Tampereella nautittiin sunnuntaina helteestä ja sup-laudoista - Tampere - Aamulehti

Helleraja paukkui Tampereella: Kaupunki ryntäsi rannalle ja sup-laudoille – ”Kerran yksi asiakkaani nukahti”

Tampereella sai nauttia sunnuntaina helteestä. Kävimme rannoilla jututtamassa ihmisiä ja kysymässä sup-yrittäjien kuulumisia.

– Pidän itse sup-lautailusta, joten parasta tässä työssä on se, että saan jakaa lajin hienoutta muille, kertoo Jukka Vennström.­

21.7.2019 19:34 | Päivitetty 21.7.2019 19:41

Aamulehti

Yli 80 000 juhlijaa sai nauttia Tampereen viikonlopun festivaaleista. Kuuman ja kiireisen juhlinnan jälkeen on hyvä rentoutua hetken, ja kaupungin uimarantojen perusteella moni kaupunkilainen oli itsekin tullut tähän tulokseen.

Isabella Karlsson ja Miro Hirvelä tulivat Pyynikin uimarannoille nauttimaan helteestä. Karlsson kertoi sunnuntain olevan hänen kesän ensimmäinen rantapäivä.­

Sunnuntaina elohopea kohosi parhaimmillaan lähes 28 plusasteeseen ja sai ihmiset liikkeelle. Pyynikin ja Rauhaniemen uimarannoilla pursui väkeä. Parkkipaikat olivat hyvin piukassa. Sekä aurinkorasvaan dipattuja auringonpalvojia että vesipetoja riitti.

Etenkin Rauhaniemen uimarannan hiekkojen, kallioiden ja laitureiden lähes kaikki neliömetrit olivat varattuna.

Suppailu kiinnostaa edelleen

Viime kesän hellekattila sai ihmiset ryntäämään rannoille, mikä tarkoitti sup-yrittäjille erittäin hyvää kesää. Pyynikin uimarannalla nyt seitsemättä vuotta sup-yrittäjänä toimivan Sanna Juutilaisen mukaan tämän kesän viileämmät kelit ovat vaikuttaneet ihmisten suppailu intoon.

– Heinäkuun alku oli todella kylmä. Mutta nyt kun on ollut nämä hellepäivät, niin meininki ollut ihan samanlaista kuin viime vuonna.

Juutilaisen pyörittämällä Suppaa Tampere -yrityksellä ei ole varsinaisia aukioloaikoja. Koppi on auki sään ja asiakkaiden mukaan. Sup-lautoja voi varata etukäteen netistä, ja se onkin varmin tapa päästä suppailemaan hellepäivänä.

– Yleensä riittää, että varaa edellisenä päivänä.

Rauhaniemen kansankylpylän koillispäädyn laiturille oli runsaasti vieri viereen asettuneita auringonottajia­

Rauhaniemessä toimivan Getsup-lautavuokraamossa työskentelevä Jukka Vennström on Juutilaisen kanssa samoilla linjoilla. Vuokraamo on auki kello 12–19, mutta joustaa myös asiakkaiden tarpeiden mukaan.

– Tänään on ollut aika tykityspäivä. Heti aamulla töihin tullessa oli jo kopin edessä jonoa.

Kari-Matti Jokinen ja Miro Hirvelä pelaamassa rantalentopalloa Pyynikin uimarannalla. Miehet ovat viettäneet paljon aikaa lajin parissa tänä kesänä. ­

Vennström kertoo pitävänsä työstään, mutta hankalinta on ryhmän hallinta, sillä vesillä on usein monta ryhmää samanaikaisesti.

Suppailua voisi luonnehtia viime kesien trendilajiksi, ja sup-laudat ovat nykyään tuttu näky isoilla uimarannoilla. Vennströmmin mukaan lajiin löytää silti edelleen uusia ihmisiä, ja arvioi että yli puolet tämän kesän asiakkaista ovat olleet ensikertalaisia.

– Joka päivä tulee varsinkin varttuneemmalta väeltä kysymyksiä, että onko suppailu vaikeaa ja miltä se tuntuu.

Yrityksen järjestämät peruskurssit, joissa käydään tarkemmin läpi muun muassa välineistöä ja melontatekniikkaa, ovat Vennströmmin mukaan edelleen suosittuja. Miehen mukaan lajiin on joka tapauksessa helppo hypätä mukaan.

– Siinä menee yleensä 5-20 minuuttia perusperiaatteiden oivaltamiseen, jonka jälkeen ihmiset yleensä tajuaakin, että suppailu on aika mukavaa ja leppoisaa hommaa.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa mennä laudalla, ja Vennströmmin mukaan jokainen löytää itselleen sopivan tavan.

– Kerran yksi asiakas nukahti laudalle.

Martiina Pekonen ja Eeva Kangasvieri vuokrasivat sup-laudan ja kävivät vesillä Rauhaniemessä. Kangasvieri on jo kokenut suppailija, mutta Pekoselle tämä oli ensimmäinen kerta. – Aion ehdottomasti kokeilla uudestaan, kertoo Pekonen.­

Sup-lautailijat ovat tuttu näky Näsijärvellä.­

Pyynikin uimarannalla ei ollut niin tiiviisti väkeä kuin Rauhaniemessä.­

Yksin uimapatjallaan kelluvalla näytti olevan mukavaa Pyynikin uimarannoilta päin katsottuna.­

Rauhaniemen uimarannan matalammalle puolelle oli pakkautunut paljon lapsiperheitä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?