Hervantaan perustettiin uusi luonnonsuojelualue - Tampere - Aamulehti

Nyt se on virallista: Hervantaan perustettiin uusi luonnonsuojelualue

Makkarajärvi jää yleiseksi vesialueeksi, mutta sitä ympäröivä metsä on nyt rauhoitettu.­

12.11.2018 17:00

Tampereen Makkarajärven luonnonsuojelualueen perustamisprosessi on ollut monimutkainen, ja toisinaan suunnitelmaa ollaan oltu jo perumassa. Nyt uusi suojelualue on kuitenkin virallisesti perustettu. Makkarajärven luonnonsuojelualueen rauhoituspäätöksen teki perjantaina Pirkanmaan Ely-keskus.

Makkarajärvi-Viitastenperän alue sijaitsee Hervannassa, noin 12 kilometriä Tampereen keskustasta kaakkoon. Luonnonsuojelualue on Tampereen kaupungin omistama alue Lempäälän ja Kangasalan rajalla.

Alue on noin 86 hehtaarin laajuinen metsäinen ja paikoin soinen alue. Rauhoituksen tavoitteena on suojella vanhan metsän, soiden ja arvokkaan kallioalueen ominaispiirteitä ja eliölajistoa. Rauhoituksen ulkopuolelle jää 1,9 hehtaarin laajuinen Makkarajärvi, joka on yhteistä vesialuetta.

Luonnonsuojelualue on noin 86 hehtaarin kokoinen. Tampereen Kintulammille avattiin luonnonsuojelualue jo tänä kesänä.­

Luonnonsuojelualueen maasto on hyvin monimuotoista. Alueella on muun muassa vanhaa metsän kääpälajistoa, jylhiä kallioita, harvinaisia sammallajeja sekä monia harvinaisia hyönteis- ja kasvilajeja. Alueella on myös arvokkaita, vanhoja, ojittamattomia suoalueita.

Alueella on havaittu muun muassa liito-oravia, karhuja ja ilveksiä. Siellä myös pesii esimerkiksi kanahaukka, varpus- ja viirupöllö ja pohjantikka sekä vähentyneitä ja vaarantuneiksi luokiteltuja metsien varpuslintuja kuten hömötiaisia, töyhtötiaisia ja punatulkkuja.

Luonnonsuojelualueen perustaminen sisältyy Tampereen kaupungin luonnonsuojelualueohjelmaan 2012–2020. Tampereella on noin 71 luonnonsuojelulailla suojeltua kohdetta, joiden pinta-ala on 1 180 hehtaaria.

Makkarajärvi-Viitastenperä on Kintulammin jälkeen yksi Tampereen suurimmista luonnonsuojelualueista.

Alueen suunnittelu ei ole ollut yksinkertaista. Lue myös:

Tampereen kaupunginhallitus hylkäsi yllättäen esityksen luonnonsuojelualueen perustamisesta Hervantaan – Kalervo Kummola kirjoitti ponsitekstin nenäliinaan

Tampereelle tulossa sittenkin uusi luonnonsuojelualue Hervantaan – Naapurikunnat eivät innostuneet yhteistyöstä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?