Minuuttihinnoitellut yhteiskäyttöautot saapuvat Tampereelle - Tampere - Aamulehti

Tamperelaisyritys toi Tampereelle autot, jotka voi vuokrata vaikka minuutiksi: ”Sen voi napata samaan tyyliin kuin sähköpotkulaudat” – Tästä on kyse

Minuuttihinnoitellulla autolla ajetaan lyhyitä matkoja. Ajo minuutilta maksaa 47 senttiä.

Tampereen alueella minuuttihinnoiteltujen autojen pysäköinnit ovat Kalevassa, Tammelassa, Keskustorilla, Nalkalantorilla ja Pyynikillä.

29.6.2019 7:46 | Päivitetty 29.6.2019 19:18

Aamulehti

Tamperelainen liikkumispalveluyritys 24 Rental Network Oy toi Tampereelle yhteiskäyttöautoja, joita voi vuokrata käyttöön minuuttikäytön mukaan. Ensimmäiset minuuttihinnoitellut Go now -yhteiskäyttöautot tuotiin Tampereelle torstaina.

Minuuttipalvelun autot on tarkoitettu lyhyiden matkojen ajamiseen, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Matti Hänninen.

Yrityksellä on myös tuntihinnoiteltuja autoja, joissa minimiaika vuokraamiselle on kaksi tuntia, auto täytyy käytön jälkeen palauttaa takaisin samaan paikkaan ja tankata. Minuuttihinnoiteltuja autoja ei tarvitse tankata ja auton voi jättää sallituille alueille, mutta eri paikkaan, kuin mistä sen alun perin otti. Auto vuokrataan sovelluksella.

– Autoa ei varata, vaan kun auton näkee kadulla ja se ei ole käytössä, sen voi napata samaan tyyliin kuin sähköpotkulaudat, Hänninen kertoo.

15 minuutin ajo maksaa 7 euroa

Ajaminen minuuttihinnoitellulla autolla maksaa 47 senttiä minuutilta ja pysähdyksissä 10 senttiä minuutilta. Käyttötarkoituksena minuuttipalvelun autoilla on siirtyminen hankaliin kohteisiin ja matkat, joilla on useita pysähdyksiä tehtävänä. Hankalia siirtymiä ovat esimerkiksi sellaiset, joissa linja-autoa ei kulje tai sitä joutuisi vaihtamaan moneen kertaan.

Näin minuuttihinnoitellut autot toimivat

Autoja vuokrataan sovelluksen kautta. Sovellus paikantaa käyttäjän automaattisesti ja näyttää lähistöllä sijaitsevat vuokra-autot karttanäkymässä. Autoikonilla merkityt autot ovat vapaita varattaviksi, kun taas kellon kuvalla merkityt on varattu toisille asiakkaille.

Käyttäjän varaaman auton ovet avautuvat sovelluksessa olevasta painikkeesta. Avaimet ovat auton hansikaslokerossa.

Auton vuokraamisesta maksetaan käytön ajalta. Ajaminen maksaa 0,47 euroa minuutilta. Aloitusmaksua ei ole. Lisäksi sovellus huomaa, kun auto pysähtyy yli viideksi minuutiksi. Tällöin hinta putoaa pysähdyksen ajaksi 10 senttiin minuutilta.

Ajon päätteeksi auton voi pysäköidä sovelluksen osoittaman palvelualueen sisälle. Palvelualueen ulkopuolella on myös parkkipaikkoja, joita käyttäjä voi varata pysäköintiä varten.

Polttoaine sekä pysäköinti- ja vakuutusmaksut sisältyvät hintaan. Maksaminen on mahdollista ainoastaan Visan, Mastercardin ja American Expressin luottokorteilla. Palvelu ei tue debit- eikä Visa Electron -kortin käyttöä.

Kaikki yhteiskäyttöautot ovat automaattivaihteisia hybridiautoja.

15 minuutin matkalle hintaa tulee 7 euroa.

– Se on kilpailukykyinen bussiin nähden, jos on useampi kyydissä, Hänninen kertoo.

Jos autoa käyttää sellaiseen kohteeseen siirtymiseen, jossa ei ole niiden pysäköintipaikkaa, seisotuksesta maksetaan. Jos ajaa kohteeseen 15 minuuttia, seisottaa autoa tunnin ja ajaa sitten takaisin 15 minuuttia, hintaa tulee 20 euroa. Tunnin seisottaminen maksaa 6 euroa.

– Harvoin niitä käytetään kuin sähköpotkulautoja, joilla ajetaan korttelista toiseen, vaan yleensä niillä käydään tekemässä jotain. Esimerkiksi, että käy hakemassa Pirkkalan Verkkokaupasta jotain, ja sitten palauttaa auton, Hänninen sanoo.

Minuuttihinnoitellut autot on tarkoitettu alle 24 tunnin käyttöön.

– Jos aktiivinen ajoaika menee yli kolmen tunnin, kannattaa vuokrata auto tuntihinnoitellusta palvelusta ja tankata itse lopuksi, Hänninen sanoo.

Pysäköinti Tampereen keskustassa

Tällä hetkellä yrityksellä on Tampereella kaikissa palveluissa yhteensä 40 autoa. Puolet niistä on pakettiautoja ja puolet henkilöautoja. Henkilöautoista kymmenkunta on minuuttipalvelussa saatavilla.

Nyt yritys seuraa, kuinka paljon minuuttipalvelun autoja mahtuu Tampereelle.

– Helsingissä meillä on ollut viime vuonna noin 100 autoa, joten siinä suhteessa Tampereelle mahtuu 30–40 minuuttipalveluun, Hänninen kertoo.

Yrityksellä on ennestään 24Rent-palvelu, joka tarjoaa yli 300 tunti- ja päivähinnoiteltua yhteiskäyttöautoa 30 paikkakunnalla Suomessa. Minuuttihinnoiteltuja autoja on ollut ennen Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Oulussa ja nyt ne tulevat Tampereelle ja Lahteen.

Edellytyksenä palvelulle on, että auton saa pysäköidä kaupungissa johonkin. Se onnistuu, kun kaupunki antaa asukaspysäköintiluvan autoille, jotka ovat yhteiskäytössä.

Tampereella pysäköintilupa tuli tammikuun alussa, jolloin ensimmäiset tuntihinnoitellut autot tuotiin kaupunkiin.

Tampereen alueella pysäköinnit ovat Kalevassa, Tammelassa, Keskustorilla, Nalkalantorilla ja Pyynikillä. Paikkoja pyritään lisäämään tulevaisuudessa esimerkiksi Hervantaan, Lielahteen ja mahdollisesti Hatanpäälle.

Kaikki yhteiskäyttöautot ovat automaattivaihteisia hybridiautoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos