Santalahden uudessa tapahtumapuistossa voi järjestää jopa 35 000 kävijän suurtapahtumia - Tampere - Aamulehti

Santalahteen rakentuvassa tapahtumapuistossa voi järjestää jopa 35 000 kävijän suurtapahtumia – Ratikka tuo kävijät puistoon, pysäköintialuetta ei ole suunnitteilla

Santalahden tapahtumapuisto on tällä hetkellä vasta karu hiekkakenttä. Tapahtumatoiminta käynnistynee vasta 2020, kun nurmikko on saatu kunnolla vihertämään.­

14.8.2018 8:09

Tampereen Santalahden uuden puiston rakentaminen jatkuu Näsijärven rannassa. Työmaapäällikkö Heikki Saarisen mukaan tänä vuonna valmistuu ainakin puiston matonpesupaikka.

Lisäksi alueelle rakennetaan tapahtumapuiston toimintaa helpottavia elementtejä, kuten kulkuväyliä, valaistusta, sähkötekniikkaa ja viemäröintejä.

–Tapahtuma-alueen pohja on kunnossa. Erilaisia pintoja voidaan alkaa tekemään heti, kun annetaan lupa, Saarinen kertoo.

Toistaiseksi Santalahden tapahtumapuiston alue on vielä kaukana valmiista. Täyttömaat on tasattu huhti-kesäkuussa ja tyhjää hiekkakenttää riittää joka puolella. Santalahteen on rakenteilla 35 000 katsojan tapahtumapuistoa, jossa voi järjestää muun muassa konsertteja ja suurtapahtumia.

Katso 360-videolta, miltä Santalahden tapahtumapuisto näyttää nyt:

Havainnekuvasta näkyy, millaiselta tapahtumapuisto voisi näyttää ulkoilmatapahtumien aikaan. Tapahtumanjärjestäjien pitää kuitenkin tuoda oma lava ja muu esitystekniikka paikalle, sillä kaupunki rakentaa puistoon vain kunnallistekniikan.­

Kaksi eri puistoa yhden puiston sisällä

Toukokuussa Tampereen kaupunginhallitus päätti, että Santalahden puiston kehittämistä jatketaan kaupunkilaisten vapaa-ajan alueeksi ja keskustan tapahtumaverkkoa täydentäväksi rantapuistoksi.

Päätös pitää sisällään paljon enemmän kuin ensilukemalta vaikuttaa. Tampereen kaupungin rakennuttajahortonomi Janne Syrjän mielestä tapahtuma- ja rantapuiston yhtäaikainen rakentaminen ja käyttö on hankalaa.

Kaupunginhallituksen päätöksessä kerrotaan, että tapahtumapäiviä tulisi olemaan vuodessa 5–6. Näinä päivinä puisto olisi täysin rajattu ulkopuolisilta. Jos otetaan huomioon myös tapahtumien rakentaminen ja purkaminen, puisto olisi osittain rajattuna noin 20–25 päivää vuodessa.

–Eihän puisto ole silloin yleisessä virkistyskäytössä, jos se luovutetaan yksityiselle tapahtumajärjestäjälle, joka sulkee sen. Monesti tapahtumat ajoittuvat kesäaikaan, jolloin ihmiset haluaisivat tulla puistoon oleskelemaan, Syrjä kertoo.

Rantapuisto ulottuu Elinanderin rannasta Santalahden venesatamaan. Tapahtumapuistoksi kutsuttu alue on vain yksi osa rantapuistoa.

–Ne pitää saada nivottua yhteen. Täytyy huomioida esimerkiksi se, miten ihmiset saadaan tapahtuma-alueelle turvallisesti ja se, voivatko ulkopuoliset kulkea alueen läpi tapahtumien aikana, Syrjä luettelee.

Tapahtumapuisto ilman lavaa ja parkkipaikkaa

Entisessä Santalahden puistossa oli oleskeluun tarkoitettua nurmialuetta sekä bmx- ja skeittiparkki. Sellaiset saadaan myös uuteen puistoon.

Merkittävin ero vanhan ja uuden puiston välillä on mahdollisuus järjestää ulkoilmatapahtumia. Puistoon tulee pelialusta, joka tarvittaessa muuntautuu myös lavaksi.

–Mitään kiinteää lavaa emme rakenna. Teemme ainoastaan kunnallistekniikan ja viheralueen, jonka tapahtumanjärjestäjät voivat aidata ja rakentaa sisälle tapahtumansa, kertoo projektipäällikkö Markus Joonas Tampereen keskustahankkeesta.

Tapahtumapuiston rantareitin ääreen tulee kumpuileva luonnonkatsomo, jota on jo ehditty muotoilla alustavasti. Kumpare myös suojaa puistoa järven tuulilta.­

Suunnitelma Santalahden puiston rakenteesta. Klikkaa kartta suuremmaksi.­

Puiston kapasiteetiksi on ilmoitettu 35 000 tapahtumakävijää, mutta heitä palvelevaa pysäköintialuetta puiston yhteyteen ei tule. Alueen yleissuunnitelmassa ainoa pysäköintialue sijaitsee Simppoonkadun päässä koirapuiston yhteydessä.

–Tapahtumapuisto tukeutuu täysin keskustan joukkoliikenne- ja pysäköintipalveluihin. Uskon, että ihmiset äkkiä oppivat, että puisto on helposti saavutettavissa raitiovaunulla.

Joonaksen mukaan raitiovaunu kulkee puiston ohi seitsemän minuutin vuorovälein tulevaisuudessa. Tampereen kaupunginhallitus päätti huhtikuussa 2018, että Santalahteen rakennetaan kaksi raitiovaunupysäkkiä. Aiemmin pysäkkejä piti tulla vain yksi.

Viime vuonna Moron tekemässä haastattelussa Markus Joonas kertoi, ettei ratikka kuitenkaan sovellu 35 000 tapahtumakävijän siirtämiseen, vaan he kävelisivät Tampereen keskustasta Santalahteen.

Lue lisää:Miten käy melun ja liikkumisen? 35 000 ihmisen tapahtumapuisto huolettaa Pispalan asukkaita

Katso, miltä Santalahdessa näytti 2017 toukokuussa: Maailmantähtiä Santalahteen? Jopa 35 000 katsojaa mahtuu uuteen tapahtumapuistoon

Rantapuiston Elianderin uimarannan puoleinen osa on jo saatu valmiiksi. Siihen kuuluvat uimarannan viereinen laguuniranta, koirapuisto ja koiranuittoranta, joita kaikkia voi jo käyttää.

Tällä hetkellä puiston valmisteilla olevasta loppuosasta parhaiten erottuu Näsijärvelle päin suuntautuva luonnonkatsomo. Sitä on ehditty vasta osittain muotoilla.

–Kumpare soveltuu oleskeluun ja vaikka katsomoksi. Lisäksi kumpare suojaa hieman puistossa oleskelevia järven tuulilta, Markus Joonas kertoo.

Työmaapäällikkö Heikki Saarisen mukaan kumpu painuu talven aikana hieman kasaan ja sitä muotoillaan vielä uudelleen ensi keväänä.

Raha ratkaisee jatkosuunnitelmat

Puisto valmistuu osissa vuoden 2019 aikana, mutta tapahtumatoiminta saadaan käyntiin vasta 2020. Silloin puiston nurmikon pitäisi jo kestää tuhannet tapahtumakävijät.

Tänä vuonna tavoitteena on ehtiä rakentamaan kasvualustat puiston nurmikolle ja niitylle. Lisäksi tapahtumapuiston alue täytyy vahvistaa raskaalle kalustolle ja esiintymislavalle sopivaksi.

Heikki Saarisen mukaan koirapuiston vieressä joudutaan vielä tekemään kaivaustöitä matonpesupaikan viemäröinnin vuoksi. Tästä ei kuitenkaan aiheudu haittaa koirapuiston käyttäjille.

–Rakennetaan nyt mahdollisimman valmiiksi tai siihen asti, kun rahat loppuvat. Täytyy miettiä, mitä sitten tehdään, rakennuttajahortonomi Janne Syrjä sanoo.

Puiston reunamilla mutkittelee kevyenliikenteen väylä. Ihmisten kannattaakin suosia niitä jatkossa, sillä henkilöautoille ei ole pysäköintitilaa puistossa.­

Santalahden rantapuisto

Santalahden rantapuisto on osa Tampereen kaupungin Viiden tähden keskusta -hanketta. Puisto toimii sekä virkistysalueena että tapahtumapaikkana.

Tapahtuma-alueen yleisökapasiteetti on 35 000 tapahtumakävijää.

Santalahden puisto oli aiemmin Rantatunnelin työmaan käytössä ja muun muassa tunnelista louhitun kallion varastoalueena.

Vanhaa puistoaluetta laajennettiin täyttämällä rantaa 3 hehtaaria. Uusi puisto on pinta-alaltaan 11 hehtaaria.

Ennen työmaata puistossa oli muun muassa oleskeluun soveltuva nurmikkoalue, koiranuittoranta sekä bmx- ja skeittipuisto.

Kaikki vanhat toiminnot löytyvät myös uudesta puistosta, ja niiden lisäksi uuteen puistoon tulee muun muassa matonpesupaikka, luonnonkatsomo ja lintutorni.

Puistoon ei tule kiinteää esiintymislavaa tai pysäköintialuetta. Tapahtumanjärjestäjien vastuulle jää tuoda oma esitystekniikkansa ja yleisön tulee käyttää siirtymiseen julkisia tai saapua kävellen.

Puiston alkuperäinen kustannusarvio oli 3,73 miljoonaa euroa. Vuoden 2018 puiston hinnaksi tarkentui 5,34 miljoonaa euroa.

Kaupunki arvioi, että tapahtumapuisto maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?