Tampere 3 -korkeakouluyhteisössä kaksi kokousta ja yhdet juhlat - Tampere - Aamulehti

Tampere 3 -korkeakouluyhteisössä torstaina kaksi kokousta ja yhdet juhlat: Konsistorin varapuheenjohtaja valittu – kiistan yliopiston johtosäännöstä kerrotaan kärjistyneen

Johtosääntö puhutti luonnosvaiheessa 12. helmikuuta 2018 Tampereen yliopistolla. Kuvassa Anna-Kaisa Ikonen (oik.) ja rehtori Liisa Laakso.­

19.4.2018 15:56 | Päivitetty 19.4.2018 16:45

Uuden Tampereen yliopiston konsistori kokoontui torstaina ensimmäisen kerran. Ensimmäisessä kokouksessaan konsistori järjestäytyi ja keskusteli tutkimuksen ja koulutuksen visioista sekä tutkinto-ohjelmien sijoittumisesta uusiin tiedekuntiin.

Kymmenen jäsentä jätti eriävän mielipiteen konsistorin puheenjohtajasta. Konsistorin varapuheenjohtajaksi valittiin professori Mari Hatavara.

Eriävät mielipiteet jätettiin sen jälkeen, kun puheenjohtaja oli estänyt konsistoria äänestämästä puheenjohtajan valinnasta, puheenjohtajan asemasta ja kokouksen laillisuudesta.

Eriävän mielipiteen jättäneiden mielestä on syytä epäillä, että konsistorin puheenjohtajan asema on lainvastainen ja konsistori tekee nyt työtään lainvastaisessa tilassa.

Uuden Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallitus nimitti edellisellä viikolla yliopiston konsistorille äänivaltaisen puheenjohtajan konsistorin jäsenten ulkopuolelta. Eriävän mielipiteen jättäneiden mukaan tämä on vastoin usean lainoppineen tulkintoja, joiden mukaan konsistorin jäsenet valitsee yliopistoyhteisö.

Konsistori on yliopistolain tarkoittama säätiöyliopiston yhteinen monijäseninen toimielin. Uuden Tampereen yliopiston konsistoriin kuuluu professoreita kahdeksan, muuta opetus- ja tutkimushenkilöstöä neljä, kaksi muuta henkilöstöä ja viisi opiskelijoita edustavaa jäsentä sekä puheenjohtajana toimiva provosti. Ensimmäisen provostin valintaan saakka yliopiston siirtymäkauden hallitus on määrännyt konsistorin tilapäiseksi puheenjohtajaksi dekaani Antti Lönnqvistin.

Konsistori kokoontuu seuraavan kerran torstaina 26.4.

Myös siirtymäkauden hallitus piti kokouksen torstaina. Sen on määrä valita lähiaikoina uuden yliopiston rehtori.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?