Pormestari Lauri Lyly Aamulehden haastattelussa: "Poliitikot joutuvat nyt aika kovaan paikkaan" - Tampere - Aamulehti

Tampereen kaupunki aloittaa pian säästökuurin – Pormestari Lyly: "Poliitikot joutuvat nyt aika kovaan paikkaan"

Tampereen pormestarin Lauri Lylyn työhuone sijaitsee virastotalolla. Alkuvuodesta Lyly joutuu pohtimaan, miten Tampereen talous saataisiin tasapainoon.­

30.12.2017 7:00

Tampereen kaupunki laatii kevääseen mennessä pormestariohjelman ja talousarvion mukaisen talouden tasapainottamisohjelman. Vuosien ajan alijäämäisiä tilinpäätöksiä tehnyt kaupunki joutuu siis säästökuurille.

Pormestari Lauri Lyly (sd.) arvioi, että tasapainottamisohjelma ja siihen liittyvä päätöksenteko ovat alkuvuoden puhuttavin asia Tampereella. Lyly haluaa Tampereen talouden tasapainoon vuoteen 2020 mennessä, jolloin sosiaali- ja terveyspalveluiden on määrä siirtyä sote-uudistuksessa kunnilta uusien maakuntien vastuulle.

Lylyn mukaan säästöjä ei tehdä vain sosiaali- ja terveyspalveluista, vaikka niissä tapahtuu eniten hallitsemattomia menoylityksiä. Koko organisaatio ja kaikki palvelutehtävät on Lylyn mielestä käytävä läpi säästöjen etsimiseksi. Vielä ei tiedetä, mistä palveluista esimerkiksi leikataan.

–On politiikan tehtävä arvottaa, mistä säästöt tehdään. Poliitikot joutuvat nyt aika kovaan paikkaan, kun joudutaan miettimään, otetaanko tuosta vai tuosta. Niukkuuden oloissa arvoilla on eniten merkitystä, Lyly sanoo.

Apuna talouden tasapainottamisohjelman laatimisessa on pälkäneläinen konsulttiyritys Perlacon Oy. Kaupungin työntekijöitä ei ole tarkoitus irtisanoa, mutta eläköityvien tilalle ei välttämättä aina palkata uusia.

Työllisyys kaupungin omiin käsiin

Aamulehden haastattelussa Lyly nostaa esiin valtuustokauden merkittäviä muutoksia Tampereella. Lylyn mielestä sote-uudistus on syytä tehdä jo poliittisen uskottavuuden takia, vaikka 18 maakunnan malli ei hänestä ole ideaali.

–Jos uudistusta ei nyt tehdä, markkinat tekevät sen – eikä se olisi kaikkien osalta viisasta.

Kaupunki valmistautuu paitsi sote-uudistukseen myös maakuntauudistukseen. Tampere haluaa, että niin sanotut elinvoimatekijät eli esimerkiksi työllisyys- ja yrityspalvelut olisivat maakuntauudistuksesta huolimatta jatkossa kaupungin vastuulla.

Lyly nostaa päättyvän vuoden merkittävimpien saavutusten joukkoon Tampereen panostukset työllisyyteen ja Pirkanmaan työllisyyskokeiluun, jossa kunnat tarjoavat työllisyyspalveluja työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saaville. Kaupunki panostaa kokeiluun 10 miljoonaa euroa vuodessa. Kokeilussa on muun muassa palkattu omavalmentajia ja viety työllisyyspalveluja uusiin paikkoihin kuten toisen asteen koulutuksen oppilaitoksiin.

–Kokeilussa on uskallettu hakea lakisääteisten tapojen lisäksi uusia tapoja etsiä työpaikkoja.

Ihmisten työllistyminen tuo hyvinvointia ja verotuloja sekä osoittaa valtiolle, että Tampere pystyy vastaamaan työllisyyspalveluista. Nyt kaupunki toivoo, että kokeilua voitaisiin jatkaa vuoden 2018 jälkeen. Mikäli se ei onnistu, kokeilua joudutaan ajamaan alas jo ensi vuoden puolivälin jälkeen.

Tampere 3:sta iso moottori

Valtuustokauden isoja asioita on myös Tampere 3 -yhteistyö eli Tampereen yliopiston ja teknillisen yliopiston yhdistyminen ja ammattikorkeakoulun siirtyminen uuden säätiöyliopiston yhteyteen.

–Uudesta yliopistosta tulee meidän iso moottorimme tulevaisuudessa. Tampereesta tulee huikean hieno opiskelijakeskittymä ja houkuttelevin opiskelijakaupunki, Lyly uskoo.

Merkittäviä muutoksia ovat myös raitiotien ensimmäisen osan valmistuminen mahdollisesti vuonna 2021 sekä kansi- ja areenahankkeen eteneminen.

–Olisi aika upeata, jos valtuustokauden lopulla Hämeenkadulla menisi ratikka ja areena olisi valmis, Lyly sanoo.

Radan päälle rakennettavan kannen yhteyteen on tulossa paitsi monitoimiareena myös korkeita asuintaloja, kasino, hotelli ja bussiterminaali.

Alkavan vuoden isoja kysymyksiä on Lylyn mukaan se, missä kaupunki voi kasvaa, kun väkiluku nousee noin kolmellatuhannella vuosittain.

–Yritämme kasvaa keskustassa ylöspäin ja tiivistäen sekä joukkoliikenneväylien varrella.

Lue lisää: Tampereen Kannen ja areenan työt käynnissä – Lue tästä kaikki tulevien vuosien suurimmasta rakennushankkeesta

Lue lisää: Raitiotie rakennetaan Tampereelle – Tämä kaikki tiedetään ratikkahankkeesta

Lauri Lyly

Syntynyt 20.2.1953 Seinäjoella.

Koulutukseltaan sähköasentaja.

Vaimo ja kolme aikuista lasta. Asuu omakotitalossa Tampereen Vehmaisissa.

Sai kevään 2017 kuntavaaleissa 3575 ääntä – kolmanneksi eniten Tampereella.

Valittiin Tampereen pormestariksi virallisesti viime kesäkuussa.

Toimi vuosina 2009–2016 Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtajana. Jäi virallisesti eläkkeelle vuoden 2017 alussa.

Harrastaa golfia, hiihtoa, lukemista sekä muun muassa grillausta ja kalan savustusta kotipihassaan.

Vuonna 2016 valtionveronalaisia ansiotuloja 240 415 ja pääomatuloja 19 579 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?