Sorsalammen kunnostus alkaa taas - Tampere - Aamulehti

Sorsapuiston lampi voi muuttua sameaksi ensi viikolla – Lampea saatetaan puhdistaa kemikaaleilla vielä syksyn aikana

Tampereen Sorsalammessa on tehty useita hoitokunnostuksia 2010-luvulla. Kuva on vuoden 2016 maaliskuulta.

2.11.2018 17:54

Jos Tampereen Sorsapuistossa sijaitsevan Sorsalammen vesi muuttuu ensi viikolla sameaksi, ei kannata huolestua.

Vesi samentuu, kun 5. marraskuuta alkavalla viikolla aletaan poistaa runsaita vesikasveja lammesta. Vesikasveja hävitetään niittämällä ja jyrsimällä juurakoita.

Juurakoiden jyrsiminen pohjasta sameuttaa lammen, mutta sameus laskeutuu kunnostuksen loputtua. Toimenpide parantaa lammen ulkonäköä ja vähentää rehevöitymistä.

Istutetut vesikasvit säilyvät lammessa.

Lisäksi Sorsalammessa tehdään mahdollisesti myöhemmin syksyllä fosforinsaostus, jos sää on siihen sopiva. Saostuksessa lampeen lisätään alumiinikloridia, joka saostaa veden fosforin pohjalle.

Samanlaisia saostuksia on tehty Sorsalammessa menestyksellä useita kertoja aiemmin. Alumiinikloridia käytetään talousveden puhdistamisessa.

17. elokuuta 2015 auringonpalvojat viihtyivät Sorsalammen rannalla.

Tehtaat ja eläinpuisto rehevöittivät

Sorsalampi on rehevöitynyt vuosien kuluessa kuormituksessa, jota tulee kaupunkimaiselta valuma-alueelta. Rannalla on ollut tiilitehdas, nahkatehdas ja eläinpuisto.

2010-luvun alussa veden fosforipitoisuus oli jätevesimäisissä lukemissa. Kesäisin levät värjäsivät vettä vihreäksi. Talvella happi loppui jään alta, ja vesi haisi rikkivedylle.

Tampereen kaupungin tiedotteen mukaan lammessa on tehty 2010-luvulla useita hoitokunnostuksia, joille tämä kunnostus on jatkoa. Pirkanmaan ely-keskus on hyväksynyt kunnostuksen.

Sorsalampi 30. huhtikuuta 2015.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos