Tampereen kaupunginvaltuustossa väiteltiin Sähkölaitoksen myynnistä - Tampere - Aamulehti

Tampereen kaupunginvaltuustossa syntyi 20 minuutin väittely hämmentävästä aloitteesta – "Aika törkeää toimintaa"

21.8.2018 12:22

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina ensimmäiseen syksyn kokoukseensa, eivätkä aiheet olleet kepeimmästä päästä. Valtuustossa muun muassa hyväksyttiin kymmenien miljoonien eurojen talousarvion ylitykset ja 40 miljoonan euron pitkäaikaisten lainojen lisäys.

Kun budjettikysymyksistä päästiin yli, käytiin erikoinen keskustelu valtuutettu Aarne Raevaaran (VaTa) ja varavaltuutettu Jari Heinosen (VaTa) valtuustoaloitteen pohjalta.

Katso videolta keskustelun helmet:

Valtuustoaloitteessa vaaditaan kaupunkia lopettamaan omistamansa Sähkölaitoksen myynnin valmistelu.

Erikoista tässä on se, että sähkölaitoksen myyntiä ei ole valmisteltu. Aiheesta syntyikin 20 minuutin mittainen keskustelu, jota voisi luonnehtia myös kiivaaksi.

Esimerkiksi valtuutettu Kalle Kiili (kesk.) arvosteli Raevaaraa kovasanaisesti.

–Aika törkeää toimintaa, pisteiden keruuta.

Mistä oikein on kyse?

Suurin keskustelu alkoi Reavaaran aloitteen viimeisestä lauseesta, jossa todetaan seuraavaa:

"Valtuustoaloitteena ehdotan, että Tampereen kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin Tampereen Sähkölaitoksen tytäryhtiöineen myynnin valmistelun lopettamiseksi".

Aloitteesta saa selvän kuvan siitä, että Sähkölaitoksen myynti olisi jo valmisteilla. Näin ei kuitenkaan valtuutettujen pitkien vakuuttelujen mukaan ole. Raevaara on myös kertonut epäilyksistään Tekniikka & Talous -lehdelle.

Aloitteesta ja Raevaaran puheenvuoroista saa kuvan siitä, että Raevaara ajaa nimenomaan myynnin suunnittelun lopettamista. Vaikka Raevaara ei sitä suoraan aloitteessa sanokaan, hän kuitenkin ilmeisesti haluaa, että myyntiä ei voisi valmistella ilman valtuuston erillistä päätöstä asiasta.

Näin onkin ollut vuodesta 2008 vuoteen 2015, jolloin kaupungin energialiiketoimintoja ei saanut myydä, eikä myyntiä saanut edes ryhtyä valmistelemaan ilman valtuuston päätöstä.

Vuonna 2015 tehdyn kaupunginvaltuuston linjauksen mukaan myynnin valmistelun saa aloittaa ilman valtuuston päätöstä, mutta liikelaitoksen myynnistä päättää lopulta kaupunginvaltuusto.

Erikoinen keskustelu huomattiin myös Twitterissä.

Kaupunginvaltuusto päätti lopulta, että Raevaaran ja Heinosen valtuustoaloite ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Tampereen Sähkölaitos on maksanut viime vuosina suuria osinkoja kaupungille. Vuonna 2018 summa oli noin 15,3 miljoonaa euroa. Se on noin 80 prosenttia kaikista kaupungin osinkotuloista.

Aamulehti uutisoi maaliskuussa, että laitos teki vuonna 2017 historiansa parhaan liiketuloksen, noin 49 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?