Tampereen valtuusto etsi talous- ja strategiaseminaarissa keinoja kasvun hallitsemiseen - Tampere - Aamulehti

Liveseuranta: Tampereelle muuttaa paljon nuoria, mutta nuorista aikuisista pitäisi pystyä pitämään kiinni – valtuusto etsi seminaarissa keinoja kasvun hallitsemiseen

Kaupunkitutkija Timo Aro luonnehti talous- ja strategiaseminaarissa Tampereen kaupunkia seepraksi: Näyttävä ja huomiota herättävä. Kaukaa katsottuna näyttää hyvältä, mutta lähempänä huomaa, etteivät raidat olekaan symmetrisiä, vaan niissä on rosoa.­

4.6.2018 9:06 | Päivitetty 4.6.2018 14:47

Tampereen valtuusto on kokoontunut talous- ja strategiaseminaariin Tampere-taloon. Seuraamme esityksiä ja keskustelua livenä.

14.45: Live-seuranta talous- ja strategiaseminaarista päättyy. Kiitos seurasta!

14.40: Valtuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) päättää tilaisuuden. Päivä alkoi vakavilla esityksillä kaupungin taloudesta, mutta päivän mittaan on katsottu myös tulevaisuuteen ja pohdittu sitä, miten kasvua hallitaan ja miten voidaan hyödyntää kasvun mukanaan tuomia mahdollisuuksia.

14.20: Salkoaho: Hatanpään ja Taysin yhdistyminen oli onnistuminen, jonka kokemuksista pystytään ammentamaan. Siitä ei ole tullut paljon valituksia.

14.10: Yhteysjohtaja Tuukka Salkoaho kertoo maakunta- ja soteuudistuksen valmistelun vaiheesta. Pirkanmaalla valmistelu on Salkoahon mukaan edennyt ilahduttavalla tavalla. Pirkanmaan maakuntaan on näillä näkymin tulossa neljä valiokuntaa: palveluvaliokunta, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja kokonaisturvallisuus -valiokunta, tulevaisuus- ja tutkimusvaliokunta sekä kasvu- ja elinympäristövaliokunta.

Maakunnan palvelujen järjestämisrakenne valmistellaan tehtäväalakohtaisen mallin pohjalta. Tehtäväalat ovat sosiaali- ja terveyspalvelut, alueen kehittäminen ja kokonaisturvallisuus. Sote-palveluja suunnitellaan yhden liikelaitoksen mallilla.

13.50: Seminaarissa on kahvitauko. Tauon jälkeen kello 14 jatketaan sote- ja maakuntauudistuksesta.

13.32: Rantanen: Pirkanmaalla työttömyyden sulaminen nopeampaa kuin muualla. Sitä selittää myös jokin muu kuin suhdanteet, todennäköisesti siinä näkyy Pirkanmaan työllisyyskokeilu.

13.10: Johtaja Teppo Rantanen elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueelta luotaa sitä, miten kaupunkiin saadaan lisää tuloja. On kaksi teemaa: yritystoiminta ja työllisyys. Kasvuyrityksiä ja startupeja syntyy koko ajan, mutta lopettaneita yrityksiä on enemmän kuin aloittaneita. Rantasen mukaan aihioita siis on, mutta jotta ne saadaan realismiksi, pitää olla mm. monipuolinen asuntotarjonta, alustat ja ekosysteemit kunnossa sekä kansainvälistä tunnettuutta ja vetovoimaa – tänne pitää pystyä houkuttelemaan myös ulkomaisia osaajia. Koulutuksen pitää vastata yritysten tarpeisiin. Lisäksi tarvitaan erilaisuutta ja kohtaamisia, joissa syntyy innovaatioita.

12.57: Nurminen muistuttaa, että vanhoja alueitakin on uudistettava. Esimerkiksi Tesomalla väestö väheni vuosien ajan, mutta nyt suunta on saatu käännettyä.

12.53: Nurminen kertoo esimerkin siitä, mitä kasvu merkitsee: joka vuosi tulee noin 7 kilometriä uutta katua Tampereelle. Katuverkon ylläpitoon varatut rahat eivät silti ole kasvaneet.

12.50: Johtaja Mikko Nurminen kaupunkiympäristön palvelualueelta kertoo, että asuntotuotanto on ennätyslukemissa, millä vastataan kasvuun.

12.46: Kuosmanen: Vaikka sote-puolella otettaisiin talouden tasapainottamisohjelman kakkoskori käyttöön, se ei tule riittämään. On otettava keskusteluun kaikki keinot.

12.35: Hyvinvointipalvelujen nettomenojen kasvu vuonna 2018 on ennusteen mukaan neljä prosenttia, mikä on hurja kasvu. Taustalla vaikuttaa palvelutarpeen ja asiakasmäärän kasvu.

12.33: Johtaja Taru Kuosmanen kertoo iltapäivän aluksi hyvinvoinnin palvelualueen näkymistä.

11.39: Seminaarissa on nyt vuorossa lounastauko. Live-seuranta jatkuu kello 12.30.

11.38: Pormestari Lyly: Mitä voitaisiin tehdä uudella tavalla, eri tavalla kuin muut, jotta useat sukupolvet pystyisivät asumaan samalla asuinalueella?

11.34: Sanna Marin (sd.): Pendelöintiä helpottaisi, jos palveluita, esimerkiksi päivähoitopaikkoja olisi kulkuyhteyksien äärellä. Lisäksi pitäisi sanoa ääneen, että haluamme, että te nuoret aikuiset jäätte tänne.

11.30: Ilkka Sasi (kok.): Oma kokemukseni on se, että nuoret aikuiset lähtevät pääkaupunkiseudulle, koska siellä on työpaikka, ei siksi, että siellä on kivaa.

11.26: Aro: On jo paljon merkkejä siitä, että nuoret ja iäkkäät hakeutuvat samoille alueille, palvelujen lähelle.

11.22: Heinämäki: On pystyttävä tarjoamaan helppo ja sujuva arki niin ihmisille kuin yrityksille. Se on ratkaisevan tärkeää.

11.20: Jäntti: Mitkä ovat ne tekijät, että ihmiset haluavat tulla tekemään työtä Tampereelle? Lähivuosikymmeninä työn tekemisen tapa tulee muuttumaan, eikä työ ole enää sidottu paikkaan.

11.12: Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.): Meidän muuttovoittomme on haasteellinen. Tänne tulee pienituloisia muuttajia: työttömiä, opiskelijoita, pienituloisia ikäihmisiä. Kasvu vie enemmän resursseja kuin tuo. Sosiaalisessa asuntotuotannossa on tehtävä yhteistyötä seudun kanssa, ettei Tampere joudu kantamaan yksin vastuuta.

11.07: Apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.): Jos halutaan pärjätä pääkaupunkiseudulle, meidän on oltava halvempia ja helpompia. Jäntti tuo esiin myös sujuvat liikenneyhteydet. "Jos Tampereelta pääsisi vartissa Helsinkiin, kuinka moni haluaisi asua Helsingissä?"

11.04: Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki (vihr.) nostaa esiin sen, millaisella asuntotuotannolla tarjotaan nuorille aikuisille sellaisia vaihtoehtoja, että he haluavat asua täällä. Toisaalta liikenneyhteydet on järjestettävä niin, että voi käydä täältä pääkaupunkiseudulla töissä.

11.00: Talousjohtaja Jukka Männikkö kommentoi Aron skenaarioita: Kasvu vaatii oikeita linjauksia. Investointeja tarvitaan. Miten järjestetään kaupunkilaisille palvelut taloudellisesti kestävästi? Tampereella on sosiaalinen omatunto, ei ole esimerkiksi asuntotuotannolla rajoitettu sitä, millaiset ihmiset toivotetaan tervetulleiksi.

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajalan mukaan kuluvan vuoden talousarvio tehtiin liian optimistisena.­

10.48: Mikä on Tampereen realistinen kasvutavoite? Aron mukaan 1–1,4 prosenttia. Se on vielä hallittavissa, vaikka se ei realisoidu suoraan taloudelliseen liikkumavaraan Tampereella. Lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä se tuo lisärasitetta.

10.42: Muuttajien rakenteesta hyötyvät eniten Vantaa ja Helsinki: niihin muuttaa työllisiä, korkeakoulutettuja nuoria aikuisia. Tampereen keksittävä, miten valmistuvat nuoret pidetään Tampereella.

10.39: Lähtömuuttojen määrää Tampereelta kehyskuntiin on saatu vähentymään, tulomuuttojen määrä ennallaan.

10.36: Tampereen kannalta olennaista on se, miten pidetään nuoret aikuiset eli 25–34-vuotiaat kaupungissa.

10.28: Tampereen vuotuinen väestönlisäys finanssikriisin jälkeen on ollut korkeampi kuin olisi ideaalista ja se näkyy myös talouden kipuiluna. Kaksi viime vuotta väestönlisäys on ollut todella kovaa. Huomiota herättävää on se, että Tampereen muuttovoitto perustuu nuoriin.

10.18: Aro kertoo aloittaneensa pohdinnan siitä, mikä eläin Tampere olisi. Lopputulos oli seepra. Näyttävä, huomiota herättävä. Kaukaa katsottuna kaikki näyttää hyvältä, mutta mitä lähempää katsoo, huomaa, että raidat eivät olekaan symmetrisiä, vaan siellä on rosoa.

10.13: Seuraavaksi kuullaan kaupunkitutkija, valtiotieteiden tohtori Timo Aron analyysi siitä, miten Tampereen väestö kasvaa.

10.04: Kuluvan vuoden ylitysten keskeisimpinä syinä ovat mm. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoidon palvelutilaus, kunta-alan palkkaratkaisu ja sen seurauksena henkilöstökulujen ylitys, mutta myös henkilöstön määrän kasvu, asiakasmäärien kasvu, lastensuojelun sijaishuollon kasvu sekä omaishoidon tuen piirissä olevan asiakasmäärän kasvu.

9.51: Pormestari Lyly kertoo positiivisena uutisena, että Tampereen työttömyys on jo painunut Oulun alle ja tässä kuussa päästään Turun alle.

9.37: Yli-Rajalan mukaan yksi syy ongelmiin on se, että Tampereen palvelutuotantoon ei ole juurikaan puututtu, vaikka tulot ovat kehittyneet hitaasti.

9.29: Yli-Rajala sanoo, että kuluvan vuoden talousarvio tehtiin liian optimistisena. Ennuste on nyt se, että Tampere menee tänä vuonna 57 miljoonaa miinukselle. Suurimpana syynä on sote-menojen kasvu. Näin siitä huolimatta, että verotuloja arvioidaan saatavan 15 miljoonaa enemmän kuin talousarviota tehdessä arvioitiin.

9.21: Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala kertoo, että vuoden 2019 talousarvion kaupunkitasoisia tavoitteita ovat muun muassa työhyvinvoinnin parantaminen ja sairauspoissaolojen vähentäminen, digitaalisten palvelujen korkeampi käyttöaste, tehokkaammat hankinnat ja pienemmät hallintotehtävien kustannukset.

9.07: Pormestari Lauri Lyly (sd.) avaa tilaisuuden. Lyly nostaa esiin, että Tampereen talouden ongelmana eivät ole niinkään investoinnit, vaan käyttömenot ja valtionosuuksien leikkaukset.

9.01: Seminaari alkaa. Tervetuloa mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?