Toasin suurin uudiskohde Hippos-talon tontti rakennetaan allianssimallilla - Tampere - Aamulehti

Toasin suurin uudiskohde rakennetaan allianssimallilla – Näin historiallinen hanke etenee

Hippostalon tontille tuleva kokonaisuus on paitsi Toasin historian suurin uudiskohde, myös Tampereella ensimmäinen allianssimallilla toteutettava talonrakennuskohde.

Hipposkortteliin on suunniteltu yhtä isoa ja kolmea pienempää rakennusta. Tältä kokonaisuus näyttää havainnekuvassa. ­

1.11.2019 12:39

Aamulehti

Tampereen opiskelija-asuntosäätiön eli Toasin historian suurin uudiskohde Hippostalon tontilla toteutetaan allianssimallilla, jonka sopimukset allekirjoitetaan tänään 1. marraskuuta. Kyseessä on Tampereella ensimmäinen talonrakennuskohde, joka toteutetaan allianssimallilla.

Mallista on saatu kokemuksia jo Rantatunnelin rakentamisessa ja myös raitiotietä toteutetaan allianssimallilla.

Tarjouskilpailu Toasin kohteesta käynnistettiin keväällä. Hankkeen toteutuksesta tuli tarjous yhdeksältä ryhmältä ja suunnittelusta kahdeksalta ryhmältä.

Projektiallianssin palveluntuottajiksi valittiin tarjousvertailun perusteella Hartela Länsi-Suomi oy, ja suunnitteluryhmään kuuluvat Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen oy, Granlund Tampere oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen oy ja A-Insinöörit Suunnittelu oy. Hankkeen allianssikonsulttina toimii Vison oy.

Allianssisopimuksen allekirjoittamisen jälkeen osapuolet käynnistävät yhdessä hankkeen kehitysvaiheen.

Miksi allianssimalli?

Toasin toimitusjohtajan Kirsi Kosken mukaan taustalla on se, että säätiön perusajatus on vuokrata kohtuuhintaisia asuntoja opiskelijoille. Asunnot pitää siis pystyä rakennuttamaan niin, että vuokrat eivät kasva liian suuriksi.

Allianssimalli on luottamuksen, avoimuuden ja rahan yhdistelmä. Esimerkiksi jos kustannukset ylittyvät, kaikki osapuolet joutuvat maksamaan ja jos ne alittuvat, maksetaan bonuksia. Tämä motivoi etsimään yhdessä ratkaisuja. Lisäksi hankkeen kustannuskehitys on avoimesti osapuolten nähtävissä. Myös esimerkiksi aikatauluun ja laatuun liittyvät tavoitteet ovat yhteisiä.

– Riskejä jaetaan ja jos kustannukset ovat alle tavoitteen, hyvää tulee kaikille, Koski summaa.

Se ei kuitenkaan Kosken mukaan tarkoita sitä, että tehtäisiin halpaa.

– Samalla, kun jahdataan kustannuksia, koko ajan jahdataan myös hyvää laatua. Allianssi ei tarkoita sitä, että tehtäisiin halpaa, vaan että rahoille saadaan vastinetta ja tavoitteet vietyä maaliin asti. Kustannusten avoimuus on keskeinen juttu, Koski kuvailee.

Kosken mukaan yhteinen maali kannustaa yhteiseen tekemiseen loppuun asti eikä osaoptimointiin. Tärkeää on myös se, että allianssi pystyy ratkomaan vaikeita tilanteita yhdessä.

– Asiat ovat helppoja silloin, kun menee juuri niin kuin on suunniteltu, mutta ei elämässä koskaan kaikki mene. Paljon vaa’assa painaa se, että uskomme, että tällä porukalla vaikeat asiat pystytään ratkomaan.

Näin edetään

Hankkeessa puretaan aiemmin valtion virastotalona toiminut Hippostalo, ja tontille rakennetaan yksi iso ja kolme pienempää rakennusta.

Toas osti Hippostalon tontteineen vuonna 2014. Säätiö maksoi kiinteistöstä 12 miljoonaa euroa. Kohteesta on järjestetty jo aiemmin arkkitehtikilpailu, jonka pohjalta edetään.

Asuntoja tulee satoja, eikä pelkästään yksiöitä. Koski arvioi, että opiskelija-asukkaita uudiskohteessa voi aikanaan olla suunnilleen 700.

Lisäksi ajatuksena on ollut, että tontille tulee laajempaakin aluetta palvelevia liiketiloja sekä esimerkiksi päiväkoti. Asumisesta suurin osa on opiskelija-asumista, mutta sen rinnalle voi tulla muutakin.

– Ajatuksen tasolla mukana on, että se voisi olla vaikka senioriasumista. Se monipuolistaisi korttelia, Koski sanoo.

Kyseessä on siis Toasin historian suurin hanke. Koski vertaa, että suuruusluokka vastaa kahta Hervannan Mikontaloa.

– Tämä on myös kaupunkikuvallisesti tärkeä paikka ja tavoite on, että lopputulos on onnistunut. Se on meille iso asia.

Kosken mukaan ensi vuosi tehdään allianssiporukalla kehitysvaihetta eli tarkennetaan suunnitelmia ja täsmennetään kustannuksia. Kosken mukaan tavoitteena on, että kaava saisi lainvoiman vuoden 2020 alkupuolella.

– Jos hyvin menee ja kaava saadaan lainvoimaiseksi, vuonna 2021 jossain kohtaa tai viimeistään 2022 saadaan kuokka maahan. Ensin pitää purkaa Hippos-talo, ja ajatuksena on, että jos purkuvaiheeseen päästäisiin 2021 aikana, Koski arvioi.

”Merkittävä hanke”

Allianssin osapuolet kertovat tiedotteessa olevansa innoissaan niin allianssimallilla toimimisesta kuin merkittävästä hankkeestakin.

Hartela Länsi-Suomen hankekehitysjohtaja Ville Rajakallio kertoo, että Hartelalla on jo kokemusta allianssista.

– Meillä on Hartelassa erinomaisia kokemuksia allianssimallilla rakentamisesta ja olemme kokeneet sen mielekkääksi tavaksi toteuttaa hanketta yhdessä tilaajan, suunnittelijoiden ja loppukäyttäjien kanssa. Hanke on merkittävä ja sen työllisyysvaikutukset Tampereen alueella ovat suuret, Rajakallio kuvailee.

Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen on ollut hankkeessa mukana vuodesta 2016 asti. Asemakaavamuutoksen lähtökohtana oli heidän laatimansa viitesuunnitelma, jota on kehitetty kaavaprosessin rinnalla.

– Siksi tuntuu erityisen hyvältä, että saamme olla mukana myös toteutusvaiheen allianssissa, sanoo toimitusjohtaja Juha Saarijärvi.

Toimitusjohtaja Risto Suojanen Granlund Tampere oy:stä kehuu, että hankemuodon valinta osoittaa Toasilta ennakkoluulottomuutta ja edelläkävijyyttä Pirkanmaan talonrakentamisessa.

Yksikönjohtaja Valtteri Meriläinen A-Insinöörien rakennesuunnittelun toimialalta puolestaan kuvailee, että hankkeen elinkaaren kokonaistaloudellisuuden varmistaminen ja puurakentamisen potentiaalin hyödyntäminen tulevat olemaan olennaisia tavoitteita koko allianssiryhmälle.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat