Liikkuva päiväkotibussi voisi ratkaista pulan hoitopaikoista Tampereella - Tampere - Aamulehti

Voisiko liikkuva päiväkoti ratkaista pulan hoitopaikoista Tampereella? Kaupunginvaltuutettu ehdottaa, että lapset laitetaan päiväksi hoitoon bussiin

Päiväkotibussi on suunniteltu lasten ehdoilla. Bussissa on tilat vaatteiden säilytykseen ja kuivatukseen, mahdollisuus lepoon sekä kunnon wc-tilat. Bussissa on myös pieni keittiötila.

15.12.2018 20:04 | Päivitetty 18.12.2018 13:57

Tamperelainen kaupunginvaltuutettu Ari Wigelius (sd.) uskoo, että liikkuvat päiväkotibussit voisivat olla ratkaisu kaupungin päiväkotien tilapulaan.

Wigelius kertoo blogissaan, että hän aikoo jättää maanantaina kaupunginvaltuustolle aloitteen asiasta.

Aloitteessaan Wigelius esittää, että Tampereen kaupunki selvittäisi mahdollisuutta hankkia leasing-palveluna päiväkotibusseja varhaiskasvatuksen käyttöön. Bussien tulisi mahdollisuuksien mukaan olla sähköbusseja. Samalla voitaisiin selvittää, että vähentäisivätkö päiväkotibussit väistötilojen tarvetta.

–Päiväkotibussi eli liikkuva päiväkoti toisi helpotusta niihin päiväkoteihin, missä sille on eniten tarvetta. Palvelun käyttöönotto vähentäisi myös väistötilojen tarvetta, koska bussia voidaan hyödyntää lisätilana muun muassa peruskorjausten yhteydessä, Wigelius kirjoittaa blogissaan.

Paikoista on pulaa

Tampereella päivähoitopaikoista on ollut pulaa viime vuosina. Etenkin keskustassa ja uusilla asuinalueilla hoidolle on enemmän kysyntää, kuin paikkoja on tarjolla. Tilanteen helpottamiseksi vanhoja päiväkoteja joudutaan korjaamaan ja rakentamaan uusia.

–Samaan aikaan päivähoidon tarve kasvaa kiihtyvään tahtiin. Keskustan alueella päiväkotipaikkoja ei voida taata kaikille alueen asukkaille, eivätkä työmatkalaisten lapset pääse perheen kannalta sopivaan päiväkotiin.

Liikkuva päiväkoti takaisi päivähoitopaikan läheltä kotia. Bussi on väistötiloja helpompi vaihtoehto tilapäisiin kuormitustilanteisiin tai peruskorjausten ajaksi.

Päiväkotibussi mahdollistaisi lapsille myös uusia elämyksiä.

–Luontokoulut ja retket olisi helpompi järjestää osana päivähoitoa omalla bussilla. Päivän aikana ajomatkat olisivat lähinnä siirtymisiä luontoon tai muille valituille paikoille.

Mallia Kouvolasta

Muissa Pohjoismaissa päiväkotibusseja on ollut käytössä jo pitkään. Kokemukset niistä ovat hyviä.

Idea päiväkotibussista syntyi Tanskassa jo 2000-luvun alussa. Tutkimusten mukaan lasten oppimisvalmiudet ja sosiaaliset taidot kehittyvät tässä hoitomuodossa erityisen hyvin.

Suomen ensimmäinen päiväkotibussi otettiin käyttöön Kouvolassa vuoden 2017 syksyllä. Kouvolassa bussi hankittiin leasingrahoituksella. Sen ylläpitokustannukset ovat olleet noin 3 500 euroa kuukaudessa.

Kokemukset ovat olleet myönteisiä. Bussi on tuonut uusia virikkeitä oppimiseen sekä lisännyt oman kaupungin tuntemusta ja arvostusta.

Kouvolassa bussi on lisätilaa tarvitsevan päiväkodin käytössä koko toimintakauden. Ryhmät voivat käyttää sitä vuorotellen esimerkiksi viikon kerrallaan. Bussi toimii tukikohtana, ja sen kulkusäde on alle 20 kilometriä.

Päiväkotibussi on suunniteltu lasten ehdoilla. Bussissa on tilat vaatteiden säilytykseen ja kuivatukseen, mahdollisuus lepoon sekä kunnon wc-tilat. Bussissa on myös pieni keittiötila.

Kouvolassa bussipäiviin sisältyy paljon leikkiä ja tutkimista. Bussilla tehdään matkoja luontoon ja kulttuurikohteisiin. Matkan aikana lapset voivat kuunnella satuja, laulella ja keskustella päivästä.

Bussissa työskentelevät ammattikuljettajan lisäksi lastentarhanopettajat ja lastenhoitajat lapsiryhmän koon mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: