Tampereen valtuutetut häiritsivät toistuvasti toistensa puheenvuoroja - Tampere - Aamulehti

Nuori naisvaltuutettu huomautti älämölöstä Tampereen valtuustossa, sai kuulla ikävän kommentin – "Sanottaisiinko vanhemmalle miehelle noin?"

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja vihreiden nuorten puheenjohtaja Iiris Suomela sai kevään kuntavaaleissa lähes 2000 ääntä ja nousi valtuustoon.­

21.11.2017 10:52

Tampereen kaupunginvaltuuston pitkäksi venähtänyt kokous muuttui loppua kohden levottomaksi maanantai-iltana.

Kun kokousta oli käyty jo kolme tuntia, digitaalinen kokousjärjestelmä kaatui. Tämän jälkeen melutaso valtuustosalissa nousi ja osa valtuutetuista alkoi ajoittain puhua häiritsevästi toistensa päälle, mihin myös puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) joutui puuttumaan.

Kenties ikävin episodi tapahtui noin neljän tunnin kokoustamisen päätteeksi. Katso tilanne videolta:

Itsevarmana ja selkeä-äänisenä puhujana tunnettu vihreiden Iiris Suomela, 23, piti ensin puheenvuoron Rauhanimentien varren kaavamuutoksesta ja opiskelija-asuntojen ja uusien asuntojen tarpeesta. Tämän puheenvuoron aikana melutaso jälleen nousi ja valtuutetut puhuivat omiaan. Heti puheenvuoron päätteeksi Ikonen puuttui asiaan.

–No niin ja valtuutetut. Maltetaan pitää hiljaisuus ja kuunnella sitä, mitä muut puhuvat. Täällä on aikamoinen älämölö taustalla, Ikonen totesi rauhalliseen, mutta velvoittavaan sävyyn.

Ikosen sana ei kuitenkaan kerrasta tehonnut. Muutama minuutti myöhemmin Suomela piti uudelleen puheenvuoron opiskelija-asumisesta ja pienten vuokra-asuntojen tarpeesta. Tämäkin puheenvuoro häiriintyi päälle puhumisesta ja älämölöstä – jota toki tapahtui muidenkin kuin Suomelan puheenvuorojen aikana.

Nyt Suomela kuitenkin puuttui itse asiaan.

–Puheenjohtaja erikseen peräänkuulutti, että olisi ihan todella mukava puhua täällä niin, että muut eivät puhu päälle, Suomela sanoi.

Asia ei kuulu videolla, mutta Suomelan jälkeen hänen huomautustaan seurasi ikävä kommentti valtuustosalin laidalta: "On kyllä herkkänokkainen".

Suomela toi asian esiin Twitterissä ja kysyi, sanottaisiinko vanhemmalle miehelle noin:

Myös valtuutettu Minna Minkkinen (vas.) kuuli asiattoman kommentin:

Hieman myöhemmin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Jaakko Stenhäll tuki Suomelaa puheenvuorossaan.

–Olen sitä mieltä, että toivoisin, että myös nuorten naisvaltuutettujen puheenvuorot kuunneltaisiin saman vakavuuden vallitessa kuin keski-ikäisten miesten puheenvuorot.

Myös puheenjohtaja Ikonen tuki Suomelaa.

–Pidetään mielessä, että kaikkien puheenvuorot ovat yhtä arvokkaita tässä salissa.

Kaikkien valtuutettujen käytöstavat eivät vieläkään nousseet vaaditulle tasolle. Esimerkiksi vielä noin 20 minuuttia Suomelan puheenvuorojen jälkeen Ikonen, joka johti puhetta hymyillen ja malttinsa säilyttäen, joutui ojentamaan levottomia valtuutettuja:

–Pyydän jälleen hiljaisuutta saliin, niin kuulemme toisten puheet.

Eräiden valtuutettujen huonot käytöstavat ihmetyttivät muun muassa varavaltuutettu Ilkka Porttikiveä (vas.).

Lue lisää:Tampere myi Tampere-talon hotellin tontin 3,4 miljoonalla eurolla – Katso tästä, miten valtuutetut pärjäsivät puheenvuoroissaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?