Deleten laitoksella Ruskossa edelleen löyhkäävää jätettä: Ely-keskus seuraa toimintaa, ja jos tilanne ei parane, se voi koventaa toimenpiteitään - Tampere - Aamulehti

Deleten laitoksella Tampereen Ruskossa on edelleen löyhkäävää jätettä: Ely-keskus seuraa toimintaa ja toimenpiteet kovenevat, jos hajutilanne ei parane

Delete on saanut myönteiset rakennusluvat hallirakennuksilleen, joita se aikoo tulevaisuudessa käyttää haisevan materiaalin käyttöön. Nyt ainesta on säilytetty ulkosalla.

4.1.2019 19:53

Delete Finlandin Ruskon jätteenkäsittelylaitokselta kantautuva haju vaivaa edelleen hervantalaisia.

Yritys sai syksyllä 2017 muistutuksen ja viime vuoden tammikuussa kehotuksen Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen toimintaa valvovalta viranomaiselta Pirkanmaan ely-keskukselta toimittaa hajuhaittaa Hervannassa Tampereella aiheuttava kierrätyspolttoaine pois laitoksen alueelta.

Aamulehden vastaanottaman lukijapalautteen perusteella hajuhaitat ovat kuitenkin edelleen jatkuneet.

Pirkanmaan ely-keskus on asiasta varsin tietoinen: Ympäristönsuojeluyksikön ylitarkastaja Seppo Järvinen vastaa perjantaiaamuna puhelimeen Deleten Ruskon laitokselta, jossa hän on tarkastamassa tilannetta:

–Tänään ei ympäristössä ole ollut hajua, ja täällä on tehty toimenpiteitä, mutta ne ovat vielä hieman kesken, Järvinen kertoo.

Delete on paraikaa poistamassa haisevaa materiaalia laitokselta. Työn pitäisi päättyä ensi viikon aikana, joten vielä sen ajan hajuhaittoja saattaa esiintyä.

Pahaa hajua on aiemmin havaittu ainakin Etelä-Hervannan ja Ruskon alueella. Grafiikka huhtikuulta 2018.

Kahta laatua

Syy ympäristöön leviävään hajuun on sama kuin aiemminkin: alueelle on varastoitu liian paljon rakennuspurkujätettä.

–Täällä on sekä mätänemistä että kompostoitumista. Jälkimmäisessä syntyy ammoniakinhajua, ja edellisessä rikkivedyn hajua, mikä on selkeästi voimakkaampi, ja leviää syntyessään pahempana ympäristöön.

Järvisen mukaan ainakaan havaittujen pitoisuuksien perusteella ei ole syytä epäillä, että hajuilla olisi terveysvaikutuksia. Toki vaikutuksia tulee, mikäli pitoisuudet kohoavat liian korkeiksi.

Delete on saanut myönteiset rakennusluvat hallirakennuksilleen, joita se aikoo tulevaisuudessa käyttää haisevan materiaalin käyttöön. Nyt ainesta on säilytetty ulkosalla.

Järvisen mukaan hallinnolliset prosessit kulkevat hitaammin kuin esimerkiksi poliisiasiat. Ely-keskus seuraa kuitenkin prosessia, ja jos tilanne ei parane, keskus voi turvautua kovempiinkin keinoihin. Mahdollista olisi esimerkiksi laitoksen ympäristöluvan muuttaminen.

–Arvioitavaksi tulisi lupamääräysten muuttaminen niin, että määräykset pakottavat toiminnan sellaiseksi, että hajuhaittoja ei tule. Ainakaan lupahakemuksessa ei hajun syntyminen ole ollut tarpeeksi esillä, eikä hajuhaittojen suuruutta ole osattu arvioida.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: