Pyynikin palloiluhallia ollaan sijoittamassa monitoimiareenaan Särkänniemen alueelle - Tampere - Aamulehti

Yllättävä esitys: Pyynikin palloiluhallia ollaan nyt sijoittamassa monitoimiareenaan Särkänniemen alueelle

Uusi monitoimiareena esitetään sijoitettavaksi Mustanlahden pohjukkaan rakentuvan hotellin ja Onkiniemen tehdasrakennuksen väliselle alueelle.­

13.4.2018 7:55

Tampereen Pyynikin palloiluhallia ollaan uusimmissa suunnitelmissa sijoittamassa Särkänniemen yhteyteen rakennettavaan monitoimiareenaan.

Vaihtoehto nostetaan esiin maanantaina, kun kaupunginhallitus käsittelee Särkänniemen, Mustanlahden, Onkiniemen ja Santalahden rantapuiston kehittämistä ja linjaa jatkosuunnittelua.

Pyynikin palloiluhallin peruskorjaamista ja laajentamista sekä Santalahden uuden palloiluhallin toteutusedellytyksiä on tutkittu vuoden 2017 aikana. Tarveselvitys valmistui alkuvuonna 2018.

Tarveselvityksen mukaan Santalahti ei sovellu palloiluhallin paikaksi ja uuden paikan etsimistä jatketaan. Keskustan kehitysohjelma on jo aikaisemmin tutkinut kyseisen toiminnon sijoittumista Särkänniemen alueen yhteyteen.

Lue myös: Särkänniemellä suuret suunnitelmat: Laajeneeko huvipuisto Näsikalliolle? Alueelle väläytellään myös maailmanpyörää, hotellia ja vesipuistoa

6 000 neliön monitoimiareena

Tarkastelu osoitti, että palloiluhallin sijoittuminen Särkänniemen alueen yhteyteen olisi Viiden tähden keskusta -kehittämisohjelman tavoitteita tukeva ratkaisu sekä se sisältäisi lukuisia synergioita alueella olevien ja sinne tulevien toimintojen kanssa.

Särkänniemen kaavaluonnoksen pohjana oleva yleissuunnitelma sisältää varauksen 6 000 neliön monitoimiareenalle hyvällä paikalla suhteessa alueen muihin toimintoihin.

Esityksenä on, että Särkänniemen alueen soveltuvuus palloiluhallin sijainniksi selvitetään ja tutkitaan yhteistoimintamahdollisuudet alueen muiden toimijoiden kanssa sekä vaihtoehtoiset rahoitus- ja omistusmallit.

Jatkoselvittely ei ole linjaus hallin sijoituspaikasta tai toteutuksesta, vaan kyseessä on toteutusedellytysten selvittäminen kyseiselle paikalle.

Onkiniemestä "rosoinen kulttuurimatkailukohde"

Lisäksi esitetään, että Onkiniemen tehdasrakennus myydään ja alueen kehittämiseksi järjestetään suunnittelu- ja toteutuskilpailu.

–Onkiniemen alueella entiselle trikootehtaalle on spontaanisti syntynyt yhteisöllinen omaehtoisen kulttuurin keskus, josta voisi kaupungin myötävaikutuksella syntyä Tallinnan Telliskiven veroinen ympärivuotinen rosoinen kulttuurimatkailukohde, kaupunginhallitukselle esitetään.

Tehdasrakennukset ovat valmistuneet vuosien 1953–1955 aikana. Tehdastoiminta alueella loppui vuonna 1992. Tehdasrakennuksen ja voimalaitoksen pinta-ala on yhteensä 1,3 hehtaaria ja kaupungin omistaman tontin pinta-ala yli kaksi hehtaaria.

Onkiniemessä rakennusoikeutta aiotaan luovuttaa tehdaskiinteistön perusparannus- ja vuokrausvelvoitteella ja rakennus myydään kunnostettavaksi asemakaavassa merkittyyn käyttötarkoitukseen.

Mustanlahden koillisreunaan Järvikeskus

Mustanlahden satama-alueen koillisreunaan on varattu rakennuspaikka mahdolliselle Järvikeskukselle.

Konsepti yhdistää järvi- ja avantokylpylän, ravintolatoiminnan, Outdoor Center -toiminnan sekä seminaari- ja tapahtumatilan. Keskus toimii koko seudun porttina järvimatkailuun ja luontotiedon ja kestävän kehityksen näyteikkunana.

Särkänniemen liikenneympäristö uudistetaan

Särkänniemen liikenneympäristö on Rantatunnelin käyttöönoton jälkeen muuttunut ja liikennemäärät ovat vähentyneet merkittävästi. Tavoitteena on uudistaa koko alueen liikenneympäristö tukemaan alueen toimintaa ja saavutettavuutta kaikilla liikennemuodoilla.

Sara Hildénin taidemuseota on tarkoitus kehittää alueella. Sara Hildénille avataan esityksen mukaan myös oma katuyhteys Onkiniemen suunnalta, joka helpottaa museon saavutettavuutta ja huoltoa.

Santalahteen tapahtumia 20–25 vuorokautena vuodessa

Santalahden rantapuiston yleissuunnitelma käsittää kolmen hehtaarin laajuudelta uutta puistoaluetta, joka syntyy järveä täyttämällä sekä lisäksi entistä puistoaluetta noin seitsemän hehtaaria.

Osaan puistoaluetta lisätään tapahtumia mahdollistavia elementtejä, jotta puisto on kestävä myös tapahtumakäytössä.

Santalahden rantapuistossa on tarvetta tapahtumien järjestämiselle. Muualla ei ole selvityksen mukaan realistisia vaihtoehtoja vastaavalle, nykyistä tapahtumapaikkojen verkkoa täydentävän tapahtumapaikan toteuttamiselle.

Santalahden rantapuistossa arvioidaan järjestettävän erilaisia tapahtumia vuosittain noin 20–25 vuorokautta sisältäen tapahtumien rakentamisen ja purkamisen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?