Miksi koko Tampereen päiväkoti- ja kouluverkkoselvitys tuli näin myöhään julki? – Päätöksiin tulossa aikalisä - Tampere - Aamulehti

Miksi koko Tampereen kohuttu kouluverkkoselvitys tuli näin myöhään julki? – Päätöksiin otettiin tänään aikalisä

Tampereella esitetään isoja muutoksia päiväkoti- ja kouluverkkoon. Kouluista Kalkku (vas. ylhäällä), Annala (oik. ylhäällä), Terälahti (vas. alhaalla) ja Järvensivu (oik. alhaalla) ovat lakkautuslistalla.

11.9.2018 15:19 | Päivitetty 11.9.2018 19:31

Tampereen tulevaisuuden päiväkoti- ja kouluverkkoa käsittelevä selvitys muutosesityksineen oli tiistaina sivistys- ja kulttuurilautakunnan käsiteltävänä.

Päätöksentekoon otettiin kuitenkin aikalisä, sillä apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.) esitti asiaa koskevien pykälien jättämistä pöydälle kuukaudeksi.

–Jätimme kaikki pykälät yksimielisesti pöydälle kuukauden ajaksi, Loukaskorpi totesi lautakunnan kokouksen päätyttyä.

Loukaskorven mukaan tämä on ollut poliittisten ryhmien toive. Kuukauden aikalisä antaa paitsi päättäjille, myös kuntalaisille lisäaikaa tutustua selvityksen yksityiskohtiin. Vaikka päiväkoti- ja kouluverkkoselvitystä esiteltiin julkisuudessa ja yleisötilaisuudessa elokuun lopussa, koko selvitys ei tullut julkiseksi ennen kuin sivistys- ja kulttuurilautakunnan lista tuli julki alle viikkoa ennen lautakunnan kokousta.

Miksi selvitys kokonaisuudessaan tuli julki vasta lautakunnan listalla, hyvinvoinnin palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen Tampereen kaupungilta?

–Me emme saaneet sitä nopeammin valmiiksi, ei siihen mitään sen kummallisempaa syytä ole. Selvitystä päivitettiin vielä yleisötilaisuuden jälkeen.

–Alun perin päiväkoti- ja kouluverkkoselvitys piti tehdä niin, että se olisi käsitelty joulukuun loppuun mennessä. Keväällä kaupungin taloustilanteen takia johtoryhmässä kuitenkin joudutettiin aikataulua ja asetettiin uudet tavoitteet käsittelylle.

Onko selvitykseen vielä viime vaiheessa tullut jotain merkittäviä päivityksiä?

–Ei mitään oleellisia. Tekstejä on täsmennetty ja viilattu, mutta mitään sellaista, mikä muuttaisi asetelmaa, ei ole tehty.

Lue myös: Esitys julki: Nämä koulut ja päiväkodit Tampere aikoo lakkauttaa – Katso, mikä omalla alueellasi muuttuu

Miten kuntalaiset ovat voineet ottaa kantaa selvitykseen, joka ei ole ollut kokonaan tutustuttavissa?

–Ainakin kantaa on otettu, koska ei varmaan ole montaakaan koulua, josta ei olisi tullut kannanottoa vanhempainyhdistykseltä, alueen asukkailta tai yhteistyössä eri toimijoilta. Niitä on aika nippu, ja ne kaikki menevät lautakunnalle tänään.

–Kun asiaan nyt tulee kuukauden aikalisä, kyllä tässä varmasti keskustelulle on riittävästi aikaa.

Selvitystä haluttiin keväällä kiirehtiä, joten tuoko kuukauden lisäaika ongelmia?

–Ei. Käsittely on lokakuussa, ja sitten investointiohjelmaa pitää tarkentaa marraskuun valtuuston talousarvion käsittelyyn. Se ehditään kyllä tehdä, koska se (investointiohjelma) koskee lähinnä lähivuosia, ja päiväkoti- ja kouluverkkoselvitys on pitkän tähtäimen suunnitelma.

–Selvitys on haluttu nopeammalla aikataululla, että nähdään investointikokonaisuutta pidemmälle aikavälille, mutta ei kuukauden lisäaika ole ongelma.

Kun asia nyt hyvin todennäköisesti jää pöydälle, mitä kuukauden aikana tapahtuu, apulaispormestari Johanna Loukaskorpi?

–Tässä esimerkiksi selvitetään vielä päiväkoti- ja koulutilojen taloudelliset kokonaisvaikutukset, käyttöastetta, mahdollista tilojen käytön tehostamista esimerkiksi liikunta- tai järjestötoiminnassa sekä käydään kuntalaiskeskustelua.

–Lisäksi mietimme lautakunnan jäsenten kesken toivomusponsia tai jatkovalmistelun ohjeistamista esimerkiksi niitä kouluja koskeviin pykäliin, jotka eivät ole julkisuudessa herättäneet niin paljon keskustelua. Se voi liittyä vaikka joukkoliikenneyhteyksiin, koulumatkojen turvallisuuteen tai tilojen käyttöasteen parantamiseen.

–Kuukauden aikana myös asunto- ja kiinteistölautakunta ehtii käsitellä tilakysymyksiä omassa kokouksessaan.

Edit 11.9. kello 19.30. Juttua päivitetty lautakunnan kokouksen päätyttyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut