Hämeenkatua uudistetaan jättiremontissa samaan aikaan, kun kauppa on murroksessa – Apulaispormestari uskoo vahvasti kadun uuteen kukoistukseen - Tampere - Aamulehti

Hämeenkatua uudistetaan jättiremontissa samaan aikaan, kun kauppa on murroksessa – Apulaispormestari uskoo vahvasti kadun uuteen kukoistukseen

Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki (vihr.) sanoo, ettei tiedä yhtään esimerkkiä, jossa kevyen liikenteen ja joukkoliikenteen kehittäminen kaupungin keskustassa olisi pitkällä tähtäimellä tuhonnut keskustan.

Tältä raitiotie näyttää Tuulensuun korttelin kohdalta Hämeenkadulta.

9.5.2019 6:16 | Päivitetty 9.5.2019 6:21

Aamulehti

Hämeenkadusta on ollut tarkoitus tehdä viihtyisä ja houkutteleva paikka. Ratikkatöiden pirstomalla kadulla, liikkeiden poismuuttouutisia lukiessa, näkymä tuntuu kaukaiselta.

Tuleeko Hämeenkadusta ratikan valmistuttua paikka, jossa ihmiset viihtyvät ja yritykset menestyvät? Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki (vihr.) luottaa siihen vahvasti.

– Jos mietitään kansainvälisiä esimerkkejä paikoista, joissa on tehty iso strateginen valinta kevyen liikenteen ja joukkoliikenteen kehittämisestä kaupungin keskustassa, niin en tiedä yhtään paikkaa, jossa se olisi pitkällä tähtäimellä tuhonnut keskustan. Ne ovat nousseet uudenlaiseen kukoistukseen, Heinämäki sanoo.

Hämeenkadulla tehdään nyt massiivista remonttia, jossa ratikkatöiden yhteydessä koko katu uusitaan. Jatkossa joukkoliikenteen paikka kadun keskellä on kapeampi kuin aiemmat autoliikenteen kaistat, joten kevyelle liikenteelle ja katuelämälle jää enemmän tilaa.

Tampereen rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen kuvaili Hämeenkadun muutosta Aamulehdessä aiemmin niin, että katu tulee muuttumaan valtavasti siitä, millaiseksi se on aiemmin koettu. Katutöissä kiinnitetään erityistä huomiota esimerkiksi kiveyksen rakentamiseen, jotta bussit eivät enää rämise epätasaisella kadulla.

Lue lisää: Hämeenkatu uudistetaan täysin jättimäisessä remontissa ja miljöö muuttuu kokonaan – Pelkästään uuden kiveyksen budjetti kaksi miljoonaa euroa

Vuoroveto tarpeen

Yksin kaupunki ei katutilasta saa elävää, vaikka Hämeenkadun viihtyisyyteen – jalkakäytäviin, pyöräilyväyliin, valaistukseen ja puihin – aiotaan käyttää 16,5 miljoonaa euroa.

Miljoonilla luodaan vasta puitteet.

– Tämä on vuorovetoa. Meidän pitää mahdollistaa infrallamme mielekäs kaupunkitila, ja sen jälkeen tulevat yrittäjät, jotka tuovat sinne palvelun, Heinämäki kuvailee.

Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki sanoo, että kadun vetovoimalle arkinen asiointi on hirveän tärkeää. Siksi siellä pitäisi olla monenlaisia yrityksiä.

Hämeenkadun elävyyteen vaikuttaa paljon myös Keskustorin vetovoima. Parhaillaan on menossa visiotyö, jossa mietitään, miten Keskustorin koko potentiaali saadaan käyttöön. Heinämäen mukaan alue voisi olla kaupunkikuvallisesti paljon nykyistä houkuttelevampi.

Liiketilojen tyhjentymisessä on toki kyse myös muusta kuin katutöistä. Verkko-ostaminen yleistyy ja myös moni muu aiemmin kivijalasta haettu palvelu onkin nyt verkossa.

Käykö niin, että Hämeenkadusta tulee lopulta kahviloiden ja ravintoloiden katu?

Heinämäen mukaan on tärkeää miettiä keinoja, ettei niin käy. On kaikkien toimijoiden etu, että siellä on monenlaisia yrittäjiä, ja alue on kiinnostava asiointikohde.

– Ettei asiointi ole vain vapaa-ajan tai juhlan ympärillä. Arkinen asiointi on hirveän tärkeä asia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut