Lukijat Tampereen terveyspalveluiden ongelmista - Tampere - Aamulehti

Lukijat Tampereen terveyspalveluiden ongelmista: "Ajanvaraus ei ole toiminut koskaan, ei lääkäriin eikä hammaslääkäriin – Tämä on selkeästi valittu linja"

Lapsen korvakipuun ei nykyään automaattisesti määrätä antibioottia. Osa korvatulehduksista kun paranee ilmankin. Korvatulehdusta voidaan jäädä seuraamaan, ja aloittaa hoito kipulääkkeillä. Tämä edellyttää kuitenkin yleensä uutta lääkärikäyntiä muutaman päivän sisällä, minkä vuoksi usein päädytään suoraan antibioottilääkitykseen.

24.1.2019 17:13

Tampereen terveyspalveluiden ongelmat ja terveysasemien lääkäripula puhuttavat. Keskustelu sai alkunsa Aamulehden kuvapäällikön Tuukka Välimäen kolumnista.

Välimäki ihmetteli, miten on mahdollista, että sairaalle lapselle ei saa lääkäriaikaa terveysasemalta saman päivän aikana, vaikka soittaisi heti aamuseitsemältä.

Lue lisää:Mikä Tampereen terveyspalveluita vaivaa? Soitin sairaalle lapselle lääkäriaikaa heti kun puhelinlinja avautui kello 7 – kaikki ajat menneet

Kolumni on kirvoittanut lukuisia myötätuntoisia kommentteja. Monessa puheenvuorossa todetaan, että ongelma ei ole Tampereella mitenkään uusi.

"Olen 54 vuotta asunut Tampereella, ja koskaan ei ole ajanvaraus toiminut. Ei lääkäriin, eikä hammaslääkäriin. Tämä on selkeästi valittu linja. Lähikunnissa esimerkiksi Ylöjärvellä asia on hoidossa ja toimii."

"Tampereella ei ole toiminut ainakaan viiteenkymmeneen vuoteen terveyspalvelun ajanvaraus, eikä koko terveydenhoito kuin sattumanvaraisesti. Eivätkä ongelmat tähän lopu. Myös terveyspalvelun jonot ovat pitkät, hammashoitovastuita ei hoideta, vanhukset ovat heitteillä eikä päivähoitoa järjestetä. Kaikkea muuta kyllä rakennetaan: urheilukenttiä, tunneleita, parkkihalleja."

"Jonkun arvion mukaan miljoonan (1) euron lisäsatsauksella ja jotenkin tolkullisemmin organisoiden saataisiin nämä terveyskeskusten palvelut tolkulliseksi. Eipä ole paljon mitään kaupungin innovatiivisiin hankkeisiin verrattuna. Nämä digipalvelut (puhelin ja nettiajanvaraus) syövät miestä."

"On käsittämätöntä, että lapsen kivulle ei tässä anneta painoarvoa, ei myöskään hoidon pitkittämiselle. Mitään arvoa ei ole sillä, että vanhempi joutuu olemaan poissa töistä pidempään ja kulkemaan ja jonottamaan sen sairaan lapsen kanssa päivystyksessä päästäkseen lääkärille. Pahimmillaan se äiti tai isä on poissa päivätolkulla kaupungin omista töistä, ehkä juuri sieltä terveydenhuollosta!"

"Omalla työpaikallani on työterveyden kattavuus järjestetty mallikkaasti. Kaikki työntekijän poissaoloon johtavat sairaudet voi hoidattaa työterveydessä, myös sen lapsen sairauden, jos lapsi on niin nuori, että sen kanssa pitää jäädä kotiin."

Korvakipuun kipulääkettä

Monessa kommentissa myös huomautetaan, että lapsen korvakipuun ei nykyään kovin herkästi määrätä antibioottia.

"Varmaan yksi syy tähän on se, että lapsen tavallinen korvakipu ei tarvitse lääkärihoitoa, vaan sitä hoidetaan ensin pelkällä käsikauppakipulääkkeellä, joka helpottaa lapsen kivun. Vasta, jos oireet jatkuvat pari päivää tarvitaan lääkäriä. Käsittääkseni akuuttiaikoja ei anneta puhelimitse juuri siksi, että silloin hoitaja voi arvioida lääkärikäynnin tarpeen, ettei siellä akuuttiajoilla rampattaisi turhan takia. Hatanpäällä hoitoa tarvitseva saa akuuttiajan noin tunnissa, kunhan vaan marssii ovesta sisään. Jos vaiva ei vaadi lääkärihoitoa, niin sitten ei tietystikään saa."

"Ilmeisesti tässä tapauksessa aikaa oli vaikea saada koska lääkäri ei korvakipuista lasta muutamaan ensimmäiseen päivään oikein voi auttaa muuten kuin kipulääkkeen syömistä neuvomalla. Turhia antibioottikuureja ei enää määrätä. Todellista syytä puhelimeen vastannut hoitaja ei tietenkään voinut sanoa, koska nykyvanhemmat nostavat tällaisissa tapauksissa sellaisen metelin, että se olisi jo vanhemman omalle sydämelle vaaraksi."

Myös palveluihin tyytyväisiä kuitenkin on.

"Olen aina päässyt terveyskeskukseen mielestäni yllättävän nopeasti, ja hyvin on terveeksi hoidettu ihan perussairaudet kuumeet, flunssat, tutkimukset ja fysioterapiat. Hammashoitokin on ollut asiallista, ainakin viime kevääseen asti, jolloin numero oli aina varattu, ja pääsy mahdotonta edes puhelimitse."

Lääkäreitä lisää

Myös uutinen Tampereen terveysasemien lääkäripulasta ja palkkakilpailusta herätti keskustelua.

Lue lisää:Tampereella on jo lääkäripula – Ylilääkäri tarjosi aloittelevalle lääkärille 5 000 euroa kuukaudessa terveyskeskustyöstä, nuoren lääkärin vastaus veti hiljaiseksi

Monen mielestä ongelma ratkeaisi lisäämällä lääkärien koulutusmäärää.

"Lääkärien koulutusmäärää on lisättävä. Tavoite on oltava, että vähintään 5 prosenttia valmistuneista lääkäreistä on koko ajan työttömänä. Vain näin palkkataso pysyy kurissa."

"Uskomatonta. Missä tahansa muussa ammatissa tästä nousisi iso haloo. Suomalaisille lääkärit ovat pyhiä ja Lääkäriliiton propaganda uppoaa kritiikittömästi. Ei näin ole muissa maissa. Lääkäri on asiantuntija-ammatti eikä sen kummempaa. Kilpailua tarvitaan. Sitä saadaan kouluttamalla heitä enemmän."

Osa haluaisi velvoittaa lääkärit työskentelemään julkisella puolella.

"Kun yhteiskunta maksaa koulutuksen, niin laillistamisen ehdoksi vuosi sote-keskuksessa."

"Koska yhteiskunta pääosin maksaa koulutuksen, olisi lääkärin suoritettava jossain vaiheessa valmistumisen jälkeen kohtuupalkkainen vuosi tai muu aika julkisen palvelun lääkärinä jossain päin Suomea."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos