Aikanaan Suomen suurin kauppakeskus täyttää 30 vuotta - Muistatko tenniskentät Koskikeskuksen katolla? Entä kolmatta kerrosta kiertäneiden kujien nimet? - Tampere - Aamulehti

Tällainen oli ruuhka Koskikeskuksen avajaisissa 30 vuotta sitten – Muistatko vielä tenniskentät kauppakeskuksen katolla? Entä kolmatta kerrosta kiertäneiden kujien nimet?

Koskikeskus avautui maaliskuussa vuonna 1988. Uudessa keskuksessa oli alussa kova tungos.

19.3.2018 7:26

Lasikupoleistaan tunnettu Tampereen Koskikeskus täyttää torstaina 30 vuotta.

Kun Antti Tähtisen suunnittelema kauppakeskus keväällä 1988 avattiin, asiakkaat saattoivat pelata kesäisin tennistä kahdella katolle rakennetulla ulkokentällä.

–Suomessa oli nousukausi, ja ihmiset arvostivat eksklusiivisia palveluita ja tunnelmaa. Koskikeskuksessa oli jopa sisävesiputouksia, Koskikeskusta johtava Mari Laaksonen sanoo.

Ovet avattiin ensimmäisen kerran puoliltapäivin 22. maaliskuuta 1988.

Koskikeskus oli avajaishetkellään Suomen suurin kauppakeskus.

Laaksonen työskentelee kaupallisena johtajana kiinteistösijoitusyhtiö Cityconissa, joka osti Koskikeskuksen vuonna 2003 Polar-yhtiöiltä.

Polar-yhtiöiden rakennuttamassa kauppakeskuksessa toimi jo sen alkuvuosina noin sata liikettä. 80-luvun arkkitehtuuriin kuuluivat muun muassa erilaiset kujat, jotka kiersivät kauppoja keskuksen kolmannessa kerroksessa. Sittemmin Pyörrekuja ja muut kiertoväylät saivat väistyä uusien liiketilojen alta.

Ahtojää-teos komeili pitkään Koskikeskuksen katossa. Reliefi oli esillä kauppakeskuksessa 25 vuotta. Se poistettiin remontin yhteydessä.

Lasikupolit ovat säilyneet

Laaksonen kertoo, että remonteissa lasikupolit on haluttu säilyttää ennallaan, mutta muuten rakennusta on selkiytetty niin paljon kuin mahdollista.

Myös tenniskentät raivattiin laajennuksen tieltä jo muutaman vuoden kuluttua, kun Koskikeskuksen katolle rakennettiin ylimääräinen kerros silloista Koskiklinikkaa varten. Nykyään tiloissa toimii Pihlajalinna.

Nyt, 30 vuotta keskuksen avaamisen jälkeen, terveyspalvelut etsivät jälleen tiloja kauppakeskuksista ja ihmiset janoavat elämyksiä.

–Vastahan me pari vuotta sitten rakensimme minigolf-radan keskuksen katolle. Nyt tenniskentät voisivat olla taas in, Laaksonen sanoo.

Seuraavien 30 vuoden kehitystä on Laaksosen mukaan vaikea ennustaa.

–Jos ajatellaan taaksepäin se 10 vuotta, teknisessä kehityksessä on tapahtunut sellaisia asioita, joita kukaan ei olisi voinut kuvitellakaan. Kyllä me 30 vuoden päästä elämme aika erilaisessa Suomessa ja Tampereella.

Vuonna 2003 keskusteltiin Koskikeskuksen pysäköintitalon naisille varatuista paikoista. Sittemmin niistä luovuttiin.

Tältä kauppakeskuksessa näytti marraskuun lopulla vuonna 2003.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: