Tampereen kaupunki sopi tonttikiistan Kotilinnasäätiön kanssa - Tampere - Aamulehti

Tampere sopi tonttikiistan Kotilinnasäätiön kanssa, päätös jakoi kaupunginhallitusta – säätiö maksaa 775 000 euroa kaupungille

Tampereen kaupunginhallitus päätti hyväksyä sovintoesityksen kaupungin ja Kotilinnasäätiön välisessä kiistassa maanvuokrasopimuksen siirrosta. Kiistelty tontti sijaitsee Muotialantie 36:ssa Tampereella.

28.5.2018 14:52 | Päivitetty 28.5.2018 18:39

Tampereen kaupunginhallitus on päättänyt hyväksyä sovintoesityksen kaupungin ja Kotilinnasäätiön välisessä kiistassa maanvuokrasopimuksen siirrosta. Päätöksestä äänestettiin.

Voittanut kanta oli se, että sovinto on kaupungin etujen mukainen, sillä riidan jatkuminen sitoisi merkittävästi kaupungin ja säätiön resursseja sekä sisältäisi huomattavan oikeudenkäyntikuluriskin.

Vihreiden Jaakko Mustakallio ja Olga Haapa-aho sekä vasemmistoliiton Sinikka Torkkola olivat sillä kannalla, että päätösesitys olisi pitänyt palauttaa valmisteluun, jättää pöydälle tai hylätä. Asian palauttaminen uudelleen valmisteluun ja hylkääminen kaatuivat äänin 10–3.

Mustakallio sanoo, että asiaa olisi heidän mielestään ollut varminta käsitellä vasta poliisitutkinnan ja syyteharkinnan jälkeen.

–Näin kaupungilla olisi varmuus siitä, ettei tehdä sovintoesitystä mistään sellaisesta, mistä mahdollisesti poliisi tai syyttäjä kokee, ettei siinä ole noudatettu lain kirjainta, Mustakallio sanoo.

Kotilinnasäätiö maksaa Tampereen kaupungille riidan sopimiseksi 775 000 euroa. Tältä tontilla näytti tämän vuoden maaliskuussa.

Vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat jättivät päätökseen eriävän mielipiteen.

Tästä on kyse

Tonttikiistasta järjestettiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa sovittelukäsittelyt 18. huhtikuuta ja 16. toukokuuta. Toisen käsittelyn lopuksi puheenjohtajana toiminut käräjätuomari teki osapuolille sovintoesityksen. Sen mukaan Kotilinnasäätiö maksaa Tampereen kaupungille riidan sopimiseksi 775 000 euroa.

Osapuolten edustajat ilmoittivat suostuvansa puheenjohtajan esitykseen ja pyysivät käräjäoikeutta vahvistamaan sovinnon. Sovintosopimus tulee voimaan, koska molempien osapuolten hallitukset ovat sen nyt hyväksyneet.

Rakennustyöt aloitettiin viime vuonna. Poliisin esitutkinta tonttikaupasta on edelleen kesken.

Kiistassa on kyse tapauksesta, jossa Lehto Groupiin kuuluva Rakennuskartio maksoi Tampereella Muotialantie 36:ssa sijaitsevan tontin vuokraoikeudesta Kotilinnasäätiölle 1,15 miljoonaa euroa. Kaupat Asunto Oy Tampereen Nekalanpuiston osakkeista ja samalla arvotontin vuokraoikeudesta tehtiin maaliskuussa 2017.

Tontti oli vuokrattu ennen kauppoja Tampereen kaupungilta säätiölle. Maanvuokrasopimuksen perusteella säätiö ei olisi saanut siirtää tonttia rakentamattomana eteenpäin.

Maanvuokrasopimuksen perusteella säätiön piti maksaa kaupungille sopimussakkoa 1,8 miljoonaa euroa. Kotilinnasäätiö saa siten sakosta alennusta 1 025 000 euroa. Sopimussakon osittainen poistaminen on poikkeuksellinen menettely.

Poliisin esitutkinta tonttikaupasta on edelleen kesken. Aamulehti uutisoi aiemmin, että tapausta tutkitaan säätiörikoksena ja luottamusaseman väärinkäyttönä. Rikoksista epäillään useita Kotilinnasäätiön hallituksen jäseniä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: