Tampere laajentaa alle 20-vuotiaiden ilmaista ehkäisyä: pillereitä vuodeksi, kierukoita ja kapseleita myös maksutta - Tampere - Aamulehti

Tampere laajentaa alle 20-vuotiaiden ilmaista ehkäisyä: pillereitä vuodeksi, pitkäkestoisia kierukoita ja kapseleita myös maksutta

Myös kondomiehkäisy on alle 20-vuotiaille maksutonta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta.

14.1.2019 12:30 | Päivitetty 14.1.2019 13:38

Tampereen kaupunki laajentaa ehkäisyvälineiden maksutonta jakelua Tampereella ja Orivedellä helmikuun alussa. Aiempaa kattavampaan maksuttomaan raskauden ehkäisyyn ovat helmikuusta alkaen oikeutettuja kaikki alle 20-vuotiaat tamperelaiset ja orivesiläiset nuoret sekä alle 20-vuotiaat ulkokuntalaiset toisen asteen opiskelijat.

Ehkäisyä tarvitseva alle 20-vuotias nuori saa raskauden ehkäisyneuvontaa ja maksuttomia ehkäisyvälineitä kunnallisesta terveydenhuollosta. Nuori voi hakeutua tätä varten joko koulu- tai opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajan vastaanotolle tai Tampereen kaupungin nuorisoneuvolaan. Synnytyksen jälkeen maksutonta ehkäisyä tarjoavat äitiysneuvolat.

Raskauden ehkäisyyn liittyvät vastaanottokäynnit lääkärillä tai hoitajalla ovat kaupungin terveyspalveluissa aina maksuttomia.

Nuorille ehkäisyyn useita vaihtoehtoja

Kun kyseessä on ensimmäinen raskauden ehkäisyn aloitus tai synnytyksen tai raskaudenkeskeytyksen jälkeinen ehkäisy, alle 20-vuotias nuori voi saada hormonaalisen ehkäisyvalmisteen eli ehkäisypillerit, -laastarit ja -renkaan maksuttomana yhteensä 12 kuukaudeksi, kuitenkin enintään siihen asti, kun hän täyttää 20 vuotta. Aiempi aika oli puoli vuotta.

Pitkäkestoisen ehkäisyn alle 20-vuotias nuori voi saada maksuttomana riippumatta siitä, onko hän käyttänyt ehkäisyä aikaisemmin. Pitkäkestoisessa ehkäisyssä hormoni- tai kuparikierukan tai ehkäisykapselin käyttöaika on useita vuosia riippuen siitä, mikä ehkäisin on kyseessä. Aiemmin pitkäaikaista ehkäisyä sai maksutta raskaudenkeskeytyksen jälkeen.

–Tämä on ehkä laajennuksen merkittävin ja nuorille taloudellisesti tärkein muutos, sanoo Tampereen kaupungin lasten, nuorten ja perheiden palvelujen ylilääkäri Tuire Sannisto.

Myös kondomiehkäisy on alle 20-vuotiaille maksutonta. Se on tarkoitettu kaikille ikäryhmään kuuluville nuorille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta. Kondomeja on saatavilla opiskelu- ja kouluterveydenhuollon terveydenhoitajien vastaanotoilla, nuorisoneuvolassa sekä terveysasemilla. Jatkossa kondomijakelulle haetaan myös muita kanavia.

Helmikuun alussa voimaan tuleva uudistus rahoitetaan Tampereen kaupunginvaltuuston myöntämällä lisämäärärahalla, joka suunnataan nuorimpaan ikäryhmään. Tarkoituksena on varmistaa nuorten mahdollisuus ehkäisyyn parhaalla mahdollisella tavalla ja edistää myös seksitaudeilta suojautumista.

–Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen valtakunnallinen toimintaohjelma suosittaa, että kunnat tarjoavat alle 20-vuotiaille heidän valitsemansa ehkäisymenetelmän maksutta, ja siihen suuntaan nyt etenemme, kertoo Sannisto.

Uudistus täydentää Tampereen kaupungin jo voimassa olevaa käytäntöä ehkäisyvälineiden maksuttomasta jakelusta kunnallisissa terveyspalveluissa.

Sen mukaisesti Tampereella ja Orivedellä saa iästä ja kotikunnasta riippumatta hormonaalisen ehkäisyn kuudeksi kuukaudeksi maksutta, kun raskauden ehkäisy aloitetaan ensimmäistä kertaa, sekä synnytyksen ja raskaudenkeskeytyksen jälkeen.

Keskeytyksen jälkeen on lisäksi mahdollisuus saada maksutta pitkäaikainen ehkäisy. Myös kondomeita jaetaan muun muassa terveystarkastusten yhteydessä sekä ehkäisyn aloituksessa vaihtoehtona muille menetelmille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut