Tällaiset ovat Särkänniemen alueen uudet suunnitelmat - Tampere - Aamulehti

Tässä ovat Särkänniemen uudet suunnitelmat: hotelli, kylpylä ja silta Mustanlahden satamasta

Tältä Särkänniemen alueen suunnitelmat näyttävät havainnekuvassa. Lännessä maisemaa hallitsee hotelli- ja kylpylärakennus. Särkänniemeen pääsee Mustastalahdesta siltaa pitkin.­

7.6.2018 16:05

Kun kymmenen vuoden päästä päättää lähteä huvittelemaan Särkänniemeen, saapuu todennäköisesti hyvin erinäköiseen paikkaan kuin nykyisin. Alueelle valmistellaan parhaillaan asemakaavaa, ja kaavaluonnokset tulevat yleisön nähtäville kesän jälkeen.

Suunnitelmissa alueelle sovitellaan muun muassa uutta hotelli- ja kylpyläkokonaisuutta.

–Asemakaava on luonteeltaan mahdollistava. Tuleva hankekehitys sanelee sitten sen, millä tavalla ja missä aikataulussa asiat etenevät, sanoo hankepäällikkö Sakari Leinonen Tampereen kaupungilta.

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä arvioi, että vaikka ensimmäisiä kaavan mahdollistamia muutoksia aletaan tehdä heti kaavan vahvistuttua, vie kokonaisuuden toteutuminen 10–15 vuotta.

–Tämä antaa selkeän kehittämispolun, jota viedä eteenpäin. Samalla se on esimerkiksi muille matkailutoimijoille tiekartta, jonka perusteella he voivat suunnitella tulevaa toimintaansa, Seppälä sanoo.

Näin alue muuttuu

Jos kaikki toteutuu tämänhetkisten suunnitelmien mukaisena, ei tulevaisuudessa kurvata enää autolla Särkänniemen nykyisille suurille parkkialueille. Autolla saapuva vie kulkupelinsä esimerkiksi uuteen Kunkun parkkiin tai johonkin muuhun pysäköintilaitokseen.

Särkänniemen alue on nykyistä selkeämmin kiinni keskustassa. Kevyt liikenne kulkee uudelta Näsinpuiston aukiolta suoraan Mustaanlahteen. Myös bussilla pääsee Särkänniemen tuntumaan, samoin ratikalla kakkosvaiheen toteutuessa. Särkänniemeen voi tulla jalkaisin tai pyörällä myös Tammerkosken tai Näsijärven rantaa pitkin.

Mustassalahdessa on sataman lisäksi esimerkiksi tapahtumakenttä ja lipunmyyntipiste. Särkänniemeen pääsee sieltä siltaa pitkin. Suunnitelmissa on edelleen mukana myös paljonpuhuttu köysirata, joka toisi Särkänniemeen esimerkiksi Näsikalliolta tai muualta Hämeenpuiston suunnasta.

Kun Mustastalahdesta lähtee idän suuntaan, tulee vastaan uusi Järvikeskus. Siellä on muun muassa saunoja sekä luonto- ja oppimiskeskus. Näsinsillan pohjoisempi silta on muuttunut puistoksi.

Lännen suunnassa maisemaa hallitsee uusi hotelli- ja kylpyläkokonaisuus. Sen takana on uusi monitoimiareena, jossa saattaa olla myös Pyynikin palloiluhallin korvaava uusi palloilupyhättö.

Särkänniemen alueella Sara Hildénin taidemuseo on laajentunut, ja huvipuiston alueella on myös uusi Xplore Park. Nykyisellä alaparkkipaikalla on ravintolabulevardi.

Edelleen länteen jatkettaessa vastaan tulevat laajennettu ja peruskorjattu Onkiniemen tehdas, josta on kehittynyt Viron Telliskiven kaltainen kulttuurimatkailukohde luovine yrityksineen, putiikkeineen ja kulttuuritapahtumineen. Naapurikseen Onkiniemi on saanut uusia asuintaloja.

Jos jatkaa matkaansa edelleen länteen, vastaan tulee Santalahden tapahtumapuisto.

–Kokonaisuus on iso. Laajimmillaan puhutaan Näsijärven rannan elämyskokonaisuudesta, josta asemakaavoitettava Särkänniemen alue on osa, Leinonen kuvailee.

Amurin ja Särkänniemen suunnitelmat

Tampereella järjestetään torstaina 7. kesäkuuta yleisötilaisuus, jossa esitellään Amurin yleissuunnitelmaa sekä Särkänniemen asemakaavan suunnitelmia.

Tilaisuus on Amurin koulun ruokalassa, osoitteessa Satakunnankatu 60.

Aineistot ovat esillä kello 16.30–19.00. Alustukset pidetään kello 17.00.

Tilaisuudessa voi tutustua myös Sepänkadun, Paasikivenkadun ja Rantatien alustaviin katusuunnitelmaluonnoksiin, jotka liittyvät raitiotien suunnitteluun. Toisen vaiheen linjan suunnittelu on alkanut, ja vuosien 2018–2019 aikana laaditaan katusuunnitelmat Sepänkadulta Lentävänniemeen.

Tilaisuudessa ovat esillä myös Amurin ja Pyynikin pysäköintisuunnitelmat ja Santalahdenpuiston suunnitelmat.

Amurin yleissuunnitelman luonnos kuulutetaan nähtäville 7. kesäkuuta lähtien. Särkänniemen asemakaavaluonnokset ja raitiotien katusuunnitelmat tulevat nähtäville syksyllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?