Kotilinnasäätiön hallituksen jäsenet välttivät syytteen, koska luottivat Atanas Aleksovskilta saamaansa selvitykseen vuokraoikeuden siirrosta - Tampere - Aamulehti

Kotilinnasäätiön hallituksen jäsenet välttivät syytteen, koska luottivat Atanas Aleksovskilta saamaansa selvitykseen vuokraoikeuden siirrosta – Luottamusaseman väärinkäyttö on rangaistavaa vain tahallisena

Vuosi sitten Muotialantie 36:ssa sijaitsevalla tontilla näytti tältä. Rikosepäilyssä on kyse liiketoimista, jotka liittyvät tonttiin.

2.11.2018 15:23

Aamulehden saamasta asiakirjasta selviää, miksi Kotilinnasäätiön hallituksen jäseniä koskeva rikosepäily päättyi esitutkintaan tai kihlakunnansyyttäjän tekemään syyttämättäjättämispäätöksen.

Ainoastaan Tampereen Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajaa Atanas Aleksovskia (sd.) vastaan on nostettu syyte luottamusaseman väärinkäytöstä.

Esitutkinnassa selvitettiin, ovatko myös hallituksen jäsenet väärinkäyttäneet luottamusasemaansa jättämällä tehtävänsä osaksi suorittamatta ja siten aiheuttaneet vahinkoa säätiölle.

Kihlakunnansyyttäjä Lassi Saarenmaa päätti lokakuun lopulla, että ei nosta syytettä hallituksen puheenjohtajaa Timo P. Niemistä tai muitakaan hallituksen jäseniä vastaan.

Syyttäjä katsoo, että hallituksen on tullut voida luottaa päätöksentekonsa tueksi Aleksovskilta saamaansa selvitykseen. Sen mukaan vuokra-oikeuden siirtoon säätiöltä asunto-osakeyhtiölle ei pitänyt liittyä mitään sanktiouhkia.

Syyttäjä huomauttaa syyttämättäjättämispäätöksissään, että luottamusaseman väärinkäyttö on rangaistavaa vain tahallisena.

Näin ollen ei ole näyttöä, että hallituksen olisi tullut mieltää päätöksistä todennäköisesti aiheutuvan säätiölle vahinkoa tai vahingon vaaraa.

Lue lisää: Kotilinnasäätiön hallitus kokoontui: Aleksovskin asemasta päätetään myöhemmin

Lue lisää: Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja ja Tampereen demarivaikuttaja Atanas Aleksovski sai syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä

"Kaupunki ei ollut antanut suostumusta"

Esitutkinnassa hallituksen jäsenet kertoivat säätiön päätöksenteosta yhteneväisesti. Se oli yksi seikoista, jotka puhuivat syytteen nostamista vastaan.

Esitutkinnassa tuli ilmi, että hallituksen jäsenet luottivat asian esittelijään eli toiminnanjohtajaan. Hän oli esittänyt asian hallitukselle siten, että se oli kaupungin viranhaltijoiden neuvo, miten pitää menetellä.

Syytteen nostamisen puolesta puhui muun muassa se seikka, että todellisuudessa kaupunki ei ollut antanut suostumusta vuokraoikeuden siirtoon.

Konsultti ei manipuloinut säätiön päätöksentekoa

Myöskään rikoksesta epäilty konsultoiva arkkitehti Jyrki Laiho ei saanut syytettä.

Laiho on käynyt neuvotteluja toiminnanjohtaja Aleksovskin kanssa ja laatinut muistioita, joihin tämä on vedonnut tekemiensä päätösehdotusten perusteella.

Esitutkinnassa selvitettiin, onko Laiho taivuttanut toiminnanjohtaja Aleksovskin väärinkäyttämään luottamusasemaansa tai jättämään tehtävänsä osaksi suorittamatta ja siten aiheuttamaan säätiölle vahinkoa.

Esitutkinnassa tästä ei ilmennyt näyttöä.

Kihlakunnansyyttäjä Saarenmaa katsoo, ettei Laiho pyrkinyt manipuloimaan säätiön päätöksentekoa yllyttämällä tekemään tai olemaan tekemättä säätiön velvollisuuksiin kuuluvia asioita.

Oikaistu 2.1. kello 15.57: Korjattu jutusta nimivirhe.

Kyse tonttikaupoista

Rikosepäilyssä on kyse liiketoimista, joiden päätteeksi rakennuskonserni Lehto Groupiin kuuluva Rakennuskartio maksoi Tampereella Muotialantie 36:ssa sijaitsevan tontin vuokraoikeudesta Kotilinnasäätiölle 1,15 miljoonaa euroa.

Kaupat Asunto oy Tampereen Nekalanpuiston osakkeista ja samalla arvotontin vuokraoikeudesta tehtiin maaliskuussa 2017.

Tontti oli vuokrattu ennen kauppoja Tampereen kaupungilta säätiölle.

Maanvuokrasopimuksen perusteella säätiö ei olisi saanut siirtää tonttia rakentamattomana eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos