Tampereen valtuusto väläytti veronkorotuksia - Tampere - Aamulehti

"Kammottavaa ja karmeaa": Tilinpäätösesitystä käsitellyt Tampereen valtuusto väitteli veronkorotuksista – pormestarimalliakin esitettiin alijäämän syyksi

Pormestari Lauri Lyly esitteli Tampere valtuuston talousarviokokouksessa vuoden 2018 budjettia. Nyt tiedetään, että se oli liian optimistinen.

28.1.2019 19:09 | Päivitetty 28.1.2019 19:20

Tampereen valtuusto keskusteli vilkkaasti Tampereen taloudesta. Esityslistalla oli Tampereen tilinpäätösennuste vuodelta 2018. Sen mukaan tilinpäätösennuste on 68 miljoonaa euroa miinuksella. Valtuutetut luonnehtivat lukua sanoilla kammottava ja karmea. Tulos on valtuutettujen mukaan Tampereen miinusmerkkinen ennätys. Keskustelua tilinpäätösennusteesta käytiin reilun tunnin ajan.

–Tilinpäätös näyttää kammottavalta, taitaa olla Tampereen ennätys. Kun olen ollut kymmenisen vuotta valtuutettuna ja joka vuosi on koetettu säästää, valtuutettu Mikko Aaltonen avasi puheenvuorot.

Hänen mukaansa Tampereella on säästöjen tie kuljettu loppuun ja veroja pitäisi korottaa.

Pormestari Lauri Lyly (sd) huomautti, että kaupunki on tehnyt kolmen vuoden säästöohjelman ja muun muassa verokertymää pitää tarkastella rauhassa, ennen kuin tehdään päätöksiä.

–On parempi katsoa rauhallisesti ja miettiä sitten, pitääkö ryhtyä lisätoimenpiteisiin. Alkusyksystä joudutaan tekemään päätöksiä, Lyly sanoi.

Veronkorotusta vastustivat muun muassa perussuomalaisten Lassi Kaleva, jonka mukaan veronkorotukset heikentäisivät ostovoimaa. Kokoomuksen Petri Rajala muistutti muun muassa siitä, että Tampereella tehtiin jo kiinteistöveron korotus.

Kulujen kasvuun etsittiin keskusteluissa monenlaisia syitä. Yrjö Schafeitel (TaPu) esitti, että Tampereen alijäämä on syntynyt pormestarimallin aikana.

–Kaupunginjohtaja-aikana meillä oli johtajat, jotka toimivat virkavastuulle. Pormestarit ovat luottamushenkilöitä ja luottamushenkilöllä voi olla vaikeampi orientoitua virkamiesjohtajan rooliin.

Valtuutettu Pekka Salmi summasi, että kohonneet kulut ovat seurausta isosta väestönkasvusta, väestön ikääntymisestä ja veropohjan pettämisestä. Pitkään jatkunut työttömyys näkyy hänen mukaansa myös sosiaali- ja terveyspalveluissa.

–Lähetteet erikoissairaanhoitoon ovat kasvaneet. Sosiaaliset ongelmat ovat lisääntyneet. Asunnottomuus on kasvussa, meillä on vaikea huumeongelma ja lasten kiireelliset sijoitukset kasvoivat 25 prosenttia, apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd) summasi sosiaali- ja terveyspuolen ongelmia.

Kokoomuksen Leena Kostiainen sanoi, että erikoissairaanhoidon kustannuksissa perusongelma on, että kaupunki tilaa jatkuvasti vähemmän palveluja kuin kaupunkilaiset käyttävät.

Keskustelu merkittiin valtuustossa tiedoksi, eli valtuusto ei varsinaisesti päättänyt asiassa mitään. Pormestari Lyly kuitenkin toivoi, että keskustelu muistetaan, kun tehdään ensi vuoden 2020 budjettia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos