Tampere on luopumassa yli 20 koulusta ja päiväkodistaan 2020-luvun loppuun mennessä - Tampere - Aamulehti

Lautakunta saattaa muuttaa suunnitelmia kokouksessa tänään: Tampere luopumassa yli 20 koulusta ja päiväkodistaan, isoimmat mullistukset Hervannassa

Sisäilmaongelmista kärsivä Nekalan koulu on suurin koulu- ja päiväkotirakennus, josta Tampereen kaupunki on luopumassa. Rakennushistoriallisesti arvokkaan rakennuksen tuleva käyttö ei ole tiedossa.

25.10.2018 12:00 | Päivitetty 25.10.2018 13:13

Tampereen kaupungilla valmistui jo Luovutettavaksi ehdotetut päiväkodit ja koulut -selvitys, jota asunto- ja kiinteistölautakunta käsitteli kokouksessaan keskiviikkona 24. lokakuuta. Selvityksessä on pohdittu koulu- ja päiväkotikiinteistöjen mahdollista jatkokäyttöä, jos nykyinen käyttö niissä loppuu.

Selvityksen mukaan kaupunki on luopumassa viimeistään 2020-luvun loppuun mennessä viidestä leasing- tai vuokrapäiväkodistaan, kuudesta osakeomisteisesta päiväkodista sekä 11:stä kaupungin täysin omistamasta koulu- tai päiväkotikiinteistöstä.

Kaupungin täysin omistamissa koulu- ja päiväkotirakennuksissa on kaikkiaan 36 000 neliötä, niiden kulut vuodessa ovat 1,3 miljoonaa euroa ja odotettavissa oleva korjausvelka 10,9 miljoonaa euroa.

Selvitys liittyy Tampereen tulevaisuuden päiväkoti- ja kouluverkkoa koskevaan suunnitelmaan, josta päätetään torstaina kello 16 alkavassa sivistys- ja kulttuurilautakunnassa. Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi on kertonut aiemmin, että esitettyyn vaihtoehtoon on tulossa muutoksia. Ei ole kerrottu, mitä kouluja ja päiväkoteja muutokset koskevat.

Näistä luovutaan

Kaupunki on jo tähän mennessä päättänyt luopua Pellervon modulipäiväkodista, Nekalan päiväkodista ja Lintulammen päiväkodista.

Uusina hankkeina on päätetty toteuttaa Hippoksen uusi päiväkoti, Pellervon pienten lasten yksikkö, Mustametsän päiväkoti, Olkahisen uusi koulu sekä Lielahden uusi päiväkoti.

Länteen lähes 50 miljoonan uudishankkeet

Länsi-Tampereella kaupunki on luopumassa Kalkun koulusta ja päiväkodista, joiden tontit osoitetaan myöhemmin asuinrakentamiseen. Myös Länsi-Tesoman, Lentävänlaakson ja Myllärin päiväkodeista sekä Ikurin koulutalosta luovutaan.

Länsi-Tampereella Tampere on luopumassa muun muassa Myllärin siirtokelpoisesta päiväkodista.

Länsipuolelle kaupunkia aiotaan rakentaa Ikurin pienten lasten yksikkö 1–2-luokkalaisille ja päiväkodille. Sen hinta-arvio on 8–10 miljoonaa euroa.

Lentävänniemeen on tulossa vastaavanlainen pienten lasten yksikkö 8,5 miljoonalla eurolla sekä Hiedanrannan koulu ja päiväkoti 25 miljoonalla.

Hyhkyn koulu aiotaan muuttaa 0–2-luokkalaisten kouluksi ja toteuttaa Hyhky-Huovariin lisää päivähoitopaikkoja. Kolmannelle luokalle siirryttäisiin Kaarilaan, minne on tulossa 3–9-luokkien koulu. Kustannukset ovat 4,5 miljoonaa euroa.

Nekalan koulun tulevaisuus on auki

Keskusta-alueella luovutaan Järvensivun koulusta, jonka oppilaat siirtyvät Sammon kouluun.

Yksi suurimmista koulukäytöstä poistuvista kohteista on yli 6 000 neliön Nekalan koulu, joka valmistui vuonna 1931.

Sisäilmaongelmista kärsivällä rakennuksella on rakennushistoriallista arvoa, mutta sen tuleva käyttö on kokonaan auki. Alueelle on kaavailtu täydennysrakentamista.

Mäntykadun päiväkodin osakkeet myydään ja Koulukadun päiväkoti on määrä myydä yksityiselle palveluntuottajalle.

Liisanpuiston koulun nykyiselle tontille rakennetaan 0–9-luokkalaisten uusi koulu ja päiväkoti.

Liisanpuistosta ja Sammon koulusta Sammon kampus

Saukonpuiston koulun nykyinen toiminta päättyy ja entisen Liisanpuiston koulun tontille rakennetaan uusi 0–9-luokkalaisten koulu ja päiväkoti. 25 miljoonan euron hanke muodostaa Sammon koulun kanssa Sammon kampuksen.

Keskusta-alueella tarvitaan kysyntään vastaamaan uusi päiväkoti tai pienten lasten yksikkö. Hinta-arvio on kuusi miljoonaa euroa.

Kalevanpuiston koulun toiminta säilyy ennallaan, mutta uudisinvestointeja on suunniteltu 7 miljoonalla eurolla.

Pellervon pienten lasten yksikkö tulee maksamaan noin 8,5 miljoonaa euroa.

Kaakkois-Tampereella Annalan koulu puretaan ja alueet osoitetaan peintaloasumiseen ja palveluille.

Annalasta luovutaan, Kaukajärven koulu laajenee

Kaakkois-Tampereella luovutaan Annalan koulusta ja osoitetaan alueet pientaloasumiseen ja palveluille.

Juvan päiväkoti on siirtymässä joko yksityiselle palveluntuottajalle tai kehitysvammaisten asumiseen.

Kaukajärven koulu on laajenemassa, ja sinne siirtyisivät Juvan päiväkoti ja mahdollisesti kirjasto. Kyseessä on 25 miljoonan euron rakennushanke.

Hervannasta lähtee kahdeksan päiväkotia

Hervannassa päiväkotikentässä koetaan kaupungin suurimmat mullistukset.

Vanhoista päiväkodeista loppuu jatkossa vuokraus Pallopuistossa, Kanjonin ja Pääskysen päiväkodit siirtyvät yksityiselle osakekaupan myötä eikä vuokrausta jatketa enää Satoramin ja Pulmusen päiväkotien tiloista. Pelipuiston päiväkodin osakkeet myydään yksityiselle ja Telkän päiväkoti vuokrataan yksityiselle tuottajalle.

Palveluverkkoa uudistetaan Kanjonin 10 Me:n pienten lasten yksiköllä, Pohjois-Hervannan koulun 20 Me:n laajennuksella, Kisapuiston uudella 9 Me:n päiväkodilla sekä Etelä-Hervannan 24 Me:n uudella koululla ja päiväkodilla.

Etelä-Hervantaan aiotaan toteuttaa 24 miljoonalla eurolla uusi koulu ja päiväkoti.

Helapuiston ja Maijalanpuiston päiväkotien perusparannukset maksavat 6,4 Me.

Sorilan päiväkodin kivirakennus myyntiin

Sorilassa tulee myyntiin vuonna 1932 valmistunut ja 2001 peruskorjattu kivinen päiväkotirakennus. Maa-alue myydään tai vuokrataan.

Terälahden koulu- ja päiväkotirakennuksesta luovutaan ja kiinteistöä tarjotaan yksityiselle palveluntuottajalle.

Peltolammin koulun tontista ja Peltolammin päiväkodista luovutaan. 20 miljoonalla eurolla on tarkoitus rakentaa uusi koulu ja päiväkoti hyvinvointikeskuksen yhteyteen.

Multisiltaan on aikeissa rakentaa viidellä miljoonalla eurolla uusi päiväkoti nykyisen väistötilan tilalle.

Sorilan päiväkodin lasten vanhemmat vastustivat vuonna 2013 viereen suunniteltua Elisan mastoa, jonka arveltiin aiheuttavan säteilyä. Päiväkoti aiotaan nyt lakkauttaa ja rakennus myydä.

Päivitetty 22.10.2018 kello 9.52: tarkennettu tietoja selvityksen taustoista ja lisätty maininta, että apulaispormestarin mukaan esitettyyn vaihtoehtoon on tulossa muutoksia.

Päivitetty 25.10. kello 13.10 tiedolla kokousaikataulusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos