Kolme Tampereen kaupunginhallituksen jäsentä jätti eriävän mielipiteen ponnesta Kotilinnasäätiön tonttikaupassa - Tampere - Aamulehti

Kotilinnasäätiön tonttijupakasta uhkaa syntyä valitusautomaatti – Kolme kaupunginhallituksen jäsentä sanoo, että näin voi käydä

Vihreiden Olga Haapa-aho ja Jaakko Mustakallio sekä vasemmistoliiton Sinikka Torkkola pitäisivät Kotilinnasäätiön sanktion 1,8 miljoonassa eurossa.

20.11.2017 22:11

Kotilinnasäätiön kohutonttikauppa joutuu Tampereella uuteen valmisteluun. Silti säätiölle asetettavan sanktion kohtuullistaminen on yhä mahdollista.

Tätä mahdollisuutta kritisoi sekä jo elokuussa että nyt kolme kaupunginhallituksen jäsentä.

Vihreiden Olga Haapa-aho ja Jaakko Mustakallio ja vasemmistoliiton Sinikka Torkkola jättivät maanantaina kaupunginhallituksessa hyväksytystä ponnesta eriävän mielipiteen. He olisivat jättäneet ponnen kokonaan pois.

Ponsiesityksen teki kokoomuksen Ilkka Sasi, ja ponsi hyväksyttiin äänin 10–3.

Ponnen sisältöä pidettiin kohtuullisena siksi, että kaupungin puolella tonttikaupan valmistelussa on ollut puutteita ja huomautettavaa.

Kotilinnasäätiö on Tampereen kaupungin tytäryhteisö, joka vuokraa asuntoja ikäihmisille. Säätiön toiminnanjohtaja on kaupunginhallituksen kolmas varapuheenjohtaja ja sen konsernijaoston varapuheenjohtaja, sdp:n valtuustoryhmän vetäjä Atanas Aleksovski (sd.). Kuvassa myös Tiina Elovaara (sin.).

"Ponsi sisältää toiveen"

Pontta vastustanut kolmikko arvioi, että nyt tehty ponsi antoi valmisteluun toiveen sanktion pienentämisestä. Sanktiota pienennettäisiin Tampereen ja Kotilinnasäätiön välisessä sopimuksessa olevasta 1,8 miljoonasta eurosta.

Kolmikko olisi perinyt jo elokuun päätöksessä sanktion täysimääräisenä.

–Haluan, että virkahenkilöt valmistelevat asian uudestaan ilman kaupunginhallituksen ohjeistuksia, jotta saamme varmistettua lainmukaisen ja oikeudenmukaisen päätöksen asiaan, Haapa-aho tiivistää.

"Ponsi ristiriidassa päätösesityksen kanssa"

Pontta vastaan äänestäneet vetoavat Kuntaliiton arvioon, jonka mukaan on varmistettava, ettei kohtuullistaminen olisi Euroopan unionin (EU) valtiontukisääntelyn vastainen tuki.

–Ponsi on siis selkeästi ristiriidassa itse päätösesityksen kanssa. Jos sanktiota laskettaisiin, syntyisi siitä jälleen valitusperuste ja asia jouduttaisiin todennäköisesti käsittelemään uudelleen, Mustakallio sanoo.

"Kyse on myös yhdenvertaisuudesta"

Torkkola muistuttaa lisäksi, että kysymys ei ole vain rahasta.

–Kaupunginvaltuuston hyväksymien maapoliittisten linjausten mukaan rivi- ja kerrostalotontin vuokralaiset valitaan avoimessa tonttihaussa. Katson, että kaupungin tulee kohdella kaikkia tontinvuokraajiaan yhdenvertaisesti, hän sanoo.

Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti sen, että sen elokuussa tekemästä Kotilinnasäätiön tonttikauppaa koskevasta päätöksestä tehty oikaisuvaatimus hyväksytään osittain ja asia palautetaan uuteen valmisteluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: