Kohta sata vuotta täyttävä leipomo otti uuden askeleen – uuden ketjun leipomokahvila aloittaa ensimmäisenä Tampereella torstaina - Tampere - Aamulehti

Kohta sata vuotta täyttävä leipomo otti uuden askeleen – uuden ketjun leipomokahvila aloittaa ensimmäisenä Tampereella torstaina

Suomen ensimmäinen Baker´s Story -leipomokahvila avataan Tampereella. Leipurin oy:n tavoitteena luoda valtakunnallinen ketju.

Tampereen rautatieaseman liiketunnelissa toiminut Branderin kahvila on muuttunut Baker´s Story -ketjun leipomokahvilaksi. Branderin toimitusjohtaja Eerikki Lounamaa (vas.) ja Leipurin oy:n toimitusjohtaja Mikko Laavainen sanovat, että pienet leipomoyritykset tarvitsevat lisää näkyvyyttä pärjätäkseen kilpailussa vähittäiskaupan paistopisteitä vastaan.

13.11.2019 6:44

Aamulehti

Suomeen syntyy uusi leipomokahvila-ketju.

Taustalla on leipomoille raaka-aineita ja laitteita toimittava Leipurin oy. Yhtiön tavoitteena on perustaa lähivuosien aikana kymmeniä kahviloita käsittävä Baker`s Story -ketju.

– Tarkkaa lukumäärää ei ole, mutta tavoitteena on valtakunnallinen ketju, sanoo Leipurn oy:n toimitusjohtaja Mikko Laavainen. Myöhemmin ketju voidaan ulottaa myös ulkomaille.

Ketjun ensimmäinen leipomokahvila avataan torstaina Tampereella rautatieaseman tunnelissa. Paikalla sijainnut Branderin kahvila on uudistettu ja kantaa nimeä Baker`s Story Brander.

– Uskon, että tämä piristää kaupankäyntiämme, sanoo Brander oy:n toimitusjohtaja Eerikki Lounamaa. Hän on yrittäjä neljännessä polvessa. Yritys on perustettu vuonna 1920.

Muut Branderin viisi kahvilaa pysyvät edelleen Brander-kahviloina.

Lounamaan mukaan Baker`s Storyn taustalla on suurempi ja tärkeämpi ajatus kuin vain voiton maksimointi, ja sen takia Leipurin tarjoamaan lisenssointimalliin oli helppo tarttua.

Ala murroksessa

Leipomoala on viime vuosina ollut murroksessa.

Suuret vähittäiskauppaketjut ovat panostaneet myymälöissään oleviin paistopisteisiin ja myymäläleipomoihin. Samalla pienten leipomoiden jakelukanava vähittäiskauppaan on vaikeutunut.

– Moni pienempi leipomo on jäänyt isompien jalkoihin, ja leipomoiden on vaikea saada omia tuotteitaan vähittäiskaupan hyllyille, sanoo Laavainen.

Samaan aikaan kahvilakentän hallitsijoiksi ovat nousseet suuret kansainväliset ketjut.

Lounamaan mukaan leipomoiden määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana tippunut selvästi. Viime vuonna lakkautettiin arvioita parikymmentä leipomoa.

Ulkomailta tuodaan leipomotuotteita pakasteina ja tuoretuotteina. Nämä vievät elintilaa erityisesti pienten leipomoiden tuotteilta.

– Suomessa on rikas leipäkulttuuri. Olisi sääli jos se katoaa, Lounamaa sanoo.

Laavaisen mukaan uuden kahvila-ketjun tavoitteena on varmistaa, että kuluttajat saavat paikallisia tuotteita. Tarkoitus on nostaa esiin paikallinen leipomoyritys ja sen käsityötaito.

Jokaisen Baker´s Story -leipomokahvilan valikoima perustuu paikallisen franchising-yrittäjän tuotteisiin. Ketju nimi juontaa juurensa siihen, että jokaiseen leipomoon liittyy tarina.

Ensi vuonna sata vuotta täyttävä Brander on erikoistunut gluteenittomaan leivontaan. Branderin pyörittämässä Baker´s Storyssa kaikki muut tuotteet kuin croissantit ovat yhtiön omaa tuotantoa.

Leipurin oy:n johtaja Antti Erikiven mielestä Suomessa pitäisi keskustella muidenkin tuotteiden kuin lihan alkuperästä.

Suuri ja pieni yhtiö

Leipurin oy on pörssinoteeratun Aspo oyj:n tytäryhtiö.

Leipurin tarjoaa raaka-aineita ja laitteita erityisesti leipomoasiakkaille ja kodin ulkopuolisen syömisen ketjuasiakkaille sekä elintarviketeollisuudelle ja vähittäiskaupalle.

Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna noin 121 miljoonaa euroa.

Yhtiö työllistää noin 330 henkilöä.

Leipurin toimii Suomessa, Venäjällä, Baltiassa, Ukrainassa, Kazakstanissa ja Valko-Venäjällä.

Brander

Tamperelainen perheyhtiö täyttää ensi vuonna sata vuotta.

Branderin liikevaihto on noin kaksi miljoonaa euroa.

Työntekijöitä on noin 30.

Leipomokahvila ja myymälä Pirkkalassa.

Tampereella on viisi kahvilaa.

Ensimmäinen konditoria-kahvila 1920-luvulla Hämeenpuiston ja Kauppakadun kulmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos