Puhuvat robotit alkavat auttaa tamperelaislapsia matematiikan ja kielten opiskelussa - Tampere - Aamulehti

Puhuvat robotit alkavat auttaa tamperelaislapsia koulussa – "On jännittävää, kuinka lapset suhtautuvat"

Ihmismäinen humanoidirobotti Elias auttaa lapsia kieltenopiskelussa Tampereella. Saksaa, suomea ja englantia puhuva Elias menee Tammelan kouluun.

13.3.2018 12:42

Tampereen kaupunki hankkii puhuvia robotteja auttamaan esikoululaisia ja 1.–2.-luokkalaisia matematiikan ja kielten harjoittelussa. Kaupungin mukaan robotit hankitaan opetustyön tueksi. Harjoitusrobotit eivät väsy toistoihin ja osaavat mukauttaa harjoituksia lapsen taitotasoon.

Kokeilua varten Tampereelle tulee neljä robottia. Niistä kolme on pöllöä muistuttavia pieniä matematiikkarobotteja ja yksi on pieni ihmismäinen humanoidirobotti, joka auttaa kielten harjoittelussa.

Matematiikkarobotit sijoitetaan Sorilan koulutaloon, johon robotti on jo toimitettu, sekä Vehmaisten esiopetukseen ja Pohjois-Hervannan kouluun. Kieliä opettava Elias-robotti menee Tammelan kouluun. Elias puhuu saksaa, suomea ja englantia.

Projektipäällikkö Marika Korpinurmi Smart Tampere Digiohjelmasta kertoo, että robotit ovat lajissaan maailman ensimmäisiä, eikä esimerkiksi suomenkielistä matematiikkarobottia ole tällä hetkellä käytössä muualla kuin Tampereella.

–Robottien sisältöä kehitetään niiden kokemusten perusteella, joita meiltä tulee, Korpinurmi sanoo.

Korpinurmen mukaan matematiikkarobottien vuoden kokeilu maksaa suurin piirtein 15 000 euroa. Siihen sisältyy kolme matematiikkarobottia ja niiden tuki. Elias-robotti hankitaan omaksi. Sen runko maksaa 5 000–7 000 euroa ja softa 2 000 eurosta ylöspäin sen mukaan, montako kieltä siihen valitaan.

"Eivät korvaa opettajia"

Korpinurmen mukaan Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) on tulossa mukaan kokeiluun tutkimaan käyttökokemusta, eli sitä, miten lapset ja opettajat kokevat robotiikan opetuksessa.

Lapset pystyvät harjoittelemaan matematiikkaa ja kieliä robottien kanssa, vaikka eivät osaisi vielä lukea tai kirjoittaa. Robotit osaavat kertoa tehtävät ääneen ja tunnistavat oppilaan vastaukset. Matematiikkaroboteissa on lisäksi näyttö, jossa tehtävät näkyvät.

Projektipäällikkö Marika Korpinurmi Smart Tampere Digiohjelmasta jännittää, miten lapset ja opettajat ottavat robotit vastaan. Pöydällä matematiikkarobotti.

Elias-robotti tukee Tampereen kaupungin varhennetun kieltenopetuksen kokeilua. Kokeilussa tarjotaan esiopetuksessa kielisuihkuja ja 1.-2. luokkalaiset opiskelevat neljää vierasta kieltä neljässä eri jaksossa.

Korpinurmi sanoo, että robottien vastaanotto jännittää.

–On jännittävää, kuinka lapset suhtautuvat niihin, ja kuinka opettajat haluavat ottaa niitä käyttöön. Opettajia ne eivät korvaa, mutta tuovat mahdollisuuksia saada enemmän toistoja ja suullista harjoittelua, Korpinurmi kuvailee.

Matematiikkarobotit on suunnitellut ja valmistanut lohjalainen yritys AI Robots Oy. Humanoidirobotti Elias on ranskalaisvalmisteinen ja sen kieliharjoitukset ohjelmoi Utelias Oy.

Robottien kokeilu on osa Smart Tampere Digiohjelmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos