena -hankkeeseen liittyvän tahon yhteystietoja. Ehkä erikoisin asia löytyy sivuston Artikkelit-välilehdeltä, johon on kirjoitettu uutisia Kannen ja areenan rakentamiseen liityvistä asioista.

Mitä rakentuu Tampereen kannen yhteyteen -kirjoituksessa lukee näin: "Raitiotien lisäksi alueelle tulee asuntoja, kasino ja huhujen mukaan jopa kampaamo Tampere".

Myöhemmin samassa tekstissä todetaan, että "Eteläkannen pinta-ala tulee olemaan noin kaksi hehtaaria, joten kampaamolle on tilaa vaikka kuinka paljon".

Kirjoituksessa on linkki, joka vie keskeneräiselle Kampaamo-Tampere-sivulle.

Mistä oikein on kyse?

Kansiareena.fi-sivustolle on kirjoitettu uutisia hankkeesta. Tiedoissa on paljon totta, mutta myös erikoisia väitteitä.

SRV:n brand manager Katri Eskelinen sanoo, että epäviralliset sivustot ovat SRV:n tiedossa.

–On olemassa kolmekin sivustoa, jotka eivät ole meidän omiamme, mutta jotka esittelevät hanketta. Olemme lähestyneet sivustojen ylläpitäjiä, koska he käyttivät hankkeen havainnekuvia luvatta. Tietääkseni luvattomat havainnekuvat on poistettu. Seuraamme hankkeessa tilannetta ja puutumme asiaan tarvittaessa, Eskelinen sanoo.

Hän ei usko, että epävirallisilla sivustoilla on vaikutusta Kansi ja areena -hankkeen julkisuuskuvaan, ainakaan jos hankkeesta esitelty tieto on asiallista.

–Kyllähän asioita saa esitellä, ei siinä ole mitään väärää. Tietenkin voi aiheuttaa hämmennystä, että on useita sivustoja, jotka esittelevät hanketta.

Kampaamotekstiä Eskelinen ei itse ole nähnyt.

–Tietenkin seuraamme, onko siellä paljon harhaanjohtavaa tietoa ja tuleeko kysymykseen esimerkiksi tiedon oikaiseminen. Täytyy käydä läpi, mikä siellä on totuudenmukaista ja mikä harhaanjohtavaa.

Miksi sivustot on tehty?

Kansiareena.fi-domain eli verkkotunnus on rekisteröity käyttöön 19.2.2018 ja varattu 19.2.2020 asti. Asia selviää whois.net-sivustolta, josta voi selvittää esimerkiksi sen, mitkä verkko-osoitteet ovat varattuja ja kenelle. Kansiareena-verkkosivuston ylläpitäjää tiedoista ei kuitenkaan selviä.

Myös tampereenkansi.fi-osoite on rekisteröity käyttöön. Tämän sivuston etusivulla kerrotaan, että tampereenkansi.fi on Kansi ja Areena -hankkeen fanisivu.

Yksi mahdollisuus on, että sivustot on tehty puhtaasta kiinnostuksesta hankkeeseen.

Toinen mahdollisuus on, että sivuston rekisteröijä haluaa myöhemmin myydä osoitteen siitä kiinnostuneelle, kuten hankkeen toteuttajalle SRV:lle.

Aamulehti uutisoi viime maaliskuussa yrityksestä, joka oli varannut käyttöönsä Tampere2026.fi-verkko-osoitteen ja siihen liittyvät sosiaalisen median tilit. Yrittäjä tarjoutui myymään verkko-osoitteen Tampereen kaupungille, joka aikoo hakea Euroopan kulttuurikaupungin statusta vuodelle 2026.

Eskelinen ei halua spekuloida, miksi erilaisia Kansi ja areena -sivustoja on tehty.

–En ole itse keskustellut sivustojen ylläpitäjien kanssa, joten en lähde asiaa spekuloimaan. Varmaan nämä henkilöt osaavat itse kertoa paremmin, mikä on ajatuksena.

Kansi ja areena -hankkeen viralliset sivut löytyvät täältä.

Lue myös: Yritys varasi Tampere-aiheisia verkko-osoitteita ja kauppasi niitä kaupungille – Kaupungilta tyly vastaus

Lue myös: Tampereen Kannen ja areenan työt käynnissä – Lue tästä kaikki tulevien vuosien suurimmasta rakennushankkeesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos