50 vuotta Ilvestä fanittanut Pirjo Ervast oli M/S Tampereen kyydissä, kun laiva tömähti karille - Tampere - Aamulehti

50 vuotta Ilvestä fanittanut Pirjo Ervast oli M/S Tampereen kyydissä, kun laiva tömähti karille – matkustajat poistuivat ikkunasta ja tunnelmaa pidettiin yllä yhteislauluilla

Vesiltä päästyään evakuoidut matkustajat odottelivat jatkokyytiä pelastuslaitoksen pystyttämässä teltassa.

30.9.2018 12:27 | Päivitetty 30.9.2018 15:50

Myöhään lauantai-iltana matkustajalaiva M/S Tampere irtosi Hämeenlinnan satamasta iloisissa tunnelmissa. Ilves oli voittanut HPK:n illan ottelussa 4–3 ja Ilves Ikuisesti -yhdistyksen paluumatka kohti Tamperetta alkoi juhlatunnelmissa, kunnes Viialan kohdalla matka tyssäsi.

Näin kuvailee karille ajaneen M/S Tampereen kyydissä matkustanut Pirjo Ervast onnettomuutta. Ervast on yksi noin 60 Ilves-fanista, jotka olivat mukana vieraspelireissulla Hämeenlinnaan. Suurin osa Ilves-kannattajista matkusti kotiin linja-autolla, mutta 19 fania teki paluumatkankin laivalla.

Tältä laivan luona näytti sunnuntaiaamuna:

Ervastin mukaan osa matkustajista oli ylhäällä laivan kannella ja osa yritti nukkua sisällä, kun laiva tömähti saveen Akaan Jumusensalmen länsipuolella.

–Ajattelin ensin, että mikähän tuo tömähdys oli, ja että nyt tuli varmaan laivaan jokin vika. Henkilökunta ryhtyi heti toimimaan ja yritti käynnistää moottoreita ja saada laivaa liikkeelle. Sitten tultiin sanomaan, että karille on ajettu ja tässä ollaan, Ervast kertoo.

Ervastin mukaan tunnelma matkustajien keskuudessa oli alusta asti rauhallinen, koska varsinaista vaaratilannetta ei päässyt missään vaiheessa syntymään. Laivaan ei tullut karille ajossa reikää eikä uppoamisvaaraa ollut.

M/S Tampere oli vielä sunnuntaiaamuna jumissa savessa. Irrotusoperaatio alkoi sunnuntaiaamuna kello 10.

Lue lisää: M/S Tampereen irrotus on käynnissä – Tämä turmasta tiedetään nyt

Matkustajat poistuivat ikkunan kautta

Ervastin mukaan laivan henkilökunta tiedotti tilanteesta erittäin hyvin. Koska laiva oli jumissa savessa, laivan 19 matkustajaa ja 5 henkilökunnan jäsentä jouduttiin evakuoimaan. Kun pelastusveneet saapuivat paikalle, matkustajat poistuivat laivasta ikkunan kautta.

–Ei siinä oikein muuta poistumisreittiä ollut. Kun pelastusveneet tulivat, meinasi yhdelle henkilölle tulla pieni paniikkikohtaus, mutta hänet saatiin kyllä nopeasti rauhoitettua, Ervast kertoo.

Matkustajat kuljetettiin veneillä Viialan satamaan, jossa he odottelivat pelastuslaitoksen pysyttämässä teltassa jatkokyytiä Tampereelle. Ambulanssihenkilökunta tarkasti laivasta evakuoitujen kunnon.

–Teltassa lauleskelimme yhdessä ja meininki oli hyvä. Mitään vaaraa ei ollut, joten fiilis oli positiivinen koko ajan. Kavereiden ja tuttujen huolestuneisiin viesteihin piti tietysti vastailla, että kunnossa ollaan, Ervast kertoo.

Kotiin Tampereelle Ervast pääsi vasta puoli neljän aikaan yöllä. 50 vuotta Ilvestä kannattanut ja peleissä kiertänyt Ervast ei muista toista yhtä mieleenpainuvaa pelireissua.

–Kyllä tämä taitaa tällä hetkellä mieleenpainuvin reissu olla. Jatkossakin aion reissuille mukaan lähteä, eli mitään traumoja ei tästä syntynyt, Ervast toteaa.

Matkan järjestäjä, Ilves Ikuisesti ry:n puheenjohtaja Marko Isomustajärvi harmittelee, että muuten onnistunut reissu päättyi ikävästi. Hän matkusti itse takaisin Tampereelle linja-autolla.

–Hyvä reissu päättyi karilla käyntiin, mutta pääasia on kuitenkin se että kaikki pääsivät turvallisesti kotiin, Isomustajärvi sanoo.

M/S Tampereen irrotusoperaatio alkoi Jumusensalmen länsipuolella sunnuntaiaamuna.

Tarkennus 30.9.2018 kello 15.49: Tarkennettu, että laiva jäi kiinni saveen eikä ajanut karikolle. Alkutieto oli, että laiva olisi ajanut karille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: