Pirkanmaan nuoret vaikuttajat kokoontuivat Tribe Tampereen tiloihin - Tampere - Aamulehti

Elsa Ahlfors ja muut nuoret vaikuttajat kokoontuivat yhteen Tampereella – "Halusimme luoda jotakin uutta"

Elsa Ahlfors ja Vesa-Matti Ruottinen olivat järjestämässä Vaikuta maailmaan -tapahtumaa.­

14.4.2018 19:06

Aamulehti julkaisi joulukuun 2017 alussa listan, johon oli koottu sata alle 35-vuotiasta tulevaisuuden vaikuttajaa Pirkanmaalta. Listalla kohdassa 31 oli Vesa-Matti Ruottinen, yhteistyöverkosto Tribe Tampereen idean isä.

Kun Ruottinen kuuli päässeensä listalle, hän ehdotti Facebookissa avoimien bileiden järjestämistä. Niihin olisivat tervetulleita kaikki listan henkilöt ja muutkin tulevaisuuden rakentajat.

Niin lähti liikkeelle idea Vaikuta maailmaan -tapahtumasta, joka kokosi perjantaina Tribe Tampereen tiloihin Pinninkadulle lähes sata vaikuttamisesta kiinnostunutta nuorta.

Illan aikana kuultiin nuorten vaikuttajien puheenvuoroja sekä vaihdettiin kokemuksia ja ideoita, kuinka nuoret voivat saada äänensä kuuluville ja tehdä merkityksellisiä tekoja sekä Pirkanmaalla että globaalisti.

Kansalliset nuorisobarometrit ovat vuosi toisensa perään osoittaneet nuorten haluttomuutta osallistua poliittiseen vaikuttamiseen.

Vaikuta maailmaan -tapahtuman järjestelyissä alusta asti mukana ollut Elsa Ahlfors kokee, että nuoret ovat kyllä halukkaita vaikuttamaan, mutta vaikuttamisesta puhutaan liian suppeasti.

–Nykyään esimerkiksi monet yritykset pystyvät herättämään keskustelua ja vaikuttamaan nopeasti asioihin. Vaikuttamiseen löytyy myös nykyisin enemmän vaihtoehtoja. Nuorille sosiaalinen media on tärkeä kanava, jonka tehoa monet perinteiset vaikuttajat eivät välttämättä ole täysin vielä ymmärtäneet, Tampereen yliopistossa kauppatieteitä opiskeleva Ahlfors pohtii.

Erityisen hyvin vaikuttamisen monimuotoisuus näkyi Ahlforsin mielestä Aamulehden listauksessa, jossa oli otettu huomioon poliittisten- ja järjestövaikuttajien ohella myös kulttuurin, tieteen, talouselämän, vapaaehtoistyön sekä urheilun näkökulmat vaikuttamiseen.

–Se oli yksi syy, miksi tätä tapahtumaa lähdettiin rakentamaan. Halusimme tarjota kaikille mahdollisuuden vaikuttaa, tuoda yhteen eri alojen ihmisiä ja luoda jotakin uutta yhdistämällä ihmisiä erilaisista taustoista, hän toteaa.

Lue lisää: Laita nimet mieleen: Näistä sadasta nuoresta kuulemme vielä – Katso lista Pirkanmaan tulevaisuuden vaikuttajista

Luovuuden puolesta

Vaikuttamisen monimuotoisuutta korostaa myös Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n tutkimus, jossa nuorten suosimiksi vaikuttamistavoiksi osoittautuivat matalan kynnyksen vaikuttamismuodot ja yksilötason keinot, kuten vetoomusten ja adressien allekirjoittaminen sekä mielenosoituksiin ja erilaisiin tempauksiin osallistuminen.

Myös Vesa-Matti Ruottinen kokee pystyvänsä vaikuttamaan parhaiten muiden kuin poliittisten liikkeiden kautta. Yhteistyöverkostojen ideanikkari puhuu muun muassa luovuuden puolesta.

–Muutama vuosi sitten perustin Creativity Squads -verkoston, joka on nyt laajentunut Tampereelta Jyväskylään, Helsinkiin ja Vaasaan. Kaikille avoimen verkoston tarkoituksena on tarjota sellaisia luovuuden ja itsensä kehittämisen työkaluja, joita kuka tahansa voi ottaa omassa yhteisössään käyttöön. Uskon, että luovuudessa on valtava voima vapauttaa ihmisistä ideoita, jotka muuttavat maailmaa, Ruottinen toteaa.

Sosiaalinen media näkyy myös Vaikuta maailmaan -tapahtumassa, sillä se jatkuu verkossa. Tapahtumasta luotiin Facebook-ryhmä, joka on avoin kaikille alle 35-vuotiaille nuorille Pirkanmaalla. Ryhmässä voi jatkaa keskustelua vaikuttamisesta sekä jakaa vinkkejä ja verkostoja.

Rohkeus ylitse muiden

Mitä yhteistä on kansainväliseen menestykseen tähtäävällä startup-yrityksellä ja nuorten yhteiskunnallista osallistumista tukevalla hankkeella? Molempien vetäjät uskovat vaikuttamismahdollisuuksien kumpuavan samasta ominaisuudesta.

Rohkeus on sana, joka toistui sekä Heta Heiskasen että Santeri Koiviston puheissa Tampereella. Vaikuta maailmaan -tapahtumassa kuultiin perjantaina heidän lisäkseen myös muusikko Maria Mattilan, Hydraulic Press- tähtien Anni ja Lauri Vuohensillan sekä ihmisoikeusaktivisti Merita Remeksen puheenvuorot.

Pelioppimisjärjestelmää kehittävän 5 More Minutes -startupin toimitusjohtaja Santeri Koivisto uskoo yhteistyön voimaan, sillä hän on nähnyt omalla urallaan, kuinka suuri merkitys jakamisen kulttuurilla on.

–Suomessa tehdään monilla aloilla yhteistyötä ja ihmiset ovat valmiita auttamaan. Ei kannata keksiä pyörää uudelleen, kun voi kysyä rohkeasti niiltä, jotka ovat jo lyöneet päätään seinään jonkin asian tiimoilta, Koivisto toteaa.

Yrityksestään kansainvälisen brändin rakentanut Koivisto kertoo itsekin antavansa mielellään aikaansa niille, jotka rohkeasti uskaltavat kysyä neuvoa.

–Kyllä minä olen aina tilaisuuden tullen antanut aamustani sen puoli tuntia, jos näen että joku nuori kaveri todella kaipaa vinkkejä, hän toteaa.

Myös ALLYOUTH-hankkeen tutkija Heta Heiskanen Tampereen yliopistosta uskoo rohkean ja ennakkoluulottoman asenteen vievän vaikuttajaksi haluavia nuoria eteenpäin.

–Se, että seisoo asiansa takana ja uskaltaa sanoa unelmansa ääneen on ensimmäinen ja tärkein askel, hän toteaa.

Heiskanen puhui Vaikuta maailmaan -tapahtumassa lainvalmistelusta nuorten näkökulmasta ja nosti esille verkkopohjaisia alustoja, joiden kautta nuorten on helppo osallistua lainvalmisteluun.

–Lausuntopalvelu.fi sekä nuortenideat.fi -sivustot ovat hyviä esimerkkejä matalan kynnyksen vaikuttamiskanavista, joiden kautta nuoret voivat saada ideansa viranomaisten kuuluville. Jos saisimme pelkästään 10 000 pirkanmaalaista nuorta käyttämään lausuntopalvelua, se olisi tälle palvelulle suorastaan vallankumouksellista, hän totesi.

Kysyimme nuorilta

Kysyimme tapahtumaan osallistuneilta nuorilta kaksi kysymystä. Mihin asiaan haluaisit vaikuttaa? Millaisia vaikuttamiskokemuksia sinulla on?

Iida Jokinen

”Haluaisin vaikuttaa siihen, että naisilla olisi nuoresta asti itsevarmuutta ja mahdollisuuksia tavoitella samanlaisia asioita kuin miehillä. Itse pyrin vaikuttamaan arkipäiväisten tekojen kautta toimimalla esimerkkinä ja kirjoittamalla blogia.”

Annina Kipponen

”Minulla on paljon unelmia ja asioita, joihin haluaisin vaikuttaa. Tällä hetkellä vaikutan auttamalla nuoria löytämään vahvuutensa ja niihin sopivat työllistymisreitit. Vaikutan toimimalla vapaaehtoisena nuorten mielenterveysjärjestö Yeesi ry:ssä sekä työni kautta Tampereen kaupungilla nuorten työllistymispalvelujen parissa.”

Henrik Hammaren

”Olen ajatellut vaikuttamista aina tieteen ja koulutuksen kautta. Tiedon ja tieteen arvostaminen on tärkeää. En ole sosiaalisessa mediassa kovin aktiivinen, mutta avaan kyllä suuni tapahtumissa tai muilla kanavilla, jos on jotakin sanottavaa.”

Jooel Salo

”Haluaisin vaikuttaa siihen, että ihmiset voisivat elää intohimoisempaa elämää ja rakentaa urapolkuja unelmiensa ympärille. Nykyaikaiset teknologiat voivat jo mahdollistaa tätä, jos niitä osattaisiin käyttää oikein. Kuulun Tammerkosken Nuorkauppakamariin ja sitä kautta olen vaikuttanut järjestämällä nuorille tapahtumia.”

Oikaisu 14.4.2018 klo 19.30: Jutun otsikossa oli nimivirhe. Kyseessä on Elsa, ei Elisa Ahlfors.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?